DOLAR 32,3359 0.16%
EURO 35,1817 -0.03%
ALTIN 2.241,13-0,09
BITCOIN 2095486-5,25%
Ağrı

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Numan Kurtulmuş, Meclis Başkanı seçildi!

Numan Kurtulmuş, Meclis Başkanı seçildi!

ABONE OL
22:17 | 07 Haziran 2023 22:17
Numan Kurtulmuş, Meclis Başkanı seçildi!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yeni başkanı oldu.

TBMM Başkanlığı seçiminin 3. turunda AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, 321 oy alarak salt çoğunluğu sağladı ve TBMM’nin yeni başkanı oldu.

Meclis Genel Kurulu saat 14.00’te toplandı.
MHP Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli – en yaşlı üye olarak – geçici başkan sıfatıyla oturumu başlattı.

Önce milletvekili olan eski bakanlar ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve 17 kabine üyesi yemin etti.

Oturuma verilen aranın ardından 30. Meclis Başkanı’nın seçimi için ilk oylama yapıldı. Birinci tur oylamada 586 milletvekili oy kullandı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş 317, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl 131, Yeşil Sol Parti (YSP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç 51, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Cihan Paçacı 42, DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu 16, Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun 20, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay 3 oy aldı. 6 oy da geçersiz sayıldı. Adayların hiçbiri TBMM Başkanı seçilmek için gerekli olan üye tam sayısının üçte iki (400) çoğunluğuna ulaşamadı.

İkinci tur oylamada 586 milletvekili oy kullandı. AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş 321, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl 131, Yeşil Sol Parti (YSP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç 51, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Cihan Paçacı 41, DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu 15, Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun 21, TİP Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay 3 oy aldı. 3 oy da geçersiz sayıldı.

Adayların hiçbiri TBMM Başkanı seçilmek için gerekli olan üye tam sayısının 3’te 2 çoğunluğuna (400) ulaşamadı.

Özbudun ve Yeneroğlu, adaylıktan çekildi. TBMM Başkanlığı seçiminde üçüncü tura geçildi. Üçüncü turda salt çoğunluk olan 301 oy aranacak.

Üçüncü turda Numan Kurtulmuş 321, Tekin Bingöl 160 oy aldı. Kurtulmuş, 321 milletvekilinin oyunu alarak 3. turda yeni Meclis Başkanı seçildi.

Başkan seçimi gizli oyla yapıldı. İlk iki oylamada 400 oy, üçüncü oylamada ise 301 oy arandı. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlandı eğer sağlanamasaydı iki aday için dördüncü oylama yapılacaktı. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye başkan seçilecekti.

3’üncü tur oylamanın ardından Meclis Başkanlığı’na seçilen Numan Kurtulmuş bir teşekkür konuşması yaptı. Kurtulmuş konuşmasında, “Devlet adamı vasfı ile bu oturumlara başkanlık yapan Sayın Devlet Bahçeli’ye Meclisimiz adına teşekkürlerimi ifade ediyorum. Fevkalede önemli bir Meclis’in başlangıcını yapıyoruz.Bizim gibi ülkelere yerinde durmak yakışmaz. Millet olarak önümüze yeni hedefler koymak durumundayız.

Türkiye Yüzyılı olarak adlandırdığımız dünyada sözü güçlü gücü tesirli olma mücadelesine hep birlikte TBMM olarak omuz vereceğiz. Milli bir anayasanın yapılarak 28. Dönem’in Türkiye Yüzyılı’na büyük bir katkı sunacağını ümit ediyorum.

Birinci Meclis’in kuruluşundan ve Cumhuriyetimizin ilanından 100 sene geçmiş oldu. Türkiye büyük kazanımlar elde etti.

Millet olarak yeni hedefler, yeni ufuklar koymak durumundayız. Türkiye Yüzyılı olarak adlandırdığımız Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında hepimiz omuz ve güç vereceğiz. Fevkalade önemli bir dönemin başlangıcını yapıyoruz. Bu millet bize bir imkan ve fırsat vermiştir. Bu imkanı milletin verdiği destekle sonuna kadar çalışarak göstereceğiz. Daha güçlü, daha büyük Türkiye için canla başla çalışacağız.

Bir seçim daha geride kaldı. Bazen birbirimize karşı tahammülsüzlükler çıkmış olabilir. Ama burada 16 farklı siyasi partinin yer aldığı bir Meclis, demokrasimiz adına bir zenginliktir. Fikirlerimizi tartışacağız, partilerimizin görüşlerini ifade edeceğiz ama asla ellerimizi yumtuk sıkmadan, birbirimizi kırmadan konuşacağız. Türkiye Yüzyılı’nı hep birlikte kuracağız. Her bir milletvekilimize ‘hoş geldiniz’ diyorum.

Milletimiz Türkiye’nin yeniden lideri olarak Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı seçmiştir. Hep birlikte Türkiye Yüzyılı’nın güçlü bir şekilde gerçekleşmesi için mücadelemizi vereceğiz. Meclis başkanlığı görevini tüm siyasi partilerle diyalog içinde sürdüreceğimin bir kere daha altını çizerek söylemek isterim. Milletimizin bizden beklentisi yeni bir anayasadır.” dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş görevi, TBMM Geçici Başkanı Devlet Bahçeli’den devraldı.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.