DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2045397-2,49%
Ağrı
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ağrı’da üretilen sobalar bölgeye dağıtılıyor!

Ağrı’da üretilen sobalar bölgeye dağıtılıyor!

ABONE OL
16:54 | 07 Kasım 2023 16:54
Ağrı’da üretilen sobalar bölgeye dağıtılıyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yıllardır Ağrı ilimizde babadan kalma sobacılık mesleğini, Ağrı Valiliği tarafından kendilerine KOBİ Merkezinde tahsis edilen yerdeki imalathanesinde icra eden Cahit Temel’in yaptığı sobalar, Doğu Anadolu Bölgesi’nin birçok iline gönderiyor.

Ağrı Valiliği tarafından 2018 yılının aralık ayında yapımına başlanan KOBİ merkezinde hem ülke hem de il ekonomisine katkıda bulunularak zor şartlarda üretim yapan işletmelerin KOBİ’ler haline dönüşmesi sağlanmıştı. Üretim miktarlarını ve çalışan sayılarını arttırmak amacıyla küçük işletmelere tahsis edilen imalathanelerden biri de baba mesleğini sürdüren Cahit Temel’e ait. Kendilerine tahsis edilen yerde kurduğu işletmede, soba üretimi yaptıklarını belirten Cahit Temel, kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte ürettikleri sobaları Ağrı başta olmak üzere Iğdır, Van, Muş, Bitlis, Erzurum ve Hakkari gibi bölge illerine gönderdiklerini belirtti.

 

‘Bölgede Dağıtım Noktalarımız Var’

 

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte soba satışlarının hız kazandığı Ağrı’da kırsal kesime hitap eden sac sobaları genel olarak köylüler ile doğalgaz ve kalorifer kullanmayan ailelerin kullandığını belirten Temel, “Bizler genelde sac soba üretimi yapıyoruz. Bu sac soba üretimini kendi imkânlarımızla yapıyoruz. Yaklaşık 35-40 yıldır bu işi yapıyoruz. Bu iş bize babamızdan kaldı, biz de geliştirdik. Daha önce Sanayi Sitesinde kurduğumuz imalathanede bu işi yapmaya çalışıyorduk. Bu yıl Ağrı Valiliği tarafından yapılan KOBİ Merkezimizde bize yer tahsis edildi. Buraya gelerek imalathanemizi daha da büyüttük. Personel sayımız ve üretim kapasitemiz arttı. Burada yaptığımız sobaları Ağrı ve ilçeleri olmak üzere bölge illerine satıyoruz. Bu işi toptan yapıyoruz.

Bölgenin birçok ilinde dağıtım noktalarımız var. Iğdır, Van, Muş, Bitlis, Erzurum, Hakkâri’ye kadar mal satıyoruz. Ağrı’da da yüzde 90 soba ihtiyacını biz karşılıyoruz. Tabii bu işi artık eskisi gibi elle yapmıyoruz. Eskiden elle yapıyorduk. Şimdi kurduğumuz atölyede makinelerle yapıyoruz. Böyle olunca da eskiye göre daha seri üretim yapıyoruz” dedi.

 

‘Sadece Soba Üretmiyoruz’

 

Üretimini yaptıkları sobaların yapımında kullanılan sacları dışarıdan temin ettiklerini ifade eden Temel, “Sadece soba yapımında kullanılan sacları dışarıdan alıyoruz. Gerekli ham maddeyi istediğimiz gibi temin edemiyoruz. Kışın genelde sac kesimi falan yapıyoruz, yazın da mantolama yapıyoruz. Yılda yaklaşık 20 bin adet soba satıyoruz. Üretim kapasitemizi ve personel sayımızı arttırmayı düşünüyoruz. Ancak çırak bulamıyoruz. Yeni nesil gençlerimiz bu işte pek çalışmak istemiyor. Genelde çoğu kolay işleri tercih ediyor.

Biz burada sadece soba üretmiyoruz. Sobanın yanında mangal, semaver, iş yerlerinin havalandırma boruları gibi şeyler de yapıyoruz. Bu yaptığımız diğer ürünleri de başka illere gönderiyoruz. Şu anda bu atölyede 8 kişi çalışıyoruz. Genelde kardeşler olarak çalışıyoruz. Ayrıca belirtmek istiyorum ki bu dönemde çırak bulmakta zorlanıyoruz. Eskiden çıraktan fazla bir şey bulamıyorduk, şimdi ise çıraktan başka her şeyi buluyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

‘Bu İşi Öğretmek İstiyoruz!

 

Temel, Ağrı’ya doğal gazın gelmesine rağmen doğu illerinde havalar daha soğuk olduğu için sobacılık mesleğinin sürdüğünü belirten Temel, “İnsanlar hep rahata alıştı. Bu iş de biraz ağır olduğu için kimse çalışmak istemiyor. Ama şunu söyleyeyim ilimize doğal gaz gelmiş olabilir ama bu iş bölge şartlarında her zaman yapılabilir. Çünkü kırsal kesimde çok fazla insanımız yaşıyor. Onlar her zaman soba ve benzeri diğer ürünleri alıyorlar ve bir ihtiyaçtır. O yüzden bu işimiz her zaman iyi durumda ve öyle de olacak. İşe ihtiyacı olanlar bizim yanımıza gelip öğrensinler. Bu işi öğretmek istiyoruz. Ayrıca bugün herkes okuyup doktor ya da mühendis olamıyor. Bizim memleketimize esnaf da lazım, sanatkâr da lazım. Meslek sahibi olan insanlar lazım. Biz inşallah kendimizle birlikte birçok insana da iş imkânı sağlayacağız. İş imkânı vereceğiz. Usta olacaklar. Onlar da kendi ekmeklerini böyle kazanacaklar.” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.