DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2050500-2,08%
Ağrı
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Diyadin sebze üretiminde bölgenin kalbi olacak!

Diyadin sebze üretiminde bölgenin kalbi olacak!

ABONE OL
12:25 | 06 Ekim 2022 12:25
Diyadin sebze üretiminde bölgenin kalbi olacak!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ağrı ili Diyadin ilçesinde yaklaşık 1.300 dekar alanda kurulacak Diyadin Jeotermal Isıtmalı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin 1’inci ve 2’nci etap altyapı inşaatlarının temel atma töreni, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit KİRİŞCİ’nin de katılımı ile gerçekleştirildi.

Kalabalık bir katılımla gerçekleştirilen temel atma töreninde, yürütülen faaliyetler ile ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Kirişçi, ülkemizin jeotermal kaynak potansiyeli bakımından Dünya’da yedinci, Avrupa’da ise birinci sırada yer aldığını, bu kaynakların tarımsal üretimde özellikle seracılıkta daha fazla kullanımının sağlanmasına yönelik olarak jeotermal kaynakların bulunduğu yörelerde, rekabet avantajı ve marka değeri yüksek, modern ve planlı üretim yapılan tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerinin kurulmasının ve yaygınlaştırılmasının planlandığını belirtti.

Diyadin Jeotermal Isıtmalı Sera Projesi ile sıcaklığın -35 dereceye kadar düştüğü bölgede yıllık 30 bin ton domates üretimi gerçekleştirileceğini, çoğunluğu kadınlardan olmak üzere doğrudan 1.500 kişiye istihdam sağlanacağını söyleyen Kirişçi, Diyadin ilçesinin sebze üretiminde bölgenin kalbi olacağını, proje tam kapasiteyle faaliyete geçtiğinde Ağrı ilinin bitkisel üretim hasılasını %50 oranında artıracağını vurguladı.

Ağrı Valiliği İl Özel İdaresi ve Doğubayazıt Ticaret ve Sanayi Odasının kurucu ortaklığında yürütülen Diyadin Jeotermal Isıtmalı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) Projesinde üretim aşamasına geçmek için önemli bir eşik daha geçildi. Projenin toplam alanın yaklaşık 258 dekarlık kısmını kapsayan 1’inci ve 2’nci etap altyapı inşaatlarının temel atma töreni gerçekleştirilen TDİOSB’de, altyapı inşaatlarının yapımı hızlı bir şekilde devam ediyor.

Diyadin Jeotermal Isıtmalı Sera TDİOSB’de, kapalı alanı en az 20 dekar olacak ve ısıtmada jeotermal kaynak kullanılacak olan 36 adet sera işletmesi ile birlikte sebze kurutma tesisleri, seracılık eğitim merkezi, fuar alanı ve Ar-Ge merkezi kurulması da planlanmaktadır.

TDİOSB tam olarak faaliyete geçtiğinde; kadınlar çoğunlukta olmak üzere 1.500 kişiye istihdam sağlanması ve yıllık 30.000 ton domates üretilmesi hedeflenmektedir. Bu üretim, sıcaklık değerleri -35 ve daha düşük derecelere kadar düşen Ağrı ilinin toplam bitkisel üretim hasılasını %50 oranında artıracağı beklenmektedir.

Projenin toplam yatırım tutarı 1,25 milyar TL olup, ülke ekonomisine yıllık katkısı ise 600 milyon TL olması beklenmektedir.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.