DOLAR 32,5306 0.22%
EURO 35,2084 0.66%
ALTIN 2.438,790,02
BITCOIN 2034264-2,08%
Ağrı
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Prof. Dr. Karabulut, TRT Erzurum Radyosu’na Konuk Oldu

Prof. Dr. Karabulut, TRT Erzurum Radyosu’na Konuk Oldu

ABONE OL
14:59 | 22 Ekim 2023 14:59
Prof. Dr. Karabulut, TRT Erzurum Radyosu’na Konuk Oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, TRT Erzurum Radyosu’nda canlı olarak yayınlanan Bölge Gündemi programında, 7. Uluslararası Ağrı Dağı ve Nuh’un Gemisi Sempozyumu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Programda, İsrail’in Gazze’ye yönelik uluslararası hukuka yakışmayan insanlık dışı saldırılarını şiddetle kınadığını ifade ederek sözlerine başlayan Rektör Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, “Bu mesajımı, 7. Uluslararası Ağrı Dağı ve Nuh’un Gemisi Sempozyumu’nun açılışında da dile getirdim. Bilim insanlarından bu konuda tepki vermelerini rica ettim. Bu talebimiz karşılık gördü ve iyi bir yankı uyandırdı.” dedi.

Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, AİÇÜ ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) iş birliğiyle 19-21 Ekim 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilen 7. Uluslararası Ağrı Dağı ve Nuh’un Gemisi Sempozyumu’nda Amerika Birleşik Devleti’nden (ABD) 16 ve Yeni Zelanda’dan alanında dünyada saygın bir yere sahip iki bilim insanının da aralarında yer aldığı 10 ülkedeki farklı disiplinlerden yaklaşık 100 bilim insanının bildiri sunduğunu belirtti.

Prof. Dr. Karabulut, sempozyumun ana temasını oluşturan Ağrı Dağı’nın, jeolojik-jeomorfolojik özelliklerinin yanı sıra Büyük Tufandan sonra Hz. Nuh’un gemisine ev sahipliği yaptığı inanışı nedeniyle efsanevi kimliğiyle de ön plana çıktığını, bilim insanlarının gösterdiği yoğun katılımın Ağrı Dağı ve Nuh’un Gemisi’ne dünyanın her yerinde ilgi gösterildiğini ortaya koyduğunu söyledi.

Bütün semavi dinlerde Nuh Tufanı’nın çok önemli bir yere sahip olduğunu, bu olayın birçok destana da konu olduğunu ifade eden AİÇÜ Rektörü, “Kitabı Mukaddes’te Nuh’un Gemisi’nin Ararat’ta olduğu yazmaktadır. Bizim amacımız burada, Ağrı Dağı ve Nuh Tufanı arasındaki bağlantıyı değerlendirerek Ağrı Dağı’nda inanç ve dağ turizmini yaygınlaştırmaktır.

Güvenli ve huzurlu bir ortamın olduğu, sempozyumlarımıza gelen bilim insanlarının gönül rahatlığıyla Doğubayazıt’ın tarihi mekanlarını gezme, Nuh’un Gemisi slüetinin bulunduğu alanı ziyaret etme imkanı bulduğu güzel şehrimizde yer alan Ağrı Dağı’nı sadece Türkiye’ye değil dünyaya da bilimin yol göstericiliğinde en iyi şekilde anlatmaya çalışmaktayız.

Gerçekleştirdiğimiz sempozyumlarla, bu dağın yüksek turizm potansiyelinin hak ettiği ölçüde değerlendirilmesine yönelik bilimsel ve sürdürülebilir öneriler geliştirmek, Ağrı Dağı’nın ülkemizin tanıtılması öncelikli turistik alanlarından biri olarak ele alınmasını sağlamak ve bu konuda ilgili ulusal, bölgesel ve yerel kurum ve kuruluşlar nezdinde farkındalık oluşturulmaya çalışılmaktadır.

Bu kapsamda sempozyumda öncelikli olarak Ağrı Dağı ve çevresi olmak üzere bölgesel ekonomik, coğrafya, dil ve edebiyat, etnografya, folklor ve müzik, geleneksel mutfak kültürü ve yemekleri, halk inançları ve yatırlar, jeoloji arkeoloji, tarih, teoloji, turizm vb. konular ele alınmaktadır. Ağrı Dağı ve Nuh’un Gemisi kalıntıları ile ilgili çalışmaları efsanelerden ziyade bilimsel verilere dayandırmak daha kalıcı bir etki oluşturacaktır.” dedi.

Birçok medeniyetin kesişme noktasında olan Ağrı Dağı’nın bulunduğu bölgede Paleotik Çağa ait birçok medeniyete dair kalıntıların var olduğunu kaydeden Prof. Dr. Karabulut, “Birçok ülkenin gözü üzerinde olmasına karşın Ağrı’nın ve Türkiye’nin önemli bir değeri olan Ağrı Dağı ve Nuh’un Gemisi ile ilgili objektif ve somut veriler elde etme gayretimiz çerçevesinde, 2021’de İTÜ ile bir protokol yaptık. Hazırlanan proje kapsamında yer altı görüntüleme ve yer üstündeki maden ve oluşan bütün yapıların gerek taş analizlerini gerekse de kantitatif analizlerini yaptık. Yer altı görüntüleme ile oradaki slüeti çıkartmaya yönelik çalışmalarımız devam etmektedir.

Üniversitemiz, Belli Eğitim Kültür Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkezi ile birlikte 2003 yılından beri zaman zaman farklı partnerlerle icra ettiğimiz Uluslararası Ağrı Dağı ve Nuh’un Gemisi Sempozyumları’nın 7.’sine bu yıl 250. kuruluş yıldönümünü kutlayan İstanbul Teknik Üniversitesi’nin partner olarak dahil olması, ABD Andrews Üniversitesi’nin sempozyumumuza sponsorluk yapması ve bu üniversiteden bölgeyle ilgili çalışmaları olan Prof. Dr. Randall Younker, Prof. Dr. Jiri Moskala ve beraberindeki kalabalık bir bilim heyetinin bildirileriyle katılım sağlamaları ve Üniversitemizin adını onurla taşıdığı eğitim gönüllüsü ve hayırsever iş adamı Sayın İbrahim Çeçen’in katılmış olması bizler için çok kıymetlidir.

Bu duygularla, başta sempozyum düzenleme kurulu başkanları Prof. Dr. Faruk Kaya ile Prof. Dr. Oktay Belli ve sempozyum yürütme kuruluna, İTÜ’nün kıymetli Rektörü başta olmak üzere tüm personellerine, ayrıca sempozyumumuza destek veren IC Vakfı ve Andrews Üniversitesi’ne, Ağrı Dağı ve Nuh’un Gemisi’ne yönelik bilimsel çalışmalarını bizlerle paylaşan tüm katılımcılara teşekkürlerimi sunuyorum.” diye konuştu.

AİÇÜ Rektörü, hali hazırda Hong Kong’da bulunan Nuh’un Gemisi Müzesi’nin yılda 15 milyon insan tarafından ziyaret edildiğini, bu anlamda, yakın zamanda Doğubayazıt’ta Nuh’un Gemisi Müzesi’nin yapılması ile bu konuyla ilgili daha somut verilerle adım atılmış olacağını söyledi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.