DOLAR 32,3370 0.17%
EURO 35,1895 -0.01%
ALTIN 2.241,19-0,09
BITCOIN 2068930-6,33%
Ağrı

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

SON DAKİKA: Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs nedeniyle acil durum ilan etti

SON DAKİKA: Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs nedeniyle acil durum ilan etti

ABONE OL
00:11 | 31 Ocak 2020 00:11
SON DAKİKA: Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs nedeniyle acil durum ilan etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son dakika: Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve 170 kişinin ölümüne neden olan koronovirüsün risk değerlendirmesinde hata yaptıklarını kabul eden Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs salgınıyla ilgili, “uluslararası kamu sağlığı acil durumu” ilan etti.

DSÖ Acil Durum Komitesi, koronavirüsün tüm dünyada paniğe yol açan hızla yayılması üzerine İsviçre’nin Cenevre kentinde toplandı. Örgütün merkezinde TSİ 15.30’da başlayan toplantıda, “Koronavirüs salgınının küresel bir sağlık tehdidi” olup olmadığı konusu, 23 Ocak’taki toplantının ardından yeniden ele alındı.

ACİL DURUM İLAN EDİLDİ

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 15 üyeden oluşan Komite toplantısının ardından 1 saat gecikmeli gazetecilerin karşısına geçti. Ghebreyesus, burada yaptığı açıklamada, koronavirüs salgınına yönelik “Uluslararası Kamu Sağlığı Acil Durumu (PHEIC)” ilan ettiklerini bildirdi.

“KARARIN NEDENİ DİĞER ÜLKELERDE OLANLAR”

Küresel acil durum ilan edilmesinin nedeninin Çin’in salgına karşı verdiği mücadeleden kaynaklanmadığının altını çizen Ghebreyesus, kararın ardındaki ana sebebin salgına ilişkin başka ülkelerdeki zayıf sağlık durumu olduğunu söyledi. Karar için, “Temel sebep Çin’de olup bitenler değil, diğer ülkelerde olanlar” ifadesini kullanan Ghebreyesus, karara rağmen Çin ile ticari aktiviteleri ve ülkeye yapılan seyahatleri kısıtlamaya yönelik önlemler için hiçbir gerekçe olmadığını savundu.

Ghebreyesus, acil durum ilanının Çin’e yönelik bir güvensizlik oyu olmadığına vurgu yaparak, ülkenin virüsle mücadelesinin beklentilerinin de üzerinde olduğunu dile getirdi. Komite Başkanı Fransız Profesör Didier Houssin ve DSÖ Sağlık Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan da basın toplantısında karara ilişkin açıklamalarda bulundu.

DSÖ, “HATA YAPTIK” İTİRAFINDA BULUNMUŞTU

DSÖ yetkilileri pazartesi günü AFP’ye yaptığı açıklamada bir önceki raporlarda “hata” yaptıklarını ve söz konusu ölümcül salgının uluslararası alandaki aciliyetinin “yüksek” olduğunu belirtti.

NE OLMUŞTU?

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, son olarak koronavirüs salgını nedeniyle can kaybının 170 olduğunu açıklamış, virüsten etkilenenlerin sayısını 7 bin 711 olarak vermişti. Virüsten dolayı müşahede altına alınanların sayısının da 81 bin 947’ye çıktığı belirtilmişti.

Yeni tip koronavirüs, ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık’ta tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık’ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha “gizemli” hastalığın görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.