DOLAR 32,3830 0.19%
EURO 35,0919 -0.01%
ALTIN 2.325,460,27
BITCOIN 2281212-0,39%
Ağrı

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tarihçilerin Dilinden Ağrı’da Kurtuluş’un Öyküsü Dile Getirildi

Tarihçilerin Dilinden Ağrı’da Kurtuluş’un Öyküsü Dile Getirildi

ABONE OL
14:42 | 13 Nisan 2023 14:42
Tarihçilerin Dilinden Ağrı’da Kurtuluş’un Öyküsü Dile Getirildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ağrı’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 105. Yıldönümü kapsamında Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nde Fen Edebiyat Fakültesi öncülüğünde Tarih Bölümü öğretim üyelerinin konuşmacı olarak katıldığı “Ağrı Tarihinden Sayfalar” isimli bir panel gerçekleştirildi.

Vali vekili, Ağrı Belediyesi Başkan Vekili, Ağrı Emniyet Müdürü, rektör yardımcıları ve kurum yöneticilerinin katıldığı programda açılış konuşması yapan FEF Dekanı Prof. Dr. Rıdvan Durak, kurtuluş günlerinin birleştirici özelliğine dikkat çekerek bu zorlu coğrafyada zor şartlar altında vatan topraklarının kurtarılmasının önemine vurgu yaptı. Ayrıca geçmişin ne kadar iyi bilinirse geleceğin de o ölçüde güzel inşa edileceğine değinen Prof. Durak, “Ya istiklal ya ölüm! diyerek vatan savunmasında hayatlarını kaybeden ecdadımızı rahmet, minnet ve şükranla” anarak konuşmasına son verdi.

Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yakup Karataş’ın moderatör olduğu panelde “Osmanlı’nın Serhat Şehri: Bayezid ve Çevresi” isimli bir konuşma yapan Doç. Dr. Hakan Kaya, Osmanlı’nın bölgede fethinden itibaren meydana gelen idari değişimler, sosyal ve siyasal yapısı, mali sistemi hakkında bilgiler vermiştir.

Panelin bir diğer katılımcısı olan Doç. Dr. Bilal Tunç ise “Milli Mücadeleden Cumhuriyetin İlk Yıllarına Ağrı” isimli bir konuşma yapmıştır. Burada savaş dönemlerinde Ağrı halkının yaşadığı sorunlar üzerinde duran konuşmacı yaşanan dramlar hakkında bilgi vererek Osmanlı’dan Cumhuriyet’e şehir merkezinin Bayezid’den Ağrı’ya taşınması serüveninden söz etmiştir. Panel yöneticisi Prof. Dr. Karataş ise yaptığı katkılarla özellikle XIX. Yüzyılda yaşanan siyasi ve toplumsal olaylara temas etmiştir. Bu bağlamda İran ve Rus işgalleri, Ermeni Meselesi, Hamidiye Alayları ve diğer idari değişiklikleri değerlendirmiştir.

Şehrimizin tarihine sunulan katkı ve faaliyetler için başta Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi olmak üzere Tarih Bölümü’nün değerli öğretim üyelerine Ağrı Hürses olarak teşekkür ederiz.

NOT: Cumhuriyetin 100. Yılı temalı ve Ağrı’nın düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü olan 15 Nisan’da Üniversite Kampüsü’nde fidan dikme etkinliği gerçekleştirilecektir.



 

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.