Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada sokağa çıkma yasağının gündemde olmadığını söyledi. Koca ayrıca, il il ortalama vaka sayılarını da paylaştı.
Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından koronavirüs gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, son günlerde vaka sayısındaki artışa dikkat çekti. Koca, koronavirüs salgınına karşı geçilen yeni normal sürecinde yaşanan artışla ilgili il il rakamlar verdi.
İŞTE VEFAT ORANININ EN YÜKSEK OLDUĞU ŞEHİR
Paylaşılan rakamlara göre Bakan Koca, vefat oranlarının en çok Gümüşhane’de görüldüğünü söyledi. Sağlık Bakanı ayrıca, en düşük yüzdenin de 0,33 ile Kilis’te olduğunu sözlerine ekledi.
Bakan Koca’nın koronavirüs salgınıyla ilgili illere göre verdiği rakamların devamı ise şu şekilde:
İLLERE GÖRE GÜNLÜK VAKA SAYILARI
“Son 1 ayda Ankara’da günlük ortalama vaka sayısı 127, son bir haftada günlük vaka sayısı 155, son 3 günde 177.
İstanbul’da günlük ortalama vaka sayısı 620. Güne oranla baktığımızda vaka sayısı 700’ü geçmekte.
İzmir’de ise son 3 günde ortalama vaka sayısı 34. Bursa’da giderek artış olduğunu görüyoruz.
Kocaeli’de son 3 günde vaka sayısı 133, artış devam ediyor. Konya’da günlük ortalama vaka sayısı 41, son bir ayda 73, son 3 günde 88. Son gün 100’e yaklaştı.
Diyarbakır’da günlük ortalama vaka sayısı 58, bir ayda 81, son üç günde ise 87. Son günde 100’lere yaklaştı”
Fahrettin Koca, son günlerde yeni vaka sayısında yaşanan artış nedeniyle gündeme gelen sokağa çıkma yasağı tartışmalarına da son noktayı koydu.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI GÜNDEMDE YOK
Bakan Koca, “Sokağa çıkma yasağı gibi bir durumu düşünmüyoruz. Bilim Kurulu’nda gündeme gelmedi.” dedi.
SON 24 SAATTE 19 VATANDAŞIMIZ DAHA HAYATINI KAYBETTİ
Sağlık Bakanı Koca ayrıca, son 24 saatte yaşanan koronavirüs salgınına dair günlük verileri de yayınladı. Yayınlanan verilere göre son 24 saatte 19 vatandaşımız daha hayatını kaybetti.
Böylelikle toplam can kaybı 4 bin 861 oldu. Yine bugün 1429 yeni vaka belirlenirken, 1261 kişi de tedavi olarak sağlığına kavuştu.
“DÜNYADA VAKA SAYISINA GÖRE 51. SIRADA YER ALMAKTAYIZ”
Sağlık Bakanı Koca’nın yaptığı açıklamalardan satır başları ise şöyle: “Türkiye, 1 milyon kişi başına 2 bin 151 vaka ile 51. sırada yer almaktadır. Ülkemiz, toplam vaka sayısına kıyasla yüzde 2,67 ölüm oranıyla 81’inci sırada yer almaktadır. (Vaka sayısındaki dalgalanma) Sürpriz yok, beklenen sınırdayız. Bu sınırı aşmamak sizin elinizde. Bilinçli, istikrarlı ve kararlı adımlarla ilerledikçe dalgalardan, dalgalanmalardan korkmayız.
“HEKİMLERİMİZİN TEDAVİ GÜCÜNDE ÖNEMLİ ARTIŞ VAR”
Hastalarımızın hastanede kalma süresi 2,9 güne düştü. Yoğun bakımda geçirilen süre ortalaması ise 18,9 günden 2,7 güne indi. Virüsün etkisinde bir azalma henüz yok ama hekimlerin tedavi etme gücünde önemli artış olduğu bir gerçek. Kontrollü sosyal hayat dediğimiz yeni normalleşmenin en önemli kontrol mekanizması 1,5 metreden aşağı olmayan mesafe, maske ve el hijyeni. Bu virüs insandan insana bulaşıyor. Dolayısıyla gerekli tedbir yapılırsa tehditte ortadan kalmış olur.
BAKAN KOCA: 18 YAŞ ALTI GENÇLERİMİZDE ARTIŞ YOK
18 yaş altı gençlerimizde bir artış olmadığını rahat söyleyebilirim. Demin verdiğim rakamlarda vaka sayısında yaş ortalamasının aşağı düştüğünü ifade ettim. Özellikle gençlerin sokağa çıkmasıyla birlikte bu oranın arttığını ve ortalama yaşı aşağıya çektiğini söyledim. Özellikle şu dönemde giderek bu yaş dağılımı 70’lerden 73-74’e çıktığını görüyoruz. Yaş aralığının yukarı doğru çıktığını söyleyebilirim. Büyüklerimizin bu anlamda hassas olmalarını, zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalarını, kronik hastalığı olan büyüklerimiz için de ifade ediyorum. Çıkmaları gerekiyorsa maskesiz çıkmamaları gerektiğinin altını çiziyorum.
BEDELLİ ASKERLİK
Bedelli askerlikle ilgili onun devamından yana olundu, bu anlamda Bilim Kurulu’nun tedbirleri önermesi şeklinde yaklaşım oldu, 28 gün uygulaması devam etmiş olacak. Öğrencilerimizle ilgili hem LGS hem YKS ile ilgili şu dönemde sınavın olabildiğince güvenilir yapılması şeklinde Bilim Kurulu’nun önerisi oldu. Her türlü tedbirler alınması noktasında hem rehber yayınlandı hem ilgili birimlere hangi tedbirlerin alınması gerektiği hatırlatılmış oldu. Her iki sınav için Bilim Kurulu’nun özellikle sınava giriş saatleri başlangıç saatleri ve çıkış saatleri olmak üzere daha güvenilir bu sınava gelişlerini sağlamak üzere tedbir alınması, gerektiğinde sokağa çıkma dahil olmak üzere o saatlerle ilgili önerisi oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızla bu öneriyi paylaştım. Sayın Cumhurbaşkanımız konuyla ilgili hasssasiyet gösterilmesi gerektiğini, sınav giriş ve çıkışların güvenli yapılmasının talimatını vermiş oldular. Hangi saatlerle ilgili olması gerektiğini, yanlarında iki kişi olması kaydıyla İçişleri Bakanlığımız bugün açıklama yapmış olurlar.
“VİRÜSÜN SOSYOLOJİK VE PSİKOLOJİK ETKİLERİNİ GÖRMEK İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILIYOR”
Toplum Bilimleri Kurulu kendi aralarında toplanıyor. Başkanlığımda da toplantılar yapılıyor. Sosyolojik ve psikolojik etkilerini görmek anlamında birtakım çalışmalar yapılıyor. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili geniş açıklamaları olacak. Bununla ilgili zannediyorum gelecek hafta birtakım açıklamaları yapmaya başlarlar diye düşünüyorum.
AŞI ÇALIŞMALARI
Aşı çalışmalarıyla ilgili daha önce bahsetmiştim, TÜBİTAK ve TÜSEB’in desteklediği kimi merkez ve üniversitelerde çalışmaları başlattık. Hayvan çalışmaları da devam ediyor. Klinik safhasına gelmiş değiliz. Dünyada da bu anlamda klinik safhaya gelmiş olan aşı çalışmalarının sayısının az olduğunu biliyoruz. Çin ve Rusya ile aşı çalışmalarını işbirliğini geliştirmeyi, klinik çalışma bazında bu işbirliğini daha güçlendirmeyi konuştuk. Bilim heyetlerimiz karşılıklı görüşüyorlar, çalışmaya devam ediyorlar. Önümüzdeki aylar, erken dönemde klinik çalışmalarının Türkiye’de gelebileceğini şu an söylemem zor. İki çalışmanın birinin Eylül, birinin Ekim ayında klnik çalışma safhasına gelebileceğini söyleyebilirim. İkisinin iki farklı üniversitemizde olan çalışma. Bir gelişme olduğunda açıklamış oluruz.
“SINAVLARA DAİR GEREKLİ TEDBİRLERİN ALINMASI YÖNÜNDE REHBER YAYINLANDI”
YKS ve LGS ile ilgili şu dönemde sınavın olabildiğince güvenilir yapılması şeklinde Bilim Kurulu’nun önerisi olundu. Gerekli tedbirlerin alınması yönünde rehber yayınlandı. Her 2 sınav için Bilim Kurulu’nun sınava giriş ve çıkış saatleri olmak üzere daha güvenilir sınava gelişlerini sağlamak üzere tedbir alınmasını, gerektiğinde sokağa çıkma kısıtlaması olması yönünde önerileri oldu. Bilim Kurulunun, sınava giriş ve çıkış saatleriyle ilgili, sokağa çıkma dahil, tedbir alınması önerisi oldu.”
Kaynak:Ş.V.