DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 20631221,32%
Ağrı
22°

AÇIK

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Ağrılı çiftçiler emeklerinin karşılığını alamıyor!

Ağrılı çiftçiler emeklerinin karşılığını alamıyor!

ABONE OL
18:10 | 21 Ağustos 2023 18:10
Ağrılı çiftçiler emeklerinin karşılığını alamıyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ülkemizin tarım ve hayvancılığını üst noktalara taşıyan ilimiz Ağrı’da çiftçilerimizin  sorunları bir türlü çözüme kavuşturulamıyor. İlimizde bulunmayan ürün depolama alanları yüzünden üreticiler emeklerinin karşılığını alamıyorlar.

Ağrı’da hububat ürunlerinin depolama alanı bulunmadığı için çiftcinin hasadı ya elinde kalıyor ya da piyasa fiyatının altında satılıyor. Ucuza alınan ürünler alıcı tarafından adeta tefecilik sistemi gibi stoklanarak aylar sonra cok daha pahalı fiyattan piyasaya sürülüyor.

Tarım ve hayvancılığın başlıca gelir kaynaklarından olan Ağrı’da bu yıl yaşanan yağışlarla tarım ürünlerinde verim artışı yaşanırken, ürünlerin depolanacağı bir yer olmadığı için üreticiler maddi açıdan emeklerinin karşılığını alamıyorlar.

Başta buğday ve arpada yasanan depolama sıkıntısı Ağrı ilimiz merkezinde olmak üzere geniş tarım arazilerinin olduğu Tutak ve Eleskirt ilçelerinde de yaşanıyor. Çiftçiler depo olmadığı için ürünlerini belli bir müddet çadırlama sistemi ile muhafaza ettikten sonra satmak zorunda kaliyor.

Piyasa fiyatlarini alicinin belirledigini ifade eden çiftçiler şikayette bulunarak, “Devlet bir fiyat belirliyor olsa da hasat edilen urùn çadirlarda bekletiliyor. Eninde sonunda satmak zorunda, alıcıların bir çoğu köşe başlarını tutmuşlar zaten. Ucuza mı yoksa pahalıya mı aldıkları belli değil.

Tefecilik sistemi var adeta. Alan o günün parasıyla alıp fiyat yükselince satıyor. Stokçuluk durumu da yaşanıyor. Bizlere verilmesi gereken servet avcılarına veriliyor. Siyasilerin, bürokratların bu ise soyunması, destek olması gerekiyor.” dediler.

 

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.