DOLAR 32,3432 0.19%
EURO 35,0834 -0.3%
ALTIN 2.239,34-0,17
BITCOIN 2055216-6,37%
Ağrı

KAR YAĞIŞLI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

AYM, HDP’nin kapatılma iddianamesini kabul etti

AYM, HDP’nin kapatılma iddianamesini kabul etti

ABONE OL
13:50 | 21 Haziran 2021 13:50
AYM, HDP’nin kapatılma iddianamesini kabul etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu (AYM), HDP’nin kapatılması istemiyle yeniden açılan davada ilk incelemesini yaptı. Yüksek Mahkeme’nin, eksikliklerin tamamlanması istemiyle iade ettiği HDP’nin kapatılması istemli iddianame, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca yeniden hazırlanarak AYM’ye gönderilmişti.

İDDİANAME KABUL EDİLDİ

HDP’nin kapatılması istemiyle yeniden açılan davada ilk incelemesini tamamlayan AYM, iddianamenin kabulüne karar verdi. Anayasa Mahkemesi raportörü, “iade gerekçesindeki eksikliklerin giderildiği” tespitini yaparak, iddianamenin kabulü yönündeki raporunu heyete sunmuştu.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK

İddianame, ön savunma için HDP’ye gönderilecek. HDP’nin, Yüksek Mahkeme’nin tanıdığı süre içinde ön savunmasını vermesi gerekiyor. Ancak parti bu sürenin uzatılması için başvuruda bulunabilecek. Ek süre talebini, Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Parti tarafından ön savunmanın verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, esas hakkındakini görüşünü sunacak.

HDP YETKİLİLERİ SÖZLÜ SAVUNMA YAPACAK

Bu görüş de HDP’ye gönderilecek. Daha sonra Anayasa Mahkemesince belirlenecek tarihlerde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak. Bütün sürecin ardından davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı HDP, ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek. Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından Başkan Zühtü Arslan, toplantı için gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

15 ÜYENİN 10’UNUN OY ÇOKLUĞUYLA KARAR VERİLEBİLECEK

HDP hakkındaki kapatma davasını 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Anayasa’nın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3’te 2 oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10’unun oyuyla karar verilebilecek.

Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili siyasi partiye tebliğ edilecek ve Resmi Gazete’de yayınlanacak. Anayasa Mahkemesi’nin, siyasi yasak istenen partililerin beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olduğunu belirlemesi halinde bu kişiler, kesin kararın Resmi Gazete’de gerekçeli olarak yayınlanmasından başlayarak 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamayacak.

 

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.