DOLAR 32,3462 0.29%
EURO 35,1386 -0.02%
ALTIN 2.307,261,32
BITCOIN 22861482,59%
Ağrı

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

‘Sanayicimize güveniyor ve var gücümüzle çalışıyoruz’

‘Sanayicimize güveniyor ve var gücümüzle çalışıyoruz’

ABONE OL
18:23 | 06 Ekim 2020 18:23
‘Sanayicimize güveniyor ve var gücümüzle çalışıyoruz’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ANKARASanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ankara Sanayi Odası (ASO) 1. Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu’nda düzenlenen 55. Yıl Ödül Töreni’nde yaptığı konuşmada, bu yıl ilk defa Ar-Ge ve girişimcilik alanlarında ödül veriliyor olmasının, ASO’nun konuya ilişkin farkındalığını göstermesi açısından anlamlı olduğunu söyledi.Ödül alan 55 firmadan 30’unun bakanlığın verdiği yatırım teşviklerinden faydalandığına dikkati çeken Varank, “Bu firmaların toplam 8 milyar liralık sabit sermaye yatırımını teşvik belgesine bağlamışız ve 7 bin kişilik ilave istihdam oluşturulmasına katkıda bulunmuşuz.” ifadesini kullandı. KOSGEB desteklerinden 26 firma yararlanırken, 29 işletmenin de bakanlıkça verilen Ar-Ge Merkezi Belgesi’ne sahip olarak çeşitli avantajlardan faydalanmaya devam ettiğini aktaran Varank, “Aramızdaki 11 firma, Ankara Kalkınma Ajansından 3,5 milyon liralık proje desteği almış. Dolayısıyla 2018 yılı ihracatındaki yüzde 17’lik artış ve Türkiye beşinciliği tesadüf değil.” dedi.

“1. OSB 10 milyon metrekare büyüyecek”

Sanayicilerin yoğun çabalarının devletçe sunulan desteklerle birleşerek, Ankara’yı güçlü bir sanayi altyapısına kavuşturduğunu vurgulayan Varank, 1. OSB ile ilgili müspet gelişmeler olduğunu, bölgenin 10 milyon metrekare daha büyüyeceğini, bu rakamın da yaklaşık 300 yeni fabrika ve 50 bin kişilik ilave istihdam demek olduğunu dile getirdi.Varank, kamulaştırma faaliyetlerinin bu yıl başlayacağına işaret ederek, gelecek 2 yıl içinde ise gerekli yatırımların yapılacağını söyledi.

Milli teknoloji, güçlü sanayi vizyonu

Gençlere uygun fırsatlar sunulduğunda geri dönüşünün misliyle olduğuna dikkati çeken Varank, sahip olunan genç ve dinamik iş gücünü en iyi şekilde yetiştirmenin ve hayata hazırlamanın hem kamunun hem de özel sektörün iş birliğiyle mümkün olacağını söyledi.Varank, bakanlık olarak gerek meslek liseleri gerekse üniversite sonrası sanayi istihdamını artıracak politikalara özel önem verdiklerini belirterek, bu kapsamda Sanayi Doktora Programı’nın yeni bir bakış açısı getirdiğini aktardı.Amaçlarının sanayide ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağını, reel sektör ve akademi iş birliğiyle yetiştirmek ve sonrasında istihdam etmek olduğunu vurgulayan Varank, “İki hafta önce desteğe hak kazanan projelerin imza törenindeydim. Öğrencilerimiz mezun olduktan sonra sanayide istihdam edilirse yüzde 40 ile yüzde 60 arasında değişen maaş desteğini de 3 yıl boyunca biz karşılayacağız. Sanayicilerimizin bu programa katılımını önemsiyorum. Nitelikli beşeri sermaye, sürdürülebilir kalkınmanın en önemli bileşeni.” diye konuştu.Varank, küresel rekabette öne geçilmesi için katma değeri yüksek ürünlerin üreticisi ve ihracatçısı olunması gerektiğine dikkati çekerek, “Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi” vizyonlarının bu amaca yönelik olduğunu anlattı.Bir taraftan üretimin ithal bağımlılığını azaltmaya, diğer taraftan katma değeri yüksek alanlara doğru yapısal dönüşümü gerçekleştirmeye odaklandıklarını ifade eden Varank, “Ürünün Ar-Ge’sinden başlayıp ticarileşmesine kadar varan tüm süreçlerini destekleyip, yurt içi katma değeri en yüksek seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz. Bu amaçla bakanlığımız ve bağlı ilgili kuruluşlarımızca sunulan tüm destekleri bütünsel bir yaklaşımla ele alan bir model üzerinde çalışıyoruz. Bir diğer çalışmamız da kamuda yerli malı alımını teşvik edecek düzenlemelerin daha güçlü bir hale getirilmesi.” ifadelerini kullandı.

“Nihai hedefimiz yerlilik bilincini yükseltmek”

Varank, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi Şurası’nın toplandığını anımsatarak, burada pek çok sanayicinin devletin kamu alımları yoluyla yerlileşmeyi desteklemesi yönünde çağrıda bulunduğunu dile getirdi.Bakanlık olarak bu işi sahiplendiklerini ve mevcut sistemin aksayan yönlerini tespit ettiklerini belirten Varank, “Daha sade, daha verimli çalışan ve yerli katma değeri dikkate alan bir model geliştiriyoruz. Nihai hedefimiz yerlilik bilincini hem kamunun hem de sanayinin geneline yayıp yurt içi üretim kalitesini rekabetçi bir şekilde yükseltmek. Kamunun oluşturacağı ölçek ekonomisiyle hem yerli üreticilerimizi ucuz ithal ürünlere karşı koruyacak hem de yurt içi üretimde sürekliliği yakalayacağız.” dedi.

“Sanayicimize güveniyor ve var gücümüzle çalışıyoruz”

Varank, sadeleştirdikleri yeni mevzuatla sanayi parsellerine yatırımcıları yönlendirmeyi ve OSB’lerin canlandırılmasını hedeflediklerini belirterek, bu sayede OSB’lerde arsa tahsisi süreçlerinin hızlanacağını ve tahsis edilmemiş parsellere ilişkin bilgilere eksiksiz ulaşılacağını bildirdi.Böylelikle spekülatif arsa tahsis ve satışının önüne geçmeyi amaçladıklarını vurgulayan Varank, şunları kaydetti:”Yaptığımız değişiklik yatırımların tamamlanabilmesinin önünü açtı. OSB’lerde sanayi parsellerinde atıklardan enerji üreten tesisler kurulabilecek, yönetimler güneş ve rüzgardan elektrik enerjisi üreten tesisler açılabilecek. Yapılan bu değişikliklerin somut sonuçlarını hep birlikte göreceğimize inanıyorum. Daha güçlü bir sanayi altyapısı oluşturmayı en büyük sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Sanayicimize güveniyor, karşı karşıya kaldığı her türlü sorunu çözmek ve yenilikçi fikirlerini hayata geçirmek adına var gücümüzle çalışıyoruz.”Muhabir: Ayşe Böcüoğlu Bodur-Enes Duran

Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm haberlerde AgriHurses.net editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak site kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.