DOLAR 32,3853 -0.18%
EURO 34,7790 0.08%
ALTIN 2.433,49-0,20
BITCOIN 2034863-1,45%
Ağrı
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ağrı Dağı dağcıları ağırlamaya devam ediyor!

Ağrı Dağı dağcıları ağırlamaya devam ediyor!

ABONE OL
22:18 | 06 Eylül 2023 22:18
Ağrı Dağı dağcıları ağırlamaya devam ediyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ağrı ilimiz Doğubayazıt ilçesinde bulunan, dünyayı kendisine hayran bırakan ve yılın her mevsimi zirvesi buzullarla kaplı olan 5137 rakımlı Ağrı Dağı, dünyanın farklı ülkelerinden gelen dağcıları ağırlamaya devam ediyor.

Yurdun en yüksek noktası olan Ağrı Dağı, dünyada en fazla tırmanış yapılan dağlar arasında yer alıyor. Avrupa kıtası başta olmak üzere, çok sayıda ülkeden gelen yabancı dağcılar ile ülkenin farklı yerlerinden Doğubayazıt ilçesine gelen yerli dağcılar, hazırlıklarını tamamlayıp Çevirme mezrasından yürüyüşe başlıyor.

Taşıyabilecekleri kadar malzemeyi yanlarına alıp diğer eşyaları atlara yüklenen dağcılar, rehberler eşliğinde saatlerce süren yolculuğun ardından 3200 rakımdaki kamp alanına ulaşıyor. Yüksek rakıma uyum sağlamak ve dinlenmek için burada kurdukları çadırlarda geceyi geçiren dağcılar, ikinci günün sabahında yeniden yürüyüşe başlayarak dik yolları aşıp 4200 rakımdaki kamp alanına varıyor.

Burada bir süre dinlenen dağcılar, kışlık kıyafetler ve botları giydikten sonra gece vakti soğuk hava ve rüzgara rağmen zorlu zirve tırmanışına devam ediyor. Dağcılar, üçüncü günün sabahında buzulların üzerinde yürüyerek zirveye ulaşıyor. Burada bir süre vakit geçiren dağcılar, inişe geçip ikinci kamp alanında dinleniyor.

Daha sonra ilk kamp alanına ulaşan dağcılar, geceyi geçirdikten sonra Çevirme Mezrası’na kadar yürüyüp buradan da minibüslerle ilçe merkezindeki otellere götürülerek dört günlük zorlu zirve tırmanışını tamamlıyor. Dağcılar böylece hem kentin tanıtımına hem de il ve ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Rehber Yıldırım Seçmen, tırmanış için yurt dışı ve yurt içinden gelenlere rehberlik yaptığı Ağrı Dağı’na, dünyanın ilgisinin artarak devam ettiğini söyleyerek, “Buraya ulaşım çok kolay ve lojistik çok iyi. Bu nedenle yıllık binlerce dağcı zirve yapıyor ya da faaliyetler için dağa geliyor. Buraya gelen dağcılar, kamp alanlarında en iyi şekilde karşılanıyor. Yemek, kahvaltı ve ikramlarda bulunuluyor. Onların rahat bir şekilde zirve tırmanışı yapmaları için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.” dedi.

Belçika’dan gelen Thomas Walker da Ağrı Dağı’na zirve tırmanışı yapacağı için çok heyecanlı olduğunu belirterek, “Kuzenimin tavsiyesiyle Ağrı Dağı’na geldim. Buradaki faaliyetten ve hizmetten dolayı çok memnun oldum. Üç gündür buradayım, umarım tüm ekip olarak zirveye yaparız.” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.