DOLAR 32,4758 -0.04%
EURO 34,7564 -0.63%
ALTIN 2.442,420,27
BITCOIN 20938151,25%
Ağrı
23°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Nihat Aydın: “ Maaş ile Ağrı’da Ev Almak İmkansız”

Nihat Aydın: “ Maaş ile Ağrı’da Ev Almak İmkansız”

ABONE OL
13:38 | 13 Temmuz 2022 13:38
Nihat Aydın: “ Maaş ile Ağrı’da Ev Almak İmkansız”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Orta Doğu Gazeteciler Cemiyeti Genel Başkanı Nihat Aydın, son zamanlarda Ağrı’da yaşanan ev fiyat artışları ile alakalı bir yazı kaleme aldı.

OGC Genel Başkanı Aydın’ın yazısında, “Tarihi ve kültürel zenginlikleri içinde barındıran Ağrımızda son zamanlarda enflasyon ve inşaat malzemeleri bahane edilerek 2020-2021 yıllarında bile ortalama ev fiyatları 300 – 400 bin TL arasında iken, birkaç haftadır sahaya inip hazırlamış olduğum çalışma doğrultusunda Türkiye’nin ekonomik olarak en az gelişmiş şehirlerinden biri olan Ağrı’da ev fiyatlarının akıl almaz bir şekilde artışını görünce mecburen köşe yazısı yazmak zorunda kaldım.

Düşünün ki bundan yaklaşık on ay önce ortalama bir ev fiyatı Ağrı’da 300 bin iken Ağrı’da sınırlı sayıda konut yapılması ile bir anda ev fiyatları bir milyon olarak telaffuz edilmeye başlandı. Yaklaşık 15 veya 20 yıllık eski evlerin fiyatını merak edip sorduğumda, millet evini bir milyona satıyor bende o zaman 450 bin dolaylarında satacağım şeklinde bir algı meydana getirildi.

Soruyorum değerli Ağrılılar kaçımızda o kadar büyük paralar var. Ya da kredi ile ev almaya çalıştığınızda 20 yıl boyunca her ay düzenli olarak o ödemeyi yapılabilecek kaç kişiyiz.

Maliyetin artığının biz de farkındayız fakat maliyetin bir anda yüzde 400 artmış olması imkânsız olduğunu düşünmekteyim. Ağrı ile batı illerini kıyaslamaya başladılar.  Buradaki evlerin geniş olduğunu fakat batıdaki evlerin ise daha küçük olmasına rağmen fiyatlarının daha yüksek olduğunu belirttiler. Unutmuş oldukları durum Batıda arazi fiyatları milyonlarla konuşulurken Ağrı’da genelde arazi fiyatları daha uygun. Bir binanın en büyük maliyeti arazidir. Fakat Ağrı’da şuan bile arazi fiyatları yüksek değildir.

İşin içinden gelmiş ve eğitimini almış olan, farklı şehirlerde yap-sat ya da müteahhitlik ve mühendislik yapan kişilerle konuştuğumda bir bina inşa edildiği zaman  gerekli olan malzemeleri sıraladılar; kabaca beton, demir/donatı ve kalıp işçiliği, ince işler olarak yapılan duvarlar, kapı, pencere ve iç mimarı araç ve gereçleri şeklinde bir sıralama yapıp Ağrı’da ortalama yeni inşa edilen evin maliyetinin minimum 500 bin ile maksimum 750 bin arasında bir fiyata satılması gerektiğini ve arsa fiyatlarının göz önünde bulundurularak değiştiğini dile getirdiler.

Buradan devlet büyüklerine, iktidar ve muhalefet parti liderlerine, Ağrı ilinde bulunan bütün parti temsilcilerine ve Sivil Toplum Kuruluşlarına şehrini seven biri olarak seslenmek istiyorum.!!!

Bu şehirde genelde memur ve maddi durumu yüksek olmayan aileler ve bireyler  yaşamakta. Konut fiyatlarının yüksek olduğunu bahane ederek ev kira fiyatlarında  gereğinden fazla artışa tabi tutulduğunu gördüm. Buradan TOKİ yetkililerine seslenmek istiyorum. Şehrimizde dar ve orta gelirli vatandaşlar çok fazla Ağrı’da da  uygun fiyat ve uygun ödeme koşuluyla yeni evler yapılmasını talep ediyoruz.

TOKİ tarafından 24 il için açıklanan ev fiyatlarına baktığımızda Konut fiyatları 163 bin TL ile 450 bin tl arasında değişmekte ve taksitleri ise 1.442 TL’den başlıyor. Şehrimizde de böyle yeni konutlara başlanmasını istiyoruz.

Özellikle buradan Ak Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi’ye Ağrı’da uçan konut fiyatlarına karşın yeni TOKİ konutlarının yapılması için girişimde bulunmasını talep ediyoruz.

Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan’ın görevlendireceği bir grup ile belediye sınırları içinde bulunan ev fiyatlarının denetlenmesi ve makul fiyatlara çekilmesi için gerekirse Belediye eli ile yeni konutların hayata geçirilmesini istiyoruz. Şimdiden her kesimin yapacağı çalışmalar için teşekkür ediyoruz.

(Yazımızın devamı gelecek hafta takipte kalın !!!)” ifadeleri yer aldı.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.