DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2066243-1,36%
Ağrı
22°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ağrı’nın islam alimi Molla Musa Geçit hakkındaki bilgiler açıklandı!

Ağrı’nın islam alimi Molla Musa Geçit hakkındaki bilgiler açıklandı!

ABONE OL
18:55 | 24 Nisan 2023 18:55
Ağrı’nın islam alimi Molla Musa Geçit hakkındaki bilgiler açıklandı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Herkesin yakından tanıdığı büyük bir islam alimi olan Molla Musa Geçit hakkında merak edilenler açıklandı.

Doğubayazıt ilçesi için büyük bir değer olan ve Doğubayazıt ilçemizde kalan Molla Musa Geçit, ömrünü islama adamış onbinlerce talebe yetiştirmiş ve mütevazi bir yaşam süren hocaydı.

Babasının adı Hasan annesinin adı ise Güllü (Gulê) olan ve 1938 doğumlu olan Molla Musa Geçit, 82 yaşına hayata gözlerini yumdu. Doğubayazıt ilçe mezarlığında defin edilen Seyda Musa Geçit, Doğubayazıt’ın Telçeker ( Subhan ) köyünde dünyaya gelmiştir. Fakir bir aileden dünyaya geldiğini söyleyen Molla Musa Geçit Keçeli aşiretindendir.

6 yaşında kendi köyünde okula başladığını söyleyen Seyda Musa Geçit, o dönemdeki okulda kitaplarda sadece hayvan resimlerinin olduğunu ve kur-an öğrenmek istediğini söylüyor. Kendi köyünde o dönemde büyük alimlerin olmadığını söyleyen Molla Musa Geçit 11 yaşına geldiğinde okul derslerine gelen öğretmenlerinin bir albayın kızı olduğunu söylüyor. Albayın kızı olan öğretmenin Seyda Musa Geçit’i çok sevdiğini, zeki olduğunu ve sürekli Seyda Musa Geçit’in babasına onu okula vermesini istediğini söylüyor. 

Tabi imkansızlıklar ve maddi durumunun kötü olmasınıda dile getiren seyda Musa, kitap ve kalemleri bulamadıklarını söylüyor. 11 yaşına geldiğini köyden Doğubayazıt ilçesine gelip öğretmen okulunda sınava girdiğini ve kendisiyle birlikte iki kişinin kazandığını söylüyor. Kazanmalarının ardınan Çaldıran’a okumak için babasının kendisini at ile götürdüğünü söyleyen Molla Musa, çaldıran’da okumak istesede oradaki doktorlar Musa Geçit’in gözlerindeki kanı görünce geri çevirir.

Molla Musa Geçit’in gözleri yoldaki yorgunluktan dolayı kan dolmuştur fakat doktorlar onun genetik bir göz rahatsızlığı olduğunu zanneder. Tekrar Doğubayazıt ilçesine babası ile geri dönen Molla Musa Geçit, 1950 yılında Noreşin köyüne okumak için amcasının oğlu ile gider oradada kıtlık ve fakirlik çok olduğu için oradanda başka bir köye gönderilirler Melekork adındaki köye 15 kilometre yaya olarak yürüyüp giderler. Oradada okumak için kabul edilemeyince birçok köyü gezerler ve yine olumlu bir cevap alamazlar.

Geçmişte büyük zorluklar çektiğini okumak için çok büyük sıkıntılar çektiğini anlatan Seyda Musa Geçit, geçmişteki hiçbir hocasının isminide unutmamış. Büyük sıkıntılar içinde okuyan Molla Musa Geçit şimdilerde öğrencilerin sıkıntı içinde okumaması rahat okuması içinde elinden geleni yapmıştır. Doğubayazıt ilçesinde kalplerde yer edinen Molla Musa Geçit, herkes tarafından çok seviliyor. Molla Musa Geçit 30 Kasım 2021 yılında vefat etti ve Doğubayazıt ilçe Mezarlığına defin edildi. Vasiyeti üzerine Doğubayazıt ilçe Mezarlığına defin edilen Molla Musa Geçit vasiyetleri arasında mezarının türbeye çevirilmemesinide önemle istediği söylendi. Merhuma bizde Allah’tan rahmet yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.