DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 20636941,03%
Ağrı
23°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Dışişleri Bakanı Fidan, Blinken ile görüştü

Dışişleri Bakanı Fidan, Blinken ile görüştü

ABONE OL
18:17 | 06 Kasım 2023 18:17
Dışişleri Bakanı Fidan, Blinken ile görüştü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’yi ziyaret eden ABD’li mevkidaşı Antony Blinken’la görüştü. Görüşme sonrası ortak basın açıklaması yapılmazken, 2 buçuk saat süren Fidan- Blinken görüşmesinin ana gündem maddesi İsrail- Filistin hattındaki çatışmalar olduğu öğrenildi.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Başkanı Antony Blinken, dün akşam saatlerinde Türkiye’ye geldi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Fidan ve Blinken arasında Dışişleri Bakanlığı’nda gerçekleşen görüşmede, başta Gazze olmak üzere bölgesel gelişmeler ve ikili ilişkiler ele alındı.

 

‘Tam Ateşkes İlan Edilmeli’

 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesinde, İsrail’in Gazze’de sivilleri hedef almasının ve insanları yerlerinden etmesinin önlenmesi, acilen tam ateşkes ilan edilmesi gerektiğini vurguladı.

Gazze konusunda görüş alışverişinde bulunulan görüşmede, sivillerin zarar görmemesi, insani yardımların sürekli ve kesintisiz biçimde ulaştırılmasının temini konusunda her iki taraf da görüş birliği içinde olduklarını teyit etti. Dışişleri Bakanı Fidan, Blinken’a, Gazze’de sivil hedeflerin bombalanmasının, altyapının tahrip edilmesinin kabul edilemez olduğuna dikkati çekti.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, karşılıklı görüşmenin ardından G7 içi Tokyo’ya gitmeden önce havalimanında açıklamada bulundu. Blinken’ın açıklamasında, “Çalışmalarımız devam ediyor. Derin endişeleri biliyoruz, her gün çalışıyoruz. Gazze’deki korkunç bedeli görüyoruz. Masum Filistinlilerin kayıplarını azaltmak için atılabilecek adımları konuşuyoruz. Büyük miktarda yardımın sivillere ulaşması için gerekli adımların atıldığını önümüzdeki günlerde göreceksiniz. Çatışmanın bölgeye yayılmamış olması da bir başarıdır.

Her dakika bu konuda çalışıyoruz. Özellikle insani yardımların artırılması ve oluşturulması konusunda çalışıyoruz. En önemli konu rehineler, insani ara rehineler açısından da fayda sağlayacaktır. Batı Şeria’daki aşırı şiddeti takip ediyoruz. İsrail tarafıyla bu konuları görüştük. Rehine konusunda detay veremem ama buna odaklandığımızı söyleyebiliriz. Diğer ülkeler de bu duruma katkı sağlayabilir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılım programını imzalayıp İsveç’in üyeliğini meclise göndermiş olması çok önemli bir şey. İsveç’in NATO’ya katılacağını düşünüyorum. Türkiye de bu fikirde.” ifadelerini kullandı.

 

‘TGB üyeleri protesto etti’

 

Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyeleri ise Dışişleri Bakanı Fidan ile görüşme gerçekleştiren Blinken’in Türkiye’ye gelişini protesto etti. TGB üyeleri, Blinken’ın Türkiye’ye gelişini protesto etmek için Dışişleri Bakanlığı binası yakınında toplandı. Filistin ve Türk bayrakları açan onlarca kişi, “Katil Blinken Türkiye’den defol.” sloganı attı. Polis, protestoculara müdahale etti.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.