DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2049607-1,30%
Ağrı
23°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

AİÇÜ’de 7. Uluslararası Ahmed-i Hani Sempozyumu Başladı

AİÇÜ’de 7. Uluslararası Ahmed-i Hani Sempozyumu Başladı

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nde (AİÇÜ), İslami İlimler Fakültesi ve Cihannüma Ağrı İl Temsilciliği iş birliği ile düzenlenen ‘Mevlanâ'nın Düşünce Dünyası ve Anadolu Erenleri’ temalı VII. Uluslararası Ahmed-i Hani Sempozyumu başladı.

ABONE OL
21:22 | 23 Kasım 2023 21:22
AİÇÜ’de 7. Uluslararası Ahmed-i Hani Sempozyumu Başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nde (AİÇÜ), İslami İlimler Fakültesi ve Cihannüma Ağrı İl Temsilciliği iş birliği ile düzenlenen ‘Mevlanâ’nın Düşünce Dünyası ve Anadolu Erenleri’ temalı VII. Uluslararası Ahmed-i Hani Sempozyumu başladı.

AİÇÜ Recep Tayyip Erdoğan Kültür ve Kongre Merkezi Selçuklu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyuma, Rektör Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, Ağrı Belediye Başkan Vekili Cengiz Kılıç, Ağrı Cumhuriyet Başsavcısı Adem Çalış, Cihannüma Ağrı İl Temsilcisi Kemal Atmaca, İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Salih Geçit, akademik ve idari personel, öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Selçuk Şimşekler, Karabük Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Abdulcebbar Kavak, Uluslararası Mevlânâ Vakfı Başkan Vekili ve Mevlânâ Celaleddin-i Rumi’nin 22. kuşak torunu Esin Çelebi Bayru’nun davetli konuşmacı olarak yer aldığı sempozyumun açılışında konuşan AİÇÜ Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, İsrail’in Filistin’de devam eden saldırılarına dikkat çekti. Prof. Dr. Karabulut, “Bugün, İslam coğrafyası ve Filistin başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında insanlığın zulüm altında olması bizleri karamsarlığa sürüklenmesin. Bizler de Mevlânâ Hazretleri gibi bazen bitmek bilmeyen dertler yağmur gibi üstümüze yağsa da rengarenk gökkuşağının yağmurdan sonra çıkacağını bilmeli, bu gerçeği asla aklımızdan çıkarmamalıyız. Her karanlığın bir şafağı olduğu gibi bu zulümlerin de inşallah adil bir sonucu olur diye dua ediyoruz.” dedi.

“Pergel gibiyim; bir ayağımla şeriat üstünde sağlamca durduğum halde öbür ayağımla yetmiş iki milleti dolaşıyorum” diyerek bir Müslüman olarak insanlığı kucaklayabildiğini ve düşüncesinin evrenselliğini ifade eden Mevlânâ Celaleddin-i Rumi’nin sevgi, birlik, beraberlik ve kardeşlik denildiği zaman akla ilk gelen büyük yol göstericilerden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Karabulut, insanlığın huzur ve barış içerisinde yaşaması için O’nun düşüncelerine her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğunu söyledi.

Mevlana’yı anlamak için önce kibirden ve gururdan uzak durulması gerektiğini belirten AİÇÜ Rektörü, “Bu konuda Hz. Mevlânâ, bize bir kurtuluş reçetesi sunmaktadır; ‘Toplum, gerekli ve yeterli oranda insan-ı kâmil mertebesine çıkmış Salihler olunca sağlığına kavuşur; işler düzelir ve kendiliğinden yoluna girer. İşte bu tasavvuf eğitimiyle ulaşılan Sırat-ı Müstakim’dir.’ O’nun tasavvufuna baktığımız zaman ilim ehlinin kendini ve Rabbini bilmesi çok önemlidir. Bizlerin de Allah’ın ahlaklı ve erdemli kullarından olmamız için üzerimize ne görev düşüyorsa hepsini yerine getirmemiz gerekmektedir.” ifadelerini kullandı. Sempozyum düzenleme kurulu başkan ve üyelerine, sempozyuma davetli konuşmacı olarak katılan akademisyenlere ve sempozyuma bildiri sunarak katkı sunan bilim insanlarına ve tüm haziruna teşekkür etti.

İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Salih Geçit ise sempozyumun 23-24 Kasım 2023 tarihlerinde 14 oturumda gerçekleştirileceğini, Türkiye’den ve yabancı ülkelerden sempozyuma katılan yaklaşık 70 bilim insanının bildiri sunacağını söyledi. Ahmed-i Hani ve Mevlânâ’nın öğretilerinin sadece geçmişe ait olmadığını ifade eden Prof. Dr. Geçit, “Ahmed-i Hani ve Mevlanâ’nın düşünceleri, toplumumuza ve günümüze rehberlik eden unsurlardır. 7’ncisini gerçekleştirdiğimiz Sempozyum, bu büyük düşünürlerimizin yaşamları ve eserleri aracılığıyla üzerimize düşen görevleri anlamamıza ve onların miraslarını gelecek nesillere aktarmamıza vesile olacaktır.” dedi.

Açılış konuşmaları sonrası Kırıkkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Karaismailoğlu, Selçuk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şimşekler, Karabük Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kavak ve Hz. Mevlânâ’nın 22. kuşak torunu Bayru, davetli konuşmacı olarak sunum yaptı. Sempozyumun öğleden sonraki oturumu, bilim insanlarının yaptığı bildiri sunumları ile devam etti

 

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.