DOLAR 32,4388 -0.16%
EURO 34,8344 -0.41%
ALTIN 2.445,760,41
BITCOIN 20909660,69%
Ağrı
23°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gürbulak Sınır Kapısı’ndaki PCR testi zorunluluğu kaldırıldı

Gürbulak Sınır Kapısı’ndaki PCR testi zorunluluğu kaldırıldı

ABONE OL
18:52 | 23 Ağustos 2022 18:52
Gürbulak Sınır Kapısı’ndaki PCR testi zorunluluğu kaldırıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun Ağrı’da yürüttüğü temaslar sırasında halkın Gürbulak Sınır Kapısı’nda PCR testi zorunluluğunun kendilerini mağdur ettiğine dair şikâyetleri gündemine getirmesi üzerine zorunlu PCR testi uygulaması kaldırdı.

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu 13-15 Ağustos tarihleri arasında Ağrı Merkez ve Doğubayazıt ilçesinde çeşitli temaslar ve açıklamalarda bulunmuş, bu kapsamda 14 Ağustos tarihinde Doğubayazıt ilçe merkezinde esnaf ziyareti gerçekleştirmişti.

Gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Doğubayazıt halkı ve esnafı, Türkiye’nin hiçbir sınır kapısında bulunmayan zorunlu PCR testi uygulamasının ilçede bulunan ve İran’a açılan Gürbulak Sınır Kapısı’nda uygulandığını ve bunun kendilerini mağdur ettiğini belirtmişti.

Gürbulak Sınır Kapısı’nda PCR testinin uygulamasından dert yanan bazı vatandaşlarla konuşan Yapıcıoğlu, testin Van Kapıköy Sınır Kapısı’ndan alınmadığını hatırlatarak, “Biz bu sorunun üzerinde duracağız, burada ayrı bir cumhuriyet Van’da ayrı bir cumhuriyet yok. Şimdi her vilayet ayrı bir cumhuriyet değil, ay bir kanunu yok. Öbür taraftan geçende İran’a geçiyor buradan geçende İran’a geçiyor. Bunu gündemimize aldık, basın açıklamamızda bu durum hakkında konuşacağız.” ifadelerini kullanmıştı.

Yapıcıoğlu 15 Ağustos günü ise yerel ve ulusal basın temsilcileri ile Ağrı’da yaptığı basın toplantısında zorunlu PCR testi hakkında açıklama yapmış, uygulamanın esnafı zor durumda bıraktığını açıklamıştı.

Yapıcıoğlu yaptığı açıklamada, “Ağrı’daki Gürbulak Sınır Kapısı’ndan özellikle Doğubayazıt esnafı çok şikayetçi. Diğer Hiçbir sınır kapısında uygulanmayan bir husus var, PCR testi zorunluluğu.

Vatandaşlar ticaret yapmak ve alışveriş yapmak için sınırdan her geçişlerinde kendilerinden zorunlu PCR testi istediklerini söylediler. Bu da özellikle sınırın öte tarafında ticaret yapan esnafı çok ciddi manada mağdur ediyor. Pek çok sınır kapısı var, çok sayıda ülke ile komşuyuz, giriş çıkışlar oluyor sadece bir tek sınır kapısında bu testin istenmesi anlaşılabilir bir durum değil. İran’a birden fazla kapı var, Van’dan, Hakkari’den de İran’a geçiş var. O kapılarda istenmediği halde neden sadece Gürbulak’ta bu test isteniyor? Oradaki esnaf her bir geçişte PCR testi için 170 TL ücret ödemek zorunda kaldığını ve bu durumun kendilerini mağdur ettiğini dile getirdiler. Bu mağduriyeti burada siz değerli basın mensupları aracılığıyla yetkililere duyurmuş olalım.” ifadelerini kullandı.

Ağrı’dan İran’a geçişlerde neden sadece kimlik kartıyla geçilemediğini soran Yapıcıoğlu, “Biliyorsunuz Gürcistan’a, Nahçıvan’a, Bulgaristan’a ve KKTC’ye kimlikle geçiş mümkün ama bir sınır kenti olan Ağrı’dan komşu İran’a geçmek için mutlaka pasaport ibrazı gerekli.

Bizim halk adına talebimiz; bütün sınır komşularımıza, en azından sınır illerindeki vatandaşlarımız kimlikle ya da pasavanla geçiş yapabilmeli, sınır ticaretinden sınır kenti olmanın avantajlarından bu kentlerimiz yararlanabilmelidir.” çağrısında bulunmuştu.

Yapıcıoğlu’nun Gürbulak Sınır Kapısı’nda PCR Testi zorunluluğunu gündemine taşıma üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı harekete geçerek test zorunluluğunu sınır kapısında kaldırdı.

Gürbulak Sınır Kapısı’nda PCR testinin kaldırılması ile birlikte ülkedeki tüm sınır kapılarında PCR test zorunluluğu kalkmış oldu.

HÜDA PAR Doğubayazıt İlçe Başkanı Cemal Arvas’ın yaptığı esnaf ziyaretinin gündeminde de Gürbulak Sınır Kapısı’ndaki PCR Testi zorunluluğunun kaldırılması vardı.

Genel Başkan Yapıcıoğlu’nun bu sorunu gündemine taşıması dolayısıyla teşekkür ettiklerini belirten esnaf, sınır ticareti ile ilgilenen halkın bu sorunun kaldırılmasının çok güzel bir gelişme olduğunu söylediler.

Yaptığı ziyaretler sonrası kısa bir açıklama yapan Cemal Arvas, “Bizler HÜDA PAR olarak Doğubayazıt halkımızın faydasına olacak çalışmalar için koşuşturuyoruz. Genel Başkanımızın ilçemize yaptığı ziyaretin ardından bu sorunu gündemine taşıması ve halkı zor durumda bırakan uygulamanın kaldırılması nedeni ile halk çok memnun oldu. Rabbim daha faydalı ve güzel işleri yapmayı bizlere nasip eylesin.” dedi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.