DOLAR 32,3408 0.18%
EURO 35,1444 -0.16%
ALTIN 2.233,85-0,42
BITCOIN 2058050-5,83%
Ağrı

KAR YAĞIŞLI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmelik’in 51 maddesinde değişiklik yapıldı

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmelik’in 51 maddesinde değişiklik yapıldı

ABONE OL
14:50 | 13 Kasım 2021 14:50
Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmelik’in 51 maddesinde değişiklik yapıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında 148 maddelik Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmelik’in 51 maddesinde değişiklik Resmi Gazete’de yayınlandı.

Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında yasalaşan yargı paketleri ve İnsan Hakları Eylem Planı’ndaki hedefler doğrultusunda hazırlanan Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece, 148 maddelik yönetmeliğin 51 maddesinde değişiklik yapıldı.

Yönetmelikle, açık cezaevindekiler için yeni bir infaz modeli getirildi. İyi halliliği ile açığa ayrılmayı hak etmiş hükümlüler, cezaevi dışında başka bir kamu kurumunda çalışarak ve o kurumun tesislerinde görev alarak cezalarını tamamlayabilecek. Hükümlüler bu kapsamda sosyal sorumluluk üstlenerek fidan dikimi, ağaç bakımı ve orman yangınları ile mücadele gibi çeşitli kamusal faaliyetlere, afetle mücadele gibi toplumsal konulara da destek olabilecek.

Yeni düzenlemeyle hükümlü ve tutuklulara ilk kabulde şüphe üzerine yapılan ayrıntılı aramalara ilişkin “çıplak arama” ibaresi yönetmelikten kaldırılarak yerine “detaylı arama” ibaresi eklendi. Yönetmelikte, arama ve sayımlarda insan onuru ve haysiyetine saygı ile utanma duygusunun ihlal edilmemesinin esas olduğu vurgulandı. Yönetmeliğe göre, hükümlülerin dışarıda bulunan bakmakla yükümlü olduğu kişilerin maddi desteğe veya yardıma muhtaç durumda olması halinde cezaevi idaresi bu durumu ilgili kamu kurumu veya belediyeye bildirecek.

Toplam 5 yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan veya adli para cezası infaz sürecinde hapis cezasına çevrilen hükümlülerden ağır bir hastalık veya engellilik nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyeceği tespit edilenlerin de cezasının konutunda çektirilmesine hükmedilebilecek.

Doğum yaptığı tarihten itibaren 6 ay geçen ve toplam 3 yıl veya daha az süreli hapse mahkum olan ya da adli para cezası infaz sürecinde hapis cezasına çevrilen hükümlü kadınların cezasının konutunda çektirilmesine karar verilebilecek. Bu kapsamda talepte bulunabilmek için kadının doğum yaptığı tarihten itibaren 1 yıl 6 ay geçmemiş olması gerekecek.

Süreli ve süresiz yayınların cezaevine kabul edilmesine ilişkin standartlar genişletilecek. Hükümlülerin telefonla görüşme hakkı da genişletilecek. Hükümlülere dini bayramlarında görüntülü görüşme imkanı verilecek. Ayrıca hükümlüler elektronik yöntemlerle mektup gönderebilecek ve bu mektupları aynı yöntemlerle alabilecek. Maddi durumu iyi olmayan hükümlülerden nakil masrafı alınmayacak.

Salıverilecek hükümlü çocuklar, koruyucu ve destekleyici tedbirlerin alınması için ilgili kurumlara bildirilecek. Bunlardan kimsesi olmayan ve tüm çabalara rağmen yakınlarına ulaşılamayanlar ile yakını bulunmakla birlikte bunlara verilmesinin uygun olmayacağı değerlendirilenlerden hakkında uygun tedbir kararı alınmış olanların Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne teslimi sağlanacak.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.