DOLAR 32,5225 0.21%
EURO 34,8659 0.34%
ALTIN 2.444,600,27
BITCOIN 20704340,83%
Ağrı
23°

AÇIK

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

AGFED Başkanı Vefa Kızılaslan: “Ağrı’ya demiryolu hattı istiyoruz”

AGFED Başkanı Vefa Kızılaslan: “Ağrı’ya demiryolu hattı istiyoruz”

ABONE OL
16:12 | 08 Eylül 2023 16:12
AGFED Başkanı Vefa Kızılaslan: “Ağrı’ya demiryolu hattı istiyoruz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İstanbul Ağrı Dernekleri Federasyonu Başkanı Vefa Kızılaslan, yayınlamış olduğu yazısıyla Ağrı’nın gelişimine katkı sağlayacak bir projeye daha değindi.

AGFED Başkanı Kızılaslan’ın yazısında, “Kıymetli dostlar hepinizi saygı ile selamlıyorum.

Malumunuz belirli bir süre önce Ağrı Kalkınma Raporu adı altında naçizane fikirlerimi belirtmiştim. Beğenip tebrik edenler, arayıp katkı sağlayanlar olduğu gibi derdi üzüm yemek değil de bağcıyla uğraşmak olanlar tarafından garip eleştiriler de aldı. Tabi her icraat muhakkak eleştiriler alacak mutlak doğru Allah a mahsustur o sebepten eleştiriler de baş göz üstüne. Sadece biraz daha yapıcı, nezaket dairesi içinde ve akla mantığa uygun olması temennimdir.

Okuyanlar bilir bu raporda da Ağrı ulaşımından ve tren hattından bahsetmiştik. Yakın zamanda bir dost sohbetinde demir yolu ulaşımına dair bir konu gündeme geldi.

Konu şu; İpek Yolu nun tekrar canlandırılması kapsamında Çin “Bir Kuşak Bir Yol” projesine başladı. Bu kapsamda Türkiye de bir geçiş noktası olacak. Dünyanın en büyük tedarikçisi konumunda olan Çin’den teknolojinin zirvesi Avrupa arasında inşa edilecek bu yol müthiş bir ticaret hacmine sahip olacaktır.

Bu sirkülasyondan Türkiye gibi rotada bulunan ülkelerde faydalanacak. Peki bu hat nereden geçecek? Sohbet esnasında konuşulana göre esasen Ağrı’dan geçecekmiş fakat Kars’a kaydırılmış. Hatta Ağrı’dan geçmesi daha ekonomik olmasına rağmen Kars’a aktarıldığını hayretle konuştuk. Ardından hemen kamuoyu açıklaması ile bunu gündem yapmak istedik.

Başkan yardımcım Mehmet Kızıltaş özellikle telefonla arayıp bu işin üzerinde durmamızı, görüşmelerle birlikte ciddi bir kampanya yürütmemizi, elimizden gelen her şeyi bu noktada yapmamız gerektiğini uzun uzun anlattı. Sitemliydi ve sonuna kadar da haklıydı. Böyle bir proje nasıl elimizden alınabilirdi. Ki tarım, turizm, hayvancılık her ne konuda gelişme sağlanırsa sağlansın arz ile talebi yakınlaştıracak ulaşım enstrümanlarının öncelikle geliştirilmesi lazım. Yani Ağrı nın tarihinin, gastronomisinin, turizminin, tarım ve hayvancılık ürünlerinin pazara açılabilmesi için ulaşım imkanlarının kuvvetli olması gerekir.

Bir diğeri sınır ticaretinin yani yerinde pazar oluşturulması faaliyetleri için de demiryolu çok kıymetli. Birçok iş insanımız var sınır ticareti yapan hele onlar için bulunmaz nimet. Velhasıl faydaları saymakla bitmez.

Bu hayaller ile eylem planı hazırlamaya başladım. Tabi bu konuda lobi yapacaksak teknik bilgilere net hâkim olmamız gerekirdi.

Kamuoyu açıklamasına yorum yapan “basın mensubu” dostum Nihat Aydın ile konuyu görüştüm. Basın mensubunu büyük yazdım çünkü basın mensubu kalemi güçlü, araştırmacı, gerçekleri bağımsız ortaya çıkaran, kalemi menfaate kiralanmamış demek benim nezdimde.

Nihat Aydın da bu tanıma uyan entelektüel birikimi olan ve ilişkileri sağlam bir insan. Sağ olsun beni aydınlattı meğerse 2 yıl önce olmuş bu olay proje Kars’a kaydırılmış maalesef. Bunu öğrenince tabi neden bu kadar sessiz sedasız bir biçimde elimizden gitti bu imkân diye çok üzüldüm.

Memlekete dair verimli bir sohbet yaparken verdiği bilgiler için teşekkür ederek kapattım telefonu. Bu treni kaçırmışız ama hala şansımız var mı? Bence var. Memlekete tren hattı getirilmesi gerektiği ortada. Bu hat bahsettiğimiz Çin-Avrupa hattı olmasa da o hatta entegre bir hat olabilir. Erzurum’dan Ağrı ve İran sınırına kadar bir hat olması gerekir. Bir sonraki aşamada ise Kars – Ağrı – Van- Bitlis ve Muş ilçelerinin birbirine bağlanması gerekir. Böylelikle Ağrı hem kendi ilçeleri arasında hem de komşu illerle yoğun bir sirkülasyon sağlamış olur. Bu yolun ana rotası olmasa da entegre bir istasyon haline gelebilir.

Bugün İran’ın Avrupa ile ticaret hacmi düşük olsa bile yarın rüzgâr değişir ticaret hacmi artabilir. Tam tersi Türkiye’den İran, Afganistan, Pakistan yönüne bir ihracat rotasının ana istasyonu da olabilir Ağrı. En kötü ihtimal memleketimizin diğer illerle entegrasyonu, kendi ilçeleri ile entegrasyonu sağlanmış olur. Ticareti canlanır her ihtimalde.

Tabi bugün bunu gündem haline getirmemiz başlangıç. Neticede bu projenin maliyetlendirilmesi, kapasite projeksiyonlarının oluşturulması, bütçe kaynağının belirlenmesi, uygulama projesi gibi birçok adım var. Fakat bu başlangıca Ağrı halkının, STK, bürokrat ve siyasilerinin destek vereceğini düşünüyorum.

Ez cümle “Ağrı’ya demiryolu hattı istiyoruz.”

Vefa KIZILASLAN

İstanbul Ağrı Dernekler Federasyonu Genel Başkanı” sözleri yer aldı.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.