DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2058675-0,98%
Ağrı
22°

AÇIK

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

KGK, 2025 için ilk adımı attı!

KGK, 2025 için ilk adımı attı!

Moldova ve Gagavuzya’ya giden KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim ve Genel Başkan Vekili İsmail Bayazıt tarafından medya işbirliği ve çalıştayı için ilk adım atıldı.

ABONE OL
12:06 | 20 Şubat 2024 12:06
KGK, 2025 için ilk adımı attı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Moldova ve Gagavuzya’ya giden KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim ve Genel Başkan Vekili İsmail Bayazıt tarafından medya işbirliği ve çalıştayı için ilk adım atıldı.

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, KGK Genel Başkan Vekili İsmail Bayazıt ile birlikte Moldova’nın başkenti Kişinev’de kültür ve sanat temalı Moldexpo’ya katılarak Gagavuzya standını ziyaret ettiler. Standta Başkan Gutul ile de bir araya gelen KGK heyetine başkan Gutul tarafından yöresel kıyafetler hediye edildi ve geleneksel Türk lezzetleri ikram edildi. Standı ziyaret eden Türkiye’nin Kişinev Büyükelçisi Mustafa Uygar Sertel ile de görüşen Dim ve Bayazıt, Moldova ve Gagavuzya izlenimlerini paylaştılar.

KGK Genel Başkanı Dim paylaşımında, “Geçen hafta 3 gün boyunca Moldova ve Moldova’ya bağlı özerk cumhuriyet olan Gagavuzya Cumhuriyeti’ndeydik. Siyaseten ve kültürel olarak, ayrıca Türkiye ile ilişkilerini inceleme fırsatımız oldu. Çok değerli dostluklar edindik. Gagavuzya’nın genç ve aktif kadın Cumhurbaşkanı Evghenia Gutul ile görüşme fırsatımız oldu. Bunun yanı sıra Meclis Başkanı Dimitri Constantinov ile de tanıştık. Yine çok değerli diğer Gagavuz yetkililerle de bir araya geldik. Şunu gördük ki orada bir Türk Cumhuriyeti var. Gelenekleri, görenekleri, yemekleri, kültürleri ve dilleriyle bize çok yakınlar. Tercümansız Türkçe anlaşabildik.

Moldexpo kültür ve turizm fuarına katıldık. Moldova’nın yakın coğrafyasına yakın ülkeler fuardaydı. En dikkat çekici stant Gagavuzya’ya aitti. “Türkiye neden yok?” diye düşündük çünkü Bulgaristan ve Romanya hatta Kırgızistan gibi birçok ülke vardı. Fuarın akabinde Gagavuzya’nın başkenti Komrat’a geçtik. Orada akşama kadar kaldık. O kısa süre içerisinde, Komrat’ta adeta kendimizi gördük. Türk geleneklerini gördük. Dilimiz aynıydı, bütün geleneklerimiz aynıydı. Mesela Atatürk’ün anıtı vardı. Onun adına yapılmış birçok eser vardı. Merhum Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel’in de bir anıtı vardı. Komrat’ın anlamı siyah at demekmiş. Zaten sembolleri üzerinde de siyah at vardı.

Moldova’dan bahsetmemiz gerekirse 3.5 milyon nüfusu ile küçük bir ülke. Karadeniz’e yakın bölümünde de Gagavuzya Özerk Cumhuriyeti bulunuyor. Özerk cumhuriyete giriş çıkışta bir sıkıntı yaşamıyorsunuz. Sınır yok. Fakat son zamanlarda Ukrayna-Rusya Savaşı’nın ardından toplum ikiye bölünmüş durumda. Bir kısmı Ukrayna’yı tutuyor bir kısmı Rusya’yı tutuyor. Zaten Moldova’da da iki dil konuşuluyor; yarısı Ruşça konuşurken diğer yarısı Romence konuşuyor. Bunlar arasında da ciddi bir çatışma var. Romence konuşanlar Avrupa ve Amerika’ya yakınken Rusça konuşanlar Rusya’ya daha yakın. Gagavuzya da dış ilişkilerinde Rusça tercih ediyor fakat halk Türkçe’ye yakın bir dil olan kendi dillerini konuşuyor.

Türkiye’nin bu bölgeye inanılmaz bir biçimde yatırımları var. Özellikle Komrat’ta gördüklerimiz son derece gurur vericiydi. TİKA tarafından inşa edilen Recep Tayyip Erdoğan Eğitim Külliyesi mükemmel bir tesis. Tamamen teknik eleman yetiştirecek olan bir eğitim kurumu. Yine Komrat’ta 5 bin kişilik bir stadyum ve 200 kişilik kapalı spor salonu yine Türkiye tarafından yani TİKA tarafından yapılmış.

Gagavuzya KGK Temsilcisi Gazeteci Dimitri Kalak ile bir araya geldik. İki ülke gazetecilerinin karşılıklı ziyaretlerini 2025 yılında gerçekleştirme konusunda prensip olarak anlaştık. Nitekim, Başkan Gutul’un şu sözleri önemli: “Ben buradan bizim ağabeylerimize çok teşekkür ediyorum. Türkler birçok zamanda bizim yanımızdaydı. Gagavuzları hiçbir zaman unutmuyorlar ve yalnız bırakmıyorlar. Biz Oğuz Türkleri’nin bir parçasıyız. Gagavuzya olarak çok teşekkür ederiz. Biz çok mutluyuz. Biz bir aileyiz. İnşallah her şey daha iyi olacak ve daha ileri gideceğiz. Biz bütün Türk gazetecileri ve Türk iş insanlarını Gagavuzya’ya bekliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

 

 

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.