DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 20654821,08%
Ağrı
19°

AÇIK

04:36

İMSAK'A KALAN SÜRE

Nihat Aydın’ın Kalemi’nden… Kabine’de Doğu’dan Esintiler

Nihat Aydın’ın Kalemi’nden… Kabine’de Doğu’dan Esintiler

ABONE OL
16:02 | 06 Haziran 2023 16:02
Nihat Aydın’ın Kalemi’nden… Kabine’de Doğu’dan Esintiler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanlığı seçimi ve 28. Dönem Milletvekilleri genel seçiminde milletvekili listesinin yüzde 65’nin değişmesiyle beraber, kabinede de büyük bir değişim beklentisi oluştu. Yeni kabinenin açıklanması her kesim tarafından farklı tepkilere sebep oldu. İki bakan dışında bütün kabinenesin değişmesi yeni dönemin kabinesinin teknokrat oluşu dikkat çekmektedir.

Genel olarak içinde bulunduğumuz ekonomik problemlerin çözebilecek bir Hazine ve Maliye Bakanı’nın kim olduğu merakla bekleniyordu. Seçimden önce Mehmet Şimşek’le kamuya kapalı yapılan görüşmelerde ve edilen kulis bilgilerinde Mehmet Şimşek’in hazine ve maliyenin başına geçmesine neredeyse kesin gözüyle bakılıyordu. Ve beklenende oldu.  Kabinenin açıklanmasından sonra Mehmet Şimşek’in, ekonominin başına geçmesi ulusal ve uluslararası piyasalar tarafından hemen karşılık bulmuştur.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ilk açıklaması, “Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönmek dışında bir seçeneği kalmamıştı.” ifadeleri piyasalar tarafından olumlu karşılanmıştır. Daha önceden bu görevleri ifa eden Mehmet Şimşek’in birikimleri ve Türkiye ekonomisine dair gözlemlerini uygulamaya ne derece yansıtabileceğini önümüzdeki dönemde göreceğiz. Fakat vermiş olduğu mesajlar ekonominin dümeninin tamamen kendisine terk edilmiş izlenimi oluşturuldu.

İçişleri Bakanlığını ’da herkes merakla bekliyordu.  Süleyman Soylu devir teslim töreninde “Halis niyetimiz rızayı ilahidir” cümlesi ile Yavuz Sultan Selim’e atıfta bulunmuştur. İçişleri Bakanlığı görevine Ali Yerlikaya’nın getirilmesi ise Doğu’yu bilmesi açısından önemlidir.

Kabine ’de yer alan Doğulu kökenli kişilere baktığımızda; Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığını Bingöllü Cevdet Yılmaz’ın, Dışişleri Bakanlığına aslen Erçişli olan Hakan Fidan’ın, Hazine ve Maliye Bakanlığına da Mehmet Şimşek’in getirilmesi bölge halkı nezdinde memnuniyetle karşılanmıştır. Fahri hemşerimiz Sayın Ali Yerlikaya’nın da İçişleri Bakanlığına getirilmesi hemşerilerimiz tarafından iftihar verici bir gelişme olarak karşılanmıştır.

Cumhurbaşkanlığı Kabine üyeleri; Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve 17 bakandan oluşmaktadır. Aşağıda yeni kabinenin üyeleri veriyoruz:

Cumhurbaşkanı: Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Yardımcısı: Cevdet Yılmaz

Adalet Bakanlığı: Yılmaz Tunç

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı: Mahinur Özdemir Göktaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı: Vedat Işıkhan

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı: Mehmet Özhaseki

Dışişleri Bakanlığı: Hakan Fidan

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı. Alparslan Bayraktar

Gençlik ve Spor Bakanlığı: Osman Askın Bak

Hazine ve Maliye Bakanlığı: Mehmet Şimşek

İçişleri Bakanlığı: Ali Yerlikaya

Kültür ve Turizm Bakanlığı: Mehmet Nuri Ersoy

Milli Eğitim Bakanlığı: Yusuf Tekin

Milli Savunma Bakanlığı: Yaşar Güler

Sağlık Bakanlığı. Fahrettin Koca

Sanayii ve Teknoloji Bakanlığı. Mehmet Fatih Kacır

Tarım ve Orman Bakanlığı: İbrahim Yumaklı

Ticaret Bakanlığı: Ömer Bolat

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.