DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 20633871,02%
Ağrı
23°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yeşil Sol Parti Ağrı Milletvekili Sakık’tan, Cindoruk’a hatırlatma geldi!

Yeşil Sol Parti Ağrı Milletvekili Sakık’tan, Cindoruk’a hatırlatma geldi!

ABONE OL
20:33 | 18 Haziran 2023 20:33
Yeşil Sol Parti Ağrı Milletvekili Sakık’tan, Cindoruk’a hatırlatma geldi!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yeşil Sol Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık, TBMM eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk’un, Gezi tutuklusu milletvekili Can Atalay’la ilgili sözlerine sert yanıt geldi.

Yeşil Sol Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık, Gezi Tutuklusu Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay ile ilgili konuşan eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk’a kendisinin de bulunduğu Demokrasi Partisi (DEP) milletvekillerinin tutuklandığı günü hatırlattı.

Sakık, DEP milletvekillerinin 2 Mart 1994 tarihinde Meclis’ten çıkarılarak gözaltına alınmasıyla başlayan ve Kürt siyasetine Meclis yolunu kapattığı için ‘Kürtlere karşı 2 Mart darbesi’ olarak anılan süreci hatırlatarak, “2 Mart 1994’te bizi de aynı kapıdan polislere teslim etmiştiniz.” dedi.

Hüsamettin Cindoruk, Can Atalay ile ilgili “Seçilmiş bir milletvekili mahpus olamaz, derhal serbest bırakılmalı. YSK adaylığını kabul etmiş, halk da oy verip seçmiş. Aldığı mazbata tahliye kararı yerine geçer. Ben TBMM Başkanı olsam kendisini Meclis’in giriş kapısında karşılarım…

TBMM Başkanıyken Leyla Zana ve HEP milletvekillerinden bazıları TBMM’de Kürtçe yemin etti. Bunu tasvip etmedim. Ancak dönemin DGM Başsavcısı, bu vekillerin yargılanması için TBMM’ye fezleke gönderdi. Ben de bütün fezlekeleri kendisine iade ettim. Kürsü masumiyeti ve milletvekili dokunulmazlığı var, fezleke gönderemez. Çok tartışma yaşandı ve daha sonra Yargıtay Genel Kurulu beni haklı buldu.” demişti.

1991 yılında seçimlere Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) listesinden giren DEP’li Leyla Zana, Hatip Dicle, Mahmut Alınak ve Selim Sadak SHP milletvekili seçilmişti. Zana’nın yemin töreninde protestolar arasında Kürtçe yemin etmesi soruşturmaya konu olmuştu.

Meclis’te DEP Şırnak Milletvekili Orhan Doğan, Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Şırnak Bağımsız Milletvekili Mahmut Alınak, DEP Diyarbakır Milletvekili Hatip Dicle, Leyla Zana ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk’ün dokunulmazlıklarının kaldırılması gündeme alınmıştı. Dokunulmazlıkları kaldırılan Doğan ve Dicle, 2 Mart 1994’te Genel Kurul’dan Meclis bahçesine çıkar çıkmaz polis tarafından gözaltına alınmıştı. 

Akşam yapılan görüşmelerde dokunulmazlıkları kaldırılan Ahmet Türk, Leyla Zana, Sırrı Sakık ve Mahmut Alınak Meclis’ten çıktıkları takdirde gözaltına alınacaklardı. Milletvekilleri bu yüzden geceyi Meclis’te geçirmişti.

3 Mart’ta da DEP Şırnak Milletvekili Selim Sadak ile İstanbul Bağımsız milletvekili Hasan Mezarcı’nın dokunulmazlıkları kaldırılmıştı. Polis, 4 Mart 1994’da Meclis’e girip DEP’lileri zor kullanarak gözaltına almıştı. Sadak ise, 1 Temmuz 1994’te gözaltına alındı ve 12 Temmuz 1994’te tutuklanmıştı. Bu süreçte, Hatip Dicle, Leyla Zana, Orhan Doğan, Ahmet Türk, Sırrı Sakık, Mahmut Alınak ve Selim Sadak, Meclis’ten alınarak cezaevine konulmuştu. DEP’liler yaklaşık 10 yıl hapiste tutulmuştu.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.