DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 20636941,03%
Ağrı
23°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Fransa Dışişleri Bakanı’nın Ağrı Dağı paylaşımı kızdırdı!

Fransa Dışişleri Bakanı’nın Ağrı Dağı paylaşımı kızdırdı!

ABONE OL
20:22 | 03 Ekim 2023 20:22
Fransa Dışişleri Bakanı’nın Ağrı Dağı paylaşımı kızdırdı!
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan gerilim sonrasında Ermenistan’a destek ziyaretinde bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna’nın sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı ‘Büyük Ermenistan sembolü olarak Ağrı Dağı’nı paylaşması gerilime sebep oldu.

Ermeniler, Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla, uluslararası hukuk ve tüm anlaşmalara göre Azerbaycan’ın sayılan Karabağ’ı katliamlar yaparak işgal etti. 10 Aralık 1991’de Azerbaycanlıların boykot ettiği ve yalnız Ermenilerin katıldığı referandum sonucu gerekçe gösterilerek, 6 Ocak 1992’de de sözde bağımsızlık ilan edildi. Ermenistan dahil hiçbir ülke veya uluslararası kuruluş, Karabağ’daki sözde yönetimi tanımadı.

Azerbaycan’ın 2020’de başlattığı ve 44 gün süren Vatan Savaşı sonunda Ermenistan yenilgisini onayladı. Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında 10 Kasım 2020’de imzalanan üçlü bildiriye göre Ermenistan silahlı güçlerini Karabağ’dan çekmeyi kabul etti.

Azerbaycan’ın hukuka aykırı olarak bölgede saldırılarda bulunan Ermeni gruplara karşı yürüttüğü başarılı antiterör operasyonunun ardından bölgedeki Ermeni azınlık, Azerbaycan himayesinde yaşamak istemeyerek Karabağ’dan ayrıldı. Azerbaycan’ın entegrasyon planına uymak istemeyerek bölgeyi terk eden Ermenileri taşıyan son otobüs de Karabağ’dan ayrıldı.

Geçen 3 yılda bölgedeki silahlı gruplar anlaşmaya uymayınca Azerbaycan, bölgenin silahsızlandırılması ve sözde yönetimin kendini feshetmesi için 19 Eylül 2023’te lokal antiterör operasyonu düzenledi. Operasyonlar sonrasında işgal rejimi, sözde Ermeni yönetimini feshettiğini duyurdu.

Karabağ’da Ermeniler tarafından işgal edilen topraklarını almak için operasyon başlatan Azerbaycan ordusu, bölgenin silahsızlandırılması ve sözde yönetimin kendini feshetmesi için 19 Eylül 2023’te lokal antiterör operasyonu düzenledi. Operasyonlar sonrasında sözde Ermeni yönetimi feshedildi. Azerbaycan’ın sivillere şiddet uyguladığı ve bölgede sivil altyapıyı hedef aldığı iddiaları da Birleşmiş Milletler (BM) heyeti tarafından yapılan incelemeler sonrasında yalanladı.

Fransa, Azerbaycan toprağı Karabağ’ın özgürlüğüne kavuşmasından rahatsızlık duyuyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Ermenistan’ın toprak bütünlüğünü” savunduklarını söylemişti. Ermeni güçlerini silahlandırmak isteyen Paris yönetiminin Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, bugün Ermenistan’a bir ziyaret gerçekleştirdi.

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Ermenilerin hayali olan sözde ‘Büyük Ermenistan’ın sembolü Ağrı Dağı’nı paylaşan Fransız Bakan, “Ermenistan’a geri döndüm” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.