DOLAR 32,4827 0.04%
EURO 34,8643 -0.05%
ALTIN 2.435,090,02
BITCOIN 20742901,09%
Ağrı
23°

PARÇALI AZ BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ağrı Dağı eriyor, Ege ve Akdeniz Bölgesi yanıyor!

Ağrı Dağı eriyor, Ege ve Akdeniz Bölgesi yanıyor!

ABONE OL
15:42 | 30 Temmuz 2023 15:42
Ağrı Dağı eriyor, Ege ve Akdeniz Bölgesi yanıyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bilim insanları, Antarktika buzulları ile aynı yaşta olan Ağrı Dağı’nın kubbe buzullarının erimesine dikkat çekerek, kubbe buzulunun erimesinin Ege ve Akdeniz Bölgesi’nin kavrulması anlamına geldiğini belirtti.

Antarktika’daki Amundsen Bilim Üssü’ndeki bilim adamları, seneler öncesinden dünyanın gidişatını görüyorlardı ve bunun için de kaygılıydılar. Amundsen’de; daha o zamanlar krize evrilmemiş olan iklim değişikliği, dünya kaynaklarının korunması ve canlılar açısından sürdürülebilirliği gibi birçok konuda araştırmalar yapılıyordu.

Bilim insanları o zamanlar Türkiye ile ilgili bulgularını da anlattılar ve anlatılanlar bugün yaşanmakta olan iklim felaketlerini neredeyse birebir anlatması açısından çarpıcı.

Antarktika buzulları ile aynı yaşta olan Ağrı Dağı’nın kubbe buzullarının erimesine dikkat çeken bilim insanları, “Ağrı Dağı’nı iyi gözlemleyin. Kubbe buzulunun erimesi demek, Ege ve Akdeniz gibi verimli tarım bölgelerinin iklim değişikliği sonucunda kuraklıktan kavrulması demektir. Ayrıca, Konya Ovası ve Iğdır’da kuraklık ve çölleşme riski var.

Bir yandan kuraklık, bir yandan denizlerin yükselmesi sonucu tuzlu suların içilebilir su kaynaklarına karışması, su krizini tetikleyecek. İçilebilir temiz su giderek azalacak. Bir an önce denizden içme suyu üretin. 15-20 yıllık bir zaman dilimi içinde Türkiye’nin batısında sıcaklıklar 5 ila 6 derece, Orta ve Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise 3 ila 4 derece yükselecek. Karadeniz Bölgesi’nde yağışlar yüzde 10 ila 20’lik artış gösterecek, güneyde ise yüzde 30’a kadar azalacak.

Tüm bunlar beraberinde ülkenizin su kaynaklarında ciddi derecede azalma kuraklık ve çölleşme, tarımsal verim kaybı, orman yangınlarının sayısında artış ve biyolojik çeşitlilik kaybını getirecek.” dediler.

Antalya’nın Manavgat ilçesinde ilk deniz kaplumbağası yavruları yumurtalarından çıkarak denize ulaşırken, bilim insanları iklim değişikliğinin bu sevimli canlılar için tehdit oluşturduğunu da ilave ederek, “Küresel ısınmadan ötürü buradaki havanın ısınması, kumun sıcaklığını artıracaktır. Bu da, yumurtalardan hep dişi yavruların çıkmasına neden olacaktır. 20 yıl sonra, dişi Carettalar nesillerini devam ettirmek üzere çiftleşmek için erkek bulamayabilirler.” sözlerini eklediler.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.