DOLAR 32,3279 0.23%
EURO 35,0528 -0.24%
ALTIN 2.281,920,21
BITCOIN 22839181,30%
Ağrı

PARÇALI BULUTLU

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

MTV Ödemeyene Cezai İşlem Uygulanacak!

MTV Ödemeyene Cezai İşlem Uygulanacak!

ABONE OL
11:43 | 27 Ocak 2022 11:43
MTV Ödemeyene Cezai İşlem Uygulanacak!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Araba sahiplerini ilgilendiren ve senede 2 kez ödenen MTV’nin ilk taksitinin ödemesi için sayılı günler kaldı. 2022 MTV vergi oranları değişmesiyle birlikte ödemeleri zamanında yapmayanları ceza bekliyor.

Senede 2 kez yapılan ve araç sahiplerini ilgilendiren Motorlu Taşıtlar Vergisi, her sene araç sahipleri tarafından düzenli bir şekilde ödeniyor. 2022 yılının ilk MTV taksiti için son gün geldi çattı. Son günü kaçıranları ceza bekliyor. MTV ödemeleri Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinden 02:00 ile 22:00 saatleri arasında anlaşmalı bankalar aracılığı ile yapılabiliyor. MTV ödemeleri alternatif olarak anlaşmalı bankaların İnternet Bankacılığı, Mobil Bankacılığından yapılabilmektedir. Ayrıca PTT ve Vergi dairesinden de ödeme yapılabiliyor. Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinden geçmiş dönem borçları da sorgulanabiliyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde önemli değişiklik Resmî Gazete’de açıklandı. Yüzde 36.2 olarak belirlenen yeniden değerleme oranı Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne özel olarak yüzde 25 oranında yürürlüğe girecek.

 

En Düşük MTV 136.25 TL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren karara göre otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları grubunda 2022 yılında en yüksek MTV 62 bin 633 lira olurken en düşük MTV ise 136.25 lira olarak açıklandı.

 

MTV Taksitine Gecikme Faizi Yansıtılacak

MTV ödemeleri her yıl Ocak ayında ve Temmuz ayında olmak üzere iki defa yapılıyor. Ocak ayında yapılan ödemeler 1 Ocak -31 Ocak tarihlerinde, Temmuz ayında yapılacak olan ödemeler 1 Temmuz- 31 Temmuz tarihlerinde gerçekleşiyor.

Karayolları Trafik Kanunu’nda yer alan maddede, tescil edilmiş araçlar vergiye tabi tutulur. MTV borcu ocak ve temmuz ayında mükellefin araç plakasına işler. Mükellef vergi dairesinden ve anlaşmalı bankalardan MTV borcunu ödeyebilir. Fakat MTV’nin ilk taksiti gecikmeye düşerse yani ödenmezse ikinci MTV taksitine gecikme faizi yansıtılır. Eğer iki taksitte ödenmezse mükellef olan kişinin adresine uyarı mektubu yollanır. Daha sonrasındaki işlemlerde T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kişinin banka hesaplarına haciz işlemi başlatılır.

 

Ödemeyene Cezai İşlem Uygulanacak

MTV gecikme faizi borçların ödenmediği durumda ilk etapta uygulanan cezadır denilebilir. MTV gecikme faizi 2020 itibarıyla yüzde 1,6 olarak belirlenmiştir. MTV ödemesini geciktiren kişilere bu şekilde faiz uygulanarak cezai işlem yapılacaktır. MTV borcu ödemeyenlere önce gecikme faizi uygulanır. Daha sonra Vergi Dairesi tarafından uyarı gönderilir. Bir sonraki aşamalar banka hesaplarına haciz konulur. Haciz işlemi ile araç bağlanabilir. Vergi borcu olan kişi gecikme faizi ile beraber borcunu kapatırsa haciz işlemi durdurulur.

 

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.