DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 20677491,09%
Ağrı
17°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

7. Uluslararası Ağrı Dağı ve Nuh’un Gemisi Sempozyumu Sona Erdi

7. Uluslararası Ağrı Dağı ve Nuh’un Gemisi Sempozyumu Sona Erdi

ABONE OL
20:09 | 23 Ekim 2023 20:09
7. Uluslararası Ağrı Dağı ve Nuh’un Gemisi Sempozyumu Sona Erdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) iş birliği ile düzenlenen 7. Uluslararası Ağrı Dağı ve Nuh’un Gemisi Sempozyumu sona erdi.

AİÇÜ ev sahipliğinde VII. Uluslararası Ağrı Dağı ve Nuh’un Gemisi Sempozyumu (7th Internatıonal Symposıum Of Mount Ararat And Noah’s Ark), 19-21 Ekim 2023 tarihinde Recep Tayyip ERDOĞAN Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Nitelikli çalışmaların sunulduğu ve ulusal/uluslararası düzeyde ilgi ile gerçekleştirilen 7th Internatıonal Symposıum Of Mount Ararat And Noah’s Ark (ISMANA) yoğun bir katılımla tamamlandı.

Üç gün boyunca devam eden sempozyumdaki yoğun katılımdan duyduğu memnuniyeti ifade eden Rektör Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, “Ağrı Dağı ve Nuh’un gemisine olan ilgi her geçen gün artarak devam etmektedir. 2005 yılından bu yana gerçekleştirdiğimiz sempozyumların da bu ilgiyi canlı tutmasından oldukça memnuniyet duymaktayız. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi olarak ilimizin iki evrensel değeri olan Ağrı Dağı ve Nuh’un Gemisi ile ilgili bilimsel çalışmaların giderek artması ve bölgenin turizm potansiyelinin değerlendirilmesi için bundan sonra da bilimsel faaliyetlerimize devam etmeyi planlamaktayız. Bu kapsamda, İTÜ ile yaptığımız iş birliği çerçevesinde gerek yüzeysel gerekse de yeraltı görüntüleme teknikleriyle yapılacak çalışmaların hızlanarak devam etmesinin önemli bir husus olduğunu belirtmek istiyorum. Tüm bu çalışmalardan elde edilecek neticelerin Üniversitemize, şehrimize ve bilim dünyasına hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Prof. Dr. Karabulut, sempozyumun düzenlenmesindeki katkılarından dolayı İstanbul Teknik Üniversitesi’ne, Andrew Üniversitesi’ne, IC Vakfı’na, Doğubayazıt Ticaret ve Sanayi Odası’na, Belli Eğitim Kültür Tarih ve Arkeoloji Araştırmaları Merkezi’ne, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Kaya ile emeği geçen çalışma arkadaşlarımıza ve tüm katılımcılara teşekkür ettiğini belirtti.

Birincisi 07-11 Eylül 2005 tarihlerinde gerçekleştirilen Uluslararası Ağrı Dağı ve Nuh’un Gemisi Sempozyumu’nun bu yıl yedincisinin düzenlendiğini belirten Rektör Yardımcısı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Kaya, 10 ülke ve farklı üniversitelerden yaklaşık 100 bilim insanının katılımıyla yaklaşık 75 tebliğin sunulduğu Sempozyumun Ağrı Dağı’nın 3 bin 200 metre kamp alanı, Gürbulak Oluğu’nun güney kesimindeki Telçeker (Sürbehan) ile Üzengili (Meşar) köyleri arasında yer alan Nuh’un Gemisi olduğuna inanılan doğal anıt, İshak Paşa Sarayı, Ahmed-i Hani Türbesi başta olmak üzere birçok doğal ve beşeri kültürel değeri kapsayan gezi ile sona erdiğini, özellikle Ağrı Dağı ve Telçeker Köyündeki gemi siluetinin geziye katılan araştırmacıları adeta büyülediğini söyledi.

7.Uluslararası Ağrı Dağı ve Nuh’un Gemisi Sempozyumu ile yüksek turizm potansiyeline rağmen hak ettiği ölçüde değerlendirilemeyen Ağrı Dağı’na bir kez daha dikkatleri çekmeyi amaçladıklarını belirten Prof. Dr. KAYA, “Bu dağın yüksek turizm potansiyelinin hak ettiği ölçüde değerlendirilmesine yönelik öneriler geliştirmek, Ağrı Dağı’nın, ülkemizin tanıtılması öncelikli turistik alanlarından biri olarak ele alınmasını sağlamak, bu konuda ilgili ulusal, bölgesel ve yerel kurum ve kuruluşlar nezdinde farkındalık oluşturmayı amaçlamaktayız. Bu vesileyle insanlığın ortak mirası olan Ağrı Dağı ve Nuh’un Gemisi ile ilgili olduğu düşünülen kalıntıları incelemek, araştırmak ve sonuçlarını bilim dünyası ile paylaşmak için tüm imkanlarımızı seferber edip ilgili bilim insanları ve araştırmacıları Ağrı’da misafir ettik..” diye konuştu.

Sempozyumda başta Ağrı Dağı ve Nuh’un Gemisi olmak üzere birçok konunun bilimsel veriler ışığında değerlendirildiğini ifade eden Prof. Dr. KAYA, “Sempozyumda, Ağrı ili ve yakın çevresinin Tarih, Arkeoloji, Sanat Tarihi, Coğrafya, Jeoloji, Ekonomi, Turizm, Etnografya, Dil ve Edebiyat, Teoloji, Spor, Doğal Çevre, Taşınmaz Kültür Varlıkları, Geleneksel Mutfak Kültürü ve Yemekleri kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır.” dedi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.