DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 20739391,33%
Ağrı
18°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Prof. Dr. Alperen Kayserili: “Ağrı Dağı’ndaki buzulun kaybı, iklim değişikliğinin somut bir kanıtıdır”

Prof. Dr. Alperen Kayserili: “Ağrı Dağı’ndaki buzulun kaybı, iklim değişikliğinin somut bir kanıtıdır”

ABONE OL
16:11 | 08 Eylül 2023 16:11
Prof. Dr. Alperen Kayserili: “Ağrı Dağı’ndaki buzulun kaybı, iklim değişikliğinin somut bir kanıtıdır”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AİÇÜ Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alperen Kayserili, hem ülkemizde hem de Ağrı’da iklimsel sorunların yaşanacağını açıkladı.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü’nde öğretim üyeliği yapan Prof. Dr. Alperen Kayserili, son 200 yılda dünya genelinde sanayi sektörünün hızla yaygınlaşmasının, atmosferdeki karbondioksit (CO2) seviyelerinin artmasına yol açtığını ifade etti. Bu durumun hem ülkemiz hem de Ağrı için iklimsel sorunlara sebep olacağını belirtmiştir.

Prof. Dr. Kayserili konuyla alakalı yaptığı önemli açıklamalarda, “Küresel iklim değişikliği ile mücadele, buzulların ve diğer doğal ekosistemlerin korunması için hayati öneme sahiptir. Sürdürülebilir enerji kaynaklarına geçiş, karbon salınımını azaltmak ve çevre koruma politikalarını güçlendirmek, bu konuda atılması gereken adımlar arasında yer almaktadır.

Ayrıca, bilinçli tüketim ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı da ekosistemlerin korunmasına katkı sağlayabilir. Ağrı Dağı’ndaki buzulun kaybı, iklim değişikliğinin somut bir kanıtıdır.” açıklamalarına yer vermiştir.

Ayrıca Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Elamanlarından Araştırma Görevlisi Emre Sakaoğlu, yakın işbirliği içinde bulunduğu Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Tarık Torun ile birlikte Ağrı Dağı’ndaki buzulların yıllara göre değişimini inceleyen bir araştırma projesi üzerinde çalıştıklarını açıklamıştır. Bu tür araştırmalar, doğal çevrenin değişen koşulları hakkında önemli bilgiler sunar ve çevre koruma çabalarına katkı sağlar.

Sakaoğlu ve Torun’un araştırma projesi, Ağrı Dağı’ndaki buzulların büyüklüğünün yıllar içinde nasıl değiştiğini ve bu değişimin hangi faktörlerden etkilendiğini anlatan bir çalışma meydana getireceklerini dile getirmişlerdir.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.