DOLAR 32,5262 0.22%
EURO 34,9881 0.56%
ALTIN 2.434,49-0,16
BITCOIN 2027647-2,45%
Ağrı
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çiftçilerin borçları erteleniyor

Çiftçilerin borçları erteleniyor

ABONE OL
10:30 | 23 Ekim 2021 10:30
Çiftçilerin borçları erteleniyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek kooperatifleri yeniden yapılandıran yasayla birlikte çiftçilerin borç ödemeleri ertelenecek. Kadın ve engelli kooperatifleri desteklenerek yöneticiler tek yerden ücret alacak.

 

TBMM Genel Kurulu, gıda enflasyonu ve spekülasyonu ile mücadele konusunda hazırlanan düzenlemeler arasında yer alan, tarımın başta olduğu kooperatifleri yeniden yapılandıran yasayı kabul etti. Kabul edilen yasa ile birlikte kadın ve engelli kooperatiflerinin desteklenerek çiftçilerin borç ödemeleri ötelenecek.

 

Yasanın görüşmeleri sırasında önerge ile Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan tarımsal kredi alacaklarından yapılandırmaya esas tutarın taksitlendirilmesi halinde yüzde 30’luk peşinatın ödeme tarihi, bu ay sonundan kasım ayı sonuna ertelendi. Kalan tutarın taksitlerinin ödemesi de 2022 yılının ekim ayı yerine kasım ayında başlayacak. Kooperatiflerin harcamaları şeffaf hale gelerek Yönetim Kurulu yıllık faaliyet raporu, gelir gider farkı hesapları, bilanço ve denetçi raporları, ortaklar tarafından elektronik ortamda da incelenebilecek.

 

Kabul edilen yasa ile Kooperatiflerin yönetim kurulu ve denetim kurulu üyeleri, kamu kaynaklarından desteklenen kredilere kefil olsalar ve tarımsal desteklemelere aracılık yapan üyelerin ortağı olduğu üst kuruluşlarda görev alsalar bile sadece tek bir ücret veya huzur hakkı alabilecek.

 

Ortaklarının çoğunluğu kadınlardan ve engellilerden oluşan kooperatifler ile kadın emeğinin değerlendirilmesi amacıyla kurulan kooperatifler, odaya kayıt ücreti ve yıllık aidat ile munzam aidat ödemeyecekler. Tescil ve ilana tabi işlemlerinden ücret alınmayacak ve ilana tabi işlemler Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde ücretsiz yayımlanacak.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.