DOLAR 32,4053 -0.25%
EURO 34,7903 -0.09%
ALTIN 2.409,00-0,55
BITCOIN 1858512-4,20%
Ağrı
16°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ağrı’nın Çiriş (gulik) Otu Sezonu başladı

Ağrı’nın Çiriş (gulik) Otu Sezonu başladı

İlkbaharın gelmesiyle birlikte, Ağrı’da Çiriş (gulik) Otu tezgahlarda yerini aldı. Pazar tezgahlarında Çiriş otu 40 TL’den satılmaya başladı.

ABONE OL
19:26 | 03 Nisan 2024 19:26
Ağrı’nın Çiriş (gulik) Otu Sezonu başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İlkbaharın gelmesiyle birlikte, Ağrı’da Çiriş (gulik) Otu tezgahlarda yerini aldı. Pazar tezgahlarında Çiriş otu 40 TL’den satılmaya başladı.

Ağrı’da tonlarca Çiriş (golik) otunu getiren Erkan, Birol, Fesih Ortaklar Ağrı’da toptan ve perakende Ciriş satışının ana merkezi oldular. Ağrı, Muş, Bingöl, Van İllerinde yetişen Çiriş otu Doğu Anadolu bölgesinin her yerinde yerini almaya hazırlanırken ilk nasiplenen yer Ağrı oldu.

 

Çiriş Otu Nasıl Yapılır?

 

Çiriş otunun yapımı aslında Ispanak sebzesinin yapılışına benziyor. Önce sıcak su’da kaynatılıp haşlanır ve su’dan ayıklanır daha sonra tencereye koyulup pişirilir ve içine yumurta kırılır bu şekilde Çiriş (günlük) salamurası yemeğe hazırlanır.

Ağrı’da Çiriş otu konservelik olarakta kullanılıyor. Güneşin önüne verilen ot kuruduktan sonra kabın içine konulup saklanıyor kışın Çorba salamura gibi yiyeceklerde kullanılıyor. C vitamini bakımından zengin olması nedeni ile bağışıklık sistemini güçlendirmede destekleyici olan çiriş otunun faydaları şunlardır:

Anti-inflamatuar bileşikleri ile inflamasyonu azaltarak, ağrıları hafifletir. İdrar söktürücü özelliği ile idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir. Adet söktürücü olup, adet düzensizliğini azaltır. Suyu, sivilce ve egzama gibi cilt sorunlarını gidermeye katkı sağlar. Saç dökülmesini azaltıp, kökleri güçlendirir. Hemoroid yani basur belirtilerini hafifletir. İçeriğindeki saponinler anne sütünü arttırır. Antimikrobiyal bileşikleri yaraların iyileşme sürecini hızlandırır

 

Çiriş Otu Hangi Hastaliklara İyi Gelir?

 

Bu faydaların yanı sıra çiriş otu, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller açısından da zengindir. Birçok hastalığın tedavisinde destek olarak kullanılır. Bazı hastalıklara iyi geldiği bilinenler şunlardır: Kas yorgunluğu, Kulak iltihabı, Romatizma, Diş ağrısı, Regl düzensizlikleri, Cilt hastalıkları, Öksürük, Vajinal akıntı.

 

Çiriş Otu, Saça Faydalı Mı?

 

Çiriş otu saç sağlığına faydalı bir bitkidir. Saç köklerini besler, saç derisini canlandırır ve saç dökülmesini önler. Ayrıca saçlara parlaklık ve hacim verir. Saç bakımı için farklı şekillerde kullanılabilir. Saç sağlığı için nasıl kullanılacağı hakkında detaylı bilgiler şu şekilde listelenebilir:

Çiriş otu yağı: Saç derisine masaj yaparak uygulanabilir. Bu, saç köklerini besleyerek saçların daha sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar. Eğer yağ elde etmek istiyorsanız, bitkinin çiçekleri ve yaprakları su buharında distile etmeniz gerekir.

Şampuanlara eklenerek kullanımı: Çiriş otu yağı, saç şampuanına da eklenebilir. Bu sayede köklerin nem dengesi korunur ve saçlar güçlenir.

Çay şeklinde kullanımı: Saç sağlığı için de kullanılabilir. Bir çay kaşığı kuru çiriş otu yaprağı kaynar suya eklenerek demlenir. Demlenen çay soğuduktan sonra saçlara uygulanabilir. Bu, saçların daha parlak ve hacimli görünmesini sağlar.

Maske şeklinde kullanımı: Saç maskesi olarak da kullanılabilir. Bir avuç çiriş otu yaprağı blenderda çekilir ve bir yemek kaşığı zeytinyağı ile karıştırılır. Elde edilen karışım saça uygulanarak 30-40 dakika bekletilir ve saçlar daha sonra durulanır. Bu maske, saçların daha güçlü ve parlak görünmesini sağlar.

 

Çiriş Otu Ciltte Nasıl Kullanılır?

 

Çiriş otu, cilt sağlığına faydalı bir bitkidir. Cildinize fayda sağlamak için doğrudan cildinize uygulayabilir veya çay şeklinde içebilirsiniz.

Doğrudan cilde uygulama: Çiriş otu egzama problemine iyi gelir ve ciltteki yaraların iyileşmesinde vücudu destekler. Bunun için, bir çay kaşığı kuru çiriş otunu biraz su ile karıştırarak macun kıvamına getirmeniz gerekir. Ardından karışımı. Hazırladığınız karışımı bölgeye uygulayıp 15-20 dakika beklettikten sonra durulayabilirsiniz.
Çay olarak içme: Çiriş otunu çay olarak tüketmek de cilt sağlığına fayda sağlar. İçerisindeki antioksidanlar sayesinde cildinizi besler ve nemlendirir. Bir tatlı kaşığı kuru ürünü bir bardak sıcak suya ekleyip 10 dakikaya kadar demlenmesini beklemelisiniz. Ardından süzerek tüketebilirsiniz.

 

Çiriş Otu Etkileri Nelerdir?

 

Bağırsak hareketlerini artırarak kabızlık, hazımsızlık, gaz ve şişkinlik gibi sorunlara iyi gelir. İdrar söktürücü özelliği sayesinde idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi edebilir. Bazı hastalıkların tedavisinde faydalı olabilir. Bu nedenle, tüketimi önerilen ancak aşırıya kaçılmaması gereken bir bitkidir. Eğer herhangi bir sağlık sorununuz varsa, öncelikle doktorunuza danışmanız önerilir.

 

 

 

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.