DOLAR 32,4697 -0.07%
EURO 34,7415 -0.68%
ALTIN 2.437,270,06
BITCOIN 2062384-0,54%
Ağrı
19°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hayvan borsaları kapatıldı!

Hayvan borsaları kapatıldı!

ABONE OL
15:31 | 14 Mart 2023 15:31
Hayvan borsaları kapatıldı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Geçtiğimiz haftalarda ŞAP Hastalığı sebebiyle kapatılan Ağrı Hayvan Borsası’nın ardından Türkiye’nin çeşitli illerinde de başlayan hayvanlar arasındaki hastalık nedeniyle hayvan borsaları kapatıldı.

Ağrı, Samsun, Denizli ve Siirt’in ardından Diyarbakır, Van gibi illerde SAT-2 Serotipi Şap hastalığı virüsüne rastlanılması nedeniyle kentteki canlı hayvan borsaları ikinci bir emre kadar kapatıldı.

Kentlerde hastalığa karşı Tarım ve Orman İl Müdürlükleri tarafından başlatılan aşılama çalışmaları sürüyor. Şap hastalığı ile ilgili çalışmalar devam ederken, halkın merak ettiği hususları uzmanına sorduk.

Konuyla alakalı açıklama yapan Veteriner Hekim Eyüp Demirbaş, Şap hastalığı, alınması gereken tedbirler, hastalığın hayvanlardan insanlara bulaşıp bulaşmadığı sorularını yanıtladı.

Hastalığın tanımını yapan Veteriner Hekim Eyüp Demirbaş, “Şap hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. 7 tane serotopi olmakla beraber ülkemizde yaygın bulunmaktadır. İhbarı mecburi bir hastalıktır. Şapın O, A, C, SAT-1, SAT-2, SAT-3 ve ASİA 1 olmak üzere antijenik olarak farklı 7 ayrı serotipi bulunmaktadır. Şuan ülkemizde yaygın olarak görülen ve Asya’dan gelen, Türkiye’de görülmemiş SAT-2 hastalığı özellikle bulaşıcı bir hal almakta. Hava yolları, kontemine ahırlar, kontemine elbiseler, kontemine yemler yolu ile bulaşır. Şapın bulaşma oranı yüzde 80, genellikle hayvan pazarlarına ve hayvan alışverişinin olduğu yerlerde bulaşma ihtimali daha yüksektir.” dedi.

Alınması gereken tedbirleri sıralayan Demirbaş, “Alınması gereken tedbirler noktasında aşılama önemli. Şap viral bir hastalık olduğu için tedavi edilebilir bir hastalık değil. Daha çok koruyucu hekimlikle önü alınabilir. Şap’ın aşısı yapılır 21 gün arayla buda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bu aşı yapılıyor özellikle. Bizde de aşılar mevcuttur. Zaten şuan ülke genelinde aşılama çalışmaları başlatılmış olup gerekli karantina önlemleri alınıyor. Önce ahırların ve özellikle hayvanların beslendiği yerlerin dezenfekte edilmesine dikkat edilmeli. Hayvan nakil ve sevklerinde hastalıklı hayvanların sevklerinin yapılamaması gerekir. Gerekli aşılama programlarının yapılması lazım.” ifadelerini kullandı.

Hastalığın hayvanlardan insana bulaşma riskinin düşük olduğunu belirten Demirbaş, “Hayvandan insana bulaşma riski çok düşük olmakla birlikte insanda yapabileceği komplikasyonlar az ve özellikle solunum sistemini etkiler. Elde ve ağızda yara yapar. Oda insanda bulaşma riski düşük, sadece hayvanlarda maddi kayıplara yol açmaktadır.” şeklinde konuştu.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.