DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2044605-2,20%
Ağrı
23°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Koza Altın Diyadin’i tehdit mi edecek?

Koza Altın Diyadin’i tehdit mi edecek?

ABONE OL
16:23 | 08 Ekim 2023 16:23
Koza Altın Diyadin’i tehdit mi edecek?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Koza Altın, Ağrı Diyadin’deki 657 futbol sahası büyüklüğündeki alanda maden açacak. Maden tesisiyle Murat Nehri tehlikeye girecek. Maden, bölgede bulunan endemik bitkiler için de tehdit.

Koza Altın, Ağrı’nın Diyadin ilçesine yaklaşık 657 futbol sahası büyüklüğündeki alanda altın-gümüş madeni, siyanür havuzu ve kırma eleme tesisi kuracak.

Başta siyanür olmak üzere yüzlerce ton kimyasal madde kullanılacak projenin ortasından yıllardır kuraklık tehlikesiyle boğuşan Murat Nehri geçiyor. Nehir şimdi de kirlilik tehdidi altında. Ayrıca şirket, dört köyün ortasına kuracağı tesis için 2 milyar 620 milyon 800 bin TL harcayacak.

Edinilen bilgilere göre, Koza Altın İşletmeleri, Ağrı’nın Diyadin ilçesi Mollakara köyünde 470 hektarlık alanda altın madeni çıkarmak ve işlemek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulundu. ÇED sürecinde, DSİ; proje sınırlarının Murat Nehri’ne denk geldiği için revize edilmesi gerektiğini belirtti. Şirket bunun üzerinde küçük bir değişikliğe giderek nehri, projenin ayrıldığı üç ayrı ÇED alanının ortasından geçirdi. Nehrin etrafı adeta ÇED sınırları içerisinde kurulacak maden, kırma eleme tesisi ve siyanür havuzuyla kuşatılmış oldu.

Nehrin uzaklığı ise madenin çıkarılacağı alana uzaklığı sadece 55 metre. Ayrıca patlatma yapılacak, yüzlerce ton kimyasal madde kullanılacak proje, Mutlu, Kotancı, Oğuluba ve Mollakara köylerinin ortasında yer alacak.

Büyük bir kısmı mera arazisi olan bölge ayrıca doğal sit ile sulak alanlara ve milli parklara da yakın. Kurulacak siyanür havuzlarının ve patlatma yapılacak proje alanın sadece 7,8 kilometre uzaklığında 1. derece doğal sit alanı olan Köprü Çermiği, ikinci derece doğal sit alanı olan Yılanlı Çermiği ve Davut Çermiği bulunuyor.

Öte yandan proje alanında endemik bitki türleri yer alıyor. ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre proje alanında bulunan dokuz adet tehlike altında olan bitki türünün tohumları toplanarak Türkiye Tohum Gen Bankası’na teslim edilecek.

Sit alanlarının bulunduğu, Murat Nehri’nin geçtiği ve tehlike altında olan bitki türlerine ev sahipliği yapan bölgede 4 adet siyanür havuzu kurulacak. Yüklü, yüksüz, acil durum ve taşkın adı verilen havuzlarda yüzlerce ton tehlikeli kimyasal atık bulunacak. Madende, yılda 2 bin 455 ton sodyum siyanür, halk arasında kostik olarak bilinen sodyum hidroksit de 1043 ton kullanılacak. Yine tuz ruhu olarak adlandırılan, diğer kimyasallar gibi canlı yaşamını tehdit hidroklorik asit yılda 134,6 ton kullanılacak.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.