Hamur’da bulunan ve bir doğa harikası olan Hamur Mağarası ve Hamur Deresini,eğer tarihi eserlere merakınız varsa;Osmanlı mimarisinin ilginç eserlerinden bir tanesi olan Hamur Kümbetini mutlaka gelip görmenizi tavsiye ediyoruz.
Hamur, Ağrı ilimize ait 7 ilçesinden biridir. Hamur ilçesi şehir merkezinden 14 km’dir. Buraya ulaşmak için şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla buraya ulaşılabilir.
Hamur ilçesi tarihi çok geçmişe dayanmaktadır. birçok medeniyette ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetlerden geriye birçok eser bırakmışlardır.
1-Hamur Kümbeti
Ağrı’nın Hamur ilçesinde bulunan ve İbrahim Paşa Kümbeti olarakta bilinen Hamur Kümbeti, Osmanlı mimarisinin ilginç eserlerinden bir tanesidir. Malesef kim tarafından ve ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Ancak eski bir ilçe sakinin verdiği bilgi doğrultusunda II. İshak Paşa’nın torunu Mir İbrahim Paşa’nın ölen çocukları için yaptırdığı bilgisi vardır.
Kümbetin yapım tarihi ile ilgili kapı girişinde bulunan kitabe malesef tahrip edilmiş ve yazılar okunamayacak hale gelmiştir. Araştırmalar sonucu kitabe üzerinde 1812 yılının yazdığı tahmin edilmektedir.
Dikdörtgen bir yapıda giriş avlusu ve mezar odasından oluşmaktadır. Türk – İslam türbeleri ile karşılaştırıldığında farklı bir yapıya sahip olan Hamur Kümbeti uzaktan bakıldığında sandukayı andırır. Yapımında kesme taş kullanılmıştır.
2-Hamur Mağarası ve Hamur Deresi
Bu mağara derenin hemen kenarında bulunur. 100 insan büyüklüğündedir. Urartular döneminde kalma bir yapıdır. Hamur Deresi ise Hamur ilçesi ile Tutak ilçeleri arasında bulunur. Bu doğa harikası dere yer yer çağlayan şeklinde akarken diğer yerlerde yavaş akıp küçük ormanlıklar oluşturulmuştur. Burada piknik alanı mevcut olup buraya yöre halkı özelikle yaz mevsiminde sevdikleri ile buraya gelip eğlenmektedir.
Sonuç olarak ilimizin en küçük ilçesi olma özeliğini kazanan Hamur İlçesine yolunuz düşerse gelip buraları ziyaret edebilirsiniz.