DOLAR 32,4162 -0.07%
EURO 34,8387 0.26%
ALTIN 2.430,98-0,30
BITCOIN 2018968-2,86%
Ağrı
18°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ağrı’ya düşen göktaşı değerlendi!

Ağrı’ya düşen göktaşı değerlendi!

ABONE OL
16:05 | 19 Eylül 2023 16:05
Ağrı’ya düşen göktaşı değerlendi!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ağrı ilimiz Eleşkirt ilçesine 42 yıl önce düşen ve incelenmesi için Fırat Üniversitesi’ne (FÜ) gönderilen gök taşının dünyada ender görüldüğü ve içerdiği metal elementler bakımından da değerli olduğu tespit edildi.

Ağrı’nın Eleşkirt Akyumak köyü kırsalına 2 Ağustos 1981’de düşen gök taşının vatandaşların durumu bildirmesi üzerine güvenlik güçleri tarafından bulunduğu yerden alınan taş incelenmesi için Elazığ’daki Fırat Üniversitesine (FÜ) gönderildi.

O dönem küçük bir parçası Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’ne verilen gök taşının 18 kilogram ağırlığındaki en büyük parçası, FÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nde muhafaza altına alındı.

Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Şaşmaz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun bazı şehirlerinde 2 Eylül akşamı görülen parlak ışığın “meteor”dan kaynaklandığının belirlenmesi üzerine gök taşlarına ilişkin modern metotlarla güncel veriler elde etmek için Akyumak kırsalından getirilen gök taşını yeniden incelemeye aldı.

İlk araştırması 42 yıl önce yapılan meteorit, şimdi gelişmiş indüktif eşleşmiş plazma-kütle spektrometresi (ICP-MS) cihazıyla incelenerek, içerisindeki element ve izotoplar tespit ediliyor.

Şaşmaz, 42 yıl önce düşen gök taşının bilimsel yönden çok değerli olduğunu söyledi. Meteoridin mineralojik ve jeokimyasal özelliklerini ortaya koymak ve bunu uluslararası dergilerde yayınlamak için çalışmaların devam ettiğini belirten Şaşmaz, “Demir nikel alaşımlı bir meteorit, asteroit kuşağı içerisinde özellikle ağır ve kıymetli metallerin bol olabileceği bölgeye ait bir parça. Bu yüzde 69 civarında demir, yüzde 5-7 arasında nikel, krom ve kobalt içeriğine sahip kıymetli bir meteorit. Ayrıca dünyanın iç çekirdeğiyle ilgili bilgiler sağlıyor. Bunun bir parçası Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün doğa tarihi müzesinde saklanıyor. Yine bir benzerini Viyana Müzesi’nde görmüştüm. Dünyada ender görülen meteoritlerden biri ve oldukça kıymetli.” ifadelerini kullandı.

Şaşmaz, Mars ve Jüpiter arasında çember şeklindeki bir yörüngede bulunan asteroit kuşağında çapları 10 metreden 950 kilometreye kadar milyonlarca kaya kütlesi (asteroit) bulunduğunu kaydederek, çarpma veya başka bir çekim kuvvetinin etkisiyle bunlardan kopan kaya kütlelerinin saniyede 12 ila 72 kilometre gibi yüksek bir hızla dünyanın atmosferine girebildiğini aktardı.

Ağrı’dan getirilen gök taşının madencilik açısından da çok değerli olduğuna dikkati çeken Şaşmaz, bunun demir ve nikel açısından önemli bir cevher olduğunu ifade etti.

Asteroit kuşağının “uzay madenciliği” denilen bir olguyu ortaya çıkardığını vurgulayan Şaşmaz, “Akyumak köyü kırsalında gördüğümüz örnek demir ve nikel açısından önemli bir cevher. Nikelin madencilikte işletme tenörü yüzde 1’in altındayken bu gök taşında yüzde 5-7 oranında nikel var.

Ekonomik açıdan işletilebilecek özelliklere sahip. Gelecekte asteroit kuşağı sadece demir ya da nikel açısından değil, diğer kıymetli metaller altın, gümüş, platinyum, iridyum gibi pek çok metal açısından önemli bir kuşak haline gelecek. Uzay teknolojisinin geliştirilmesi ülkemiz adına çok önemli, bu gibi fırsatlardan uzaklaşmamak adına.” dedi.

Prof. Dr. Şaşmaz, 2 Eylül’de yaşanan gelişmeden dolayı vatandaşların doğada bulup gök taşı olduğunu düşündükleri taşları ve çektikleri görselleri kendisiyle paylaştığını anlattı.

Taş meteorların tanınmasının o kadar kolay olmadığına işaret eden Şaşmaz, atmosfere girdiğinde dış kısmının yandığına dair emare görülmezse bunun dünyaya mı yoksa uzaya mı ait olduğunun bilinmesinin mümkün olmadığını belirterek, “Meteor örneklerini tanımanın en kolay yollarından biri dış kısmında meydana gelen erime. Yine iç yapılarından bunların meteor olup olmadığını anlayabiliyoruz. Tüm meteoritleri mıknatıs çekecek diye bir özellik yok.

Yine demir oksit içeriği yüksek olduğu zaman meteorit olabileceği söyleniyor, bu da doğru değil. Bu durumda meteoridin kimyasal bileşimine bakılarak meteor olup olmadığıyla ilgili bilgiler söylenebilir.

Vatandaşlar tarafından çok sayıda fotoğraflarla ya da elde elden gök taşı örnekleri getiriliyor. Ancak bunların meteor olmadığı, şehrimizdeki bir tesise ait ferrokrom cürufu olduğu gözlemlenmiştir.” dedi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.