DOLAR 32,4697 -0.07%
EURO 34,7415 -0.68%
ALTIN 2.437,270,06
BITCOIN 2062384-0,54%
Ağrı
19°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Mehmet Metiner: “CHP’nin kutsalları, Cumhuriyet’in kutsalları…”

Mehmet Metiner: “CHP’nin kutsalları, Cumhuriyet’in kutsalları…”

ABONE OL
12:29 | 04 Kasım 2022 12:29
Mehmet Metiner: “CHP’nin kutsalları, Cumhuriyet’in kutsalları…”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Demokrasi ve Birlik Derneği’nin Genel Başkanı Mehmet Metiner, bugünkü köşe yazısında birilerinin kendi ideolojilerini cumhuriyetin “fazilet” ve “kutsalları” diye vatandaşları kandırmaya çalışanlarının, cumhuriyet ve cumhuriyetçilik adına tam bir aldatmaca örneği olduğuna değindi.

Genel Başkan Metiner’in köşe yazısında, “Öncelikle ve önemlilikle vurgulamak isterim ki cumhuriyetin bizatihi kendisi kutsal değildir.

Daha doğrusu hiçbir yönetim biçimi kutsal değildir.

Yönetim biçimlerini kutsallaştı-ranlar kendi ideolojilerini o yönetim biçimlerine giydirenlerdir.

Sözgelimi “İslam cumhuriyeti” dediğinizde karşınıza çıkan kutsallık, bir din olarak İslamiyet’in bizatihi kendisinde saklı bir gerçekliktir. Değilse, cumhuriyetin önündeki İslam ibaresi, o cumhuriyeti kutsal kılmaz.

Burada iki gerçekliğe dikkat çekmekte yarar vardır.

Birincisi, İslam cumhuriyetini yönetenlerin İslamiyet yorumları ve anlayışları bizatihi İslamiyet’in kendisi değildir. Dolayısıyla o yorum ve anlayışlar da son tahlilde beşeridir. İlahi ve kutsal olan metnin bizatihi kendisidir.

İkincisi, İslam cumhuriyetinin yöneticilerinin icraatlarının referansı dinin kendisi bile olsa, o icraatlare kutsallık atfetmek yanlıştır.

Demem o ki, ne o çıkarımların kendisi ne de o çıkarımlarla gerçekleştirilen icraatlar kutsallık kisvesine büründürülemez, yani İslamiyet’in bizatihi kendisiymiş gibi savunulamaz.

Laik cumhuriyetler için de aynı şey geçerlidir.

Demek ki cumhuriyetin bir yönetim tarzı olarak bizatihi kendisi, öyle iddia edildiği gibi, fazilet ve kutsallıkla alakası yoktur.

***

Cumhuriyetin bizatihi kendisi kutsal olmuş olsaydı, laikçiler, İslami cumhuriyete karşı çıkmazlardı. Veya İslamcılar “laik cumhuriyet”i de kutsarlardı.

O yüzden bizim memleketimizde o birilerinin kendi ideolojilerini ve o ideolojilerinden mülhem icraatlarını cumhuriyetin “fazilet” ve “kutsalları” diye bize yutturmaya çalışmaları, cumhuriyet ve cumhuriyetçilik adına tam bir aldatmaca örneğidir.

Cumhuriyet, ne İslamiyet ne de laiklik üzerinden kutsanabilecek bir yönetim biçimi değildir.

***

Bu ülkede Milli Mücadele’den sonra bir İslam cumhuriyeti kurulmuş olsaydı, sorarım size, laikçiler cumhuriyete sahip çıkarlar mıydı? İslam cumhuriyeti adı altında yönetici elitlerin dediklerini ve yaptıklarını takdis ederler miydi?

Sözgelimi, cumhuriyetçilik adına İslamiyet bir yaşam tarzı olarak dayatılmış olsaydı, başını örtmeyen veya çarşaf giymeyen kadınların eğitim-öğretim de dâhil kamusal diğer haklardan yararlanmayacağı, dahası sokaklarda bile dolaşamayacakları hükme bağlanmış olsaydı, merak ediyorum, o cumhuriyetin kendisinden yana olurlar mıydı?

Diyelim ki cumhurun kahir ekseriyeti de bunu istiyor olsaydı, bu durumda laikçiler, “ O ki cumhuriyet cumhurun yönetimidir, o vakit cumhurun iradesi en faziletli iradedir, cumhuriyet de en faziletli rejimdir” derler miydi?

Cevabını kendileri dürüstçe verirlerse o vakit cumhuriyet bahsinde daha doğru ve anlamlı bir zeminde konuşma imkânına kavuşmuş oluruz.

Ama sırf sorulan sorular dolayısıyla kalkıp bizi “cumhuriyet düşmanı” ilan edip linç etmek gibi bir pespayelik içine gireceklerse, “sorgulayıcı akıl” ve “fikri hür” tarzı söylemlerden vazgeçsinler gayrı.

***

O yüzden peşinen belirteyim ki, cumhuriyetin bizatihi kendisine zinhar karşı değilim. Cumhuriyete İslamiyet ve laiklik üzerinden kutsallık giydirilmesine ve cumhuriyetçilik adına yapılıp edilenlerin cumhuriyetin kutsalları biçiminde dokunulmaz kalınmasına karşıyım. Dahası, cumhuriyetçilik üzerinden kurulan baskıcı-faşizan yönetim biçimlerine karşıyım. İster dini olsun, ister seküler, benim için fark etmez.

İran’da yaşıyor olsaydım bu dediklerimden ötürü “İslam cumhuriyetinin düşmanı” olarak görülüp suçlanırdım kesinlikle.

Bu ülkede de o birileri eminim ki bizi “laik cumhuriyetin düşmanı” olarak görüyorlardır.

İslamiyet’i ve laikliği, kendi ideolojik ve baskıcı iktidarları için araçsallaştıranların, İslamiyet ve laiklik üzerinden cumhuriyeti de özünden nasıl boşaltıp araçsallaştırdıkları gün gibi aşikâr. Bizim gibi insanlara yönelttikleri suçlamanın sebebi de, gerçek yüzlerine tuttuğumuz ayna dolayısıyladır.

***

CHP’nin ideolojisinin cumhuriyetle özdeşleştirilmesi ve CHP’nin ideolojik kutsallarının cumhuriyetin kutsalları denilerek dayatılması, hem entelektüel-zihni dünyamıza vurulan bir vesayet prangası, hem demokratik hür düşünceyi boğan bir kutsallık örgüsü.

CHP ideolojisinin resmi ideoloji olarak kutsallık kisvesine büründürülmesi ve CHP’nin tek parti döneminde yapılıp edilen her şeyin “cumhuriyetin değerleri” olarak benimsetilmesi, farklı düşüncede olan herkesi “cumhuriyet düşmanı” konumuna iten anti-demokratik bir linç kültürünün de oluşmasına sebebiyet vermiş durumdadır ne yazık ki.

CHP’nin ideolojik kutsallarının “cumhuriyetin kutsalları” diye takdim edilip sorgulanmadan kabulünü öngören dogmatik bir zihnin, sorarım size, cumhuriyetle ve demokrasiyle ne alakası olabilir?

Fikrimiz, irfanımız ve vicdanımız kelimenin tam anlamıyla hür değilse cumhuriyetin faziletinden dem vurmak sizce de çelişki değil midir?” ifadeleri yer aldı.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.