DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2045672-2,51%
Ağrı
18°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Oy Kullanacak Suriyeli Sayısı Belli Oldu!

Oy Kullanacak Suriyeli Sayısı Belli Oldu!

ABONE OL
14:09 | 03 Aralık 2022 14:09
Oy Kullanacak Suriyeli Sayısı Belli Oldu!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muharrem Akkaya, seçimlerde 18 yaş ve üzeri 163 bin 44 kişi oy kullanabilecek Suriyeli olduğunu açıkladı.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından, bazı basın kuruluşları ve sosyal medyada yer alan “Seçmen kütüklerinde 466 bin Suriyeli tespit edildi” iddialarına ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığı kaydedilen açıklamada, “Günümüz itibarıyla 125 bin 563’ü 18 yaş ve üzeri, 96 bin 108’i çocuk olmak üzere 221 bin 671 Suriyeli, Türk vatandaşlığını kazanmıştır.

Bilindiği üzere bir kişinin doğum yerinin yurt dışı olması o kişinin yabancı olduğu anlamına gelmediği gibi Türk vatandaşlığını kazandığı anlamına da gelmemektedir. Yani vatandaşlık kazananların dışında kalan bu kişiler, yurt dışında doğan, anne ve/veya babası Türk vatandaşı olan (doğumla Türk vatandaşı olan) vatandaşlarımızdır.

Bu kapsamda nüfus kütüklerinde kayıtlı (vatandaşlık kazananlar dahil) doğum yeri Suriye olan 18 yaş ve üzeri 163 bin 44 kişi bulunmaktadır.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Genel Müdürlüğümüzden temin edilen ham verilerle birlikte, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 7’nci ve 8’inci maddelerinde belirtilen hususlara göre, diğer kurumlardan aldığı veriler (silah altında bulunanlar, askeri öğrenciler, kısıtlılar, kamu hizmetinden yasaklı olanlar) düzenlenerek seçmen kütüğü oluşturulmakta ve bu ham veriler, YSK tarafından siyasi partilerle paylaşılmaktadır.” ifadesine yer verildi.


Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muharrem Akkaya, seçmen kütüklerinin sürekli bilgi toplamayla her seçim döneminde güncellendiğini belirterek,  “YSK’nin incelemelerinin ardından hazırlanan seçmen listeleri son derece güvenlidir. Haberlerde iddia edildiği gibi bir raporumuz bulunmamaktadır. Seçmenleri doğum yerine göre kategorilendirdiğimiz bir çalışmamız da bulunmuyor.” bilgisini vererek, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü adres kayıt sistemindeki verilerin sürekli bilgi toplanarak, her seçim döneminde güncellendiğini anlattı.

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun’un 47’nci maddesi gereğince bu listelerin, seçime katılma hakkına sahip siyasi partilere de verildiğini hatırlatan Akkaya, “Seçmen kütükleri, sürekli bilgi toplanarak, her seçim döneminde güncelleniyor. Yapılan incelemelerin ardından listeler ‘Sandık Bölgesi Askı Listesi’ haline getiriliyor. İtiraz ve incelemelerin de tamamlamasıyla seçmen kütüğü listesi kesinleştirilerek, sandık seçmen listesi son halini alıyor. YSK’nin incelemelerinin ardından hazırlanan seçmen listeleri son derece güvenlidir. Haberlerde iddia edildiği gibi bir raporumuz bulunmamaktadır.” dedi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.