DOLAR 32,4555 -0.12%
EURO 34,7662 -0.64%
ALTIN 2.439,510,15
BITCOIN 2078138-0,93%
Ağrı
19°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

TBB ve 80 barodan ortak açıklama:Bu girişim geri çekilmeli

TBB ve 80 barodan ortak açıklama:Bu girişim geri çekilmeli

ABONE OL
10:02 | 20 Mayıs 2020 10:02
TBB ve 80 barodan ortak açıklama:Bu girişim geri çekilmeli
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Avukatlık Kanunu’nda yapılması planlanan değişiklikler ile ilgili TBB ve 80 barodan ortak geldi: Barolar ve seçim sistemlerine yönelik değişiklik girişimlerini doğru bulmuyor, bu girişimlerin durdurularak geri çekilmesini, ülkemizin gerçek gündemlerinin çözümüne dönülmesini talep ediyoruz.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve 80 baro, barolara ve bunların seçim sistemlerine yönelik değişiklik girişimlerinin doğru bulunmadığını belirterek, girişimlerin durdurulmasını ve geri çekilmesini istedi.

TBB VE 80 BARODAN ORTAK AÇIKLAMA

TBB’nin ve 80 baronun ortak açıklamasında, Türkiye’nin uzun süredir yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla, ekonomik, toplumsal ve siyasi sorunlarla mücadele ettiği belirtildi.

Avukatların yaşadığı sorunların tahammül edilemez boyutlara ulaştığı ifade edilen açıklamada, Türkiye’nin ve avukatlık mesleğinin önceliğinin sorunların çözümüne çaba sarf etmek olduğu vurgulandı.

“BU GİRİŞİM GERİ ÇEKİLMELİ”

Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Avukatlık Kanununda barolar ve seçim sistemlerine yönelik değişiklik girişimlerini doğru bulmuyor, bu girişimlerin durdurularak geri çekilmesini, ülkemizin gerçek gündemlerinin çözümüne dönülmesini talep ediyoruz.

İleride, avukatlarımızın ve barolarımızın ihtiyacı ve beklentisini karşılayacak, Avukatlık Kanunu hazırlanması aşamasında asıl muhatap, barolar ve TBB olmalıdır. Türkiye Barolar Birliği nezdinde, 80 baronun, uzmanlar ve akademisyenlerin katılımıyla bir komisyon oluşturulmalı, bu komisyonca hazırlanacak tasarı, kamuoyu ve ilgililerle paylaşılmalıdır. Doğru, adil ve hukuki olan hareket tarzı bu olmalıdır.”

NE OLMUŞTU?

Daha önce de Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu, Avukatlık Kanunu’nda yapılması planlanan değişiklikler ile ilgili olağanüstü toplanmıştı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada ‘Bizler; baro seçimlerinde nispi temsil sisteminin getirilmesine ve delege yapısının değiştirilmesine karşıyız’ ifadeleri kullanılmıştı.

Baro ve meslek örgütlerinin seçim sisteminin değiştirileceği belirtilmişti.

Tarafsız Haber Ajansı’nda yer alan bir haber göre, düzenleme ile ilgili gelen itirazlar için AK Partili bir yönetici “Demokratikleşme çalışması bu. Anayasa’da zaten çerçeve çizilmiş. Çerçeveyi anayasa çizmiş.

Bundan birilerinin rahatsız olmaması lazım. Yemin ediyorlar çünkü Anayasa’ya. Anayasanın 135. maddesi (Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları) kapsamına girenlerle ilgili kapsamlı bir demokratikleşme içeren düzenleme” yorumunda bulunmuştu.

Kaynak:H.K.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.