DOLAR 32,3721 0.16%
EURO 34,9730 -0.29%
ALTIN 2.323,990,21
BITCOIN 22800170,40%
Ağrı

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Mesleki Eğitimde 1000 Okul Projesi

Mesleki Eğitimde 1000 Okul Projesi

ABONE OL
18:24 | 11 Ekim 2021 18:24
Mesleki Eğitimde 1000 Okul Projesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mesleki Eğitimde 1000 Okul Projesi Kapanış ve 50 AR-GE Merkezi Açılış Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in katılımıyla gerçekleştirildi.

 

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda eylül ayı itibarıyla yüz yüze eğitime geçildiğini ve yaklaşık 1,5 yıl sonra öğrencileri çok özledikleri okullarıyla, öğretmenleri de öğrencileriyle buluşturmanın sevincini yaşadıklarını ifade eden Erdoğan, geçtiğimiz hafta aynı salonda üniversitelerin 2021-2022 Akademik Yıl Açılış Töreni’ni düzenlediklerini anımsattı.

 

Böylece 81 vilayetin tamamında, okul öncesinden üniversiteye kadar eğitim ve öğretimin her seviyesinde yüz yüze eğitime başladıklarını hatırlatan Erdoğan, okullardaki sağlık konusuna değinerek, “Beşinci haftasını geride bırakan eğitim faaliyetlerimiz, hamdolsun, ciddi bir sorunla karşılaşmadan başarıyla devam ediyor. Millî Eğitim Bakanlığımız ve Sağlık Bakanlığımız sürecin sorunsuz şekilde ilerlemesi hususunda gereken her türlü tedbiri alıyor. Aynı şekilde, illerde mülki idare amirlerimiz konuyu yakından takip ediyor. Velilerimizin ve okul aile birliklerimizin de yüz yüze eğitimin sürdürülebilmesi için samimi gayret gösterdiklerini görüyoruz.” Dedi. Sürecin başarısı için tedbirlere uyum başta olmak üzere her konudaki gayretlerimizi biraz daha artırmamız gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı, inancımıza göre takdirin tedbire mani olmadığını salgınla mücadelede bilimin ve tıbbın sunduğu araçlardan faydalanmak hem insan hem de Müslüman olarak bizim görevimiz olduğunu söyledi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, devletin “insanı yaşat ki devlet yaşasın” prensibine uygun şekilde birçok gelişmiş ülkeden bile önce, gereken her imkânı vatandaşlarına sunduğunu aktardı. “Aşılamadaki eşikleri hızla aşarak toplumsal bağışıklığı ne kadar çabuk sağlayabilirsek önümüzdeki kış, o derece rahat ederiz. Diğer türlü, havaların soğumasıyla beraber sıkıntıların artmasına engel olamayız.” diyen Erdoğan, bu konuda tüm vatandaşların gereken hassasiyeti göstereceğine inandığını dile getirdi.

 

Erdoğan, hükümet olarak eğitim öğretimin kesintiye uğramaması için çalışırken aynı zamanda yeni yatırımlarla eğitim altyapısını tahkim ettiklerini söyledi. Son bir senede tamamlanan “Mesleki Eğitimde 1000 Okul Projesi” vesilesiyle bir araya geldiklerini anlatan Erdoğan, “Mesleki eğitimi güçlendirmek gayesiyle hayata geçirdiğimiz bu projeyle, belirlenen okullara 1 yılda 1 milyar lira yatırım yaptık. Proje kapsamında, 1000 okula 1000 kütüphane kazandırmanın yanı sıra toplam 10 bin akıllı tahta ve 1000 fizik kimya biyoloji laboratuvarı kurduk. Ayrıca mevcut mesleki alan laboratuvarı ve atölyelerini güçlendirdik. Bu okullarımızın döner sermaye kapsamındaki üretimlerini artırmak için 544 yeni atölye ve laboratuvar kurduk, 282 atölyeyi de güncelledik. Proje dâhilindeki 1000 meslek okulumuzun bakım ve onarımlarını da yaparak eksiklikleri giderdik.” Dedi.

 

 

Bugün 1000 okul projesinin yanı sıra 24 ilde mesleki ve teknik eğitim veren okullarımıza kurulan 50 Ar-Ge merkezimizin de açılışını yaptıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı, “Öğretmen ve öğrencilerimizin yeni ürünler tasarlaması ve bu ürünlerin fikrî mülkiyet haklarını alarak ekonomik bir değere dönüştürülmesi amacıyla hayata geçirdiğimiz Ar-Ge merkezlerini son derece önemli buluyoruz. Ar-Ge merkezleri ile öğrencilerimiz hem fikirlerini somutlaştırma fırsatı bulacak hem de okullarından başlayarak ekonomimize katkı sunacaklardır. Güçlenen altyapısı, gelişen imkânları, modern Ar-Ge merkezleri, vizyoner ve yetkin eğitimci kadrosu ile bu okullarımız yeni çekim merkezleri olacaktır.” İfadelerini kullandı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesleki ve teknik eğitimi destekleyici politikalar kapsamında okullardaki katsayı problemine değinerek; “28 Şubat döneminin Türk eğitim sistemine ve ekonomisine yaptığı en büyük kötülüklerden biri olan katsayı zulmünün ortadan kalkmasıyla bu okullara yönelik toplumdaki ön yargıların da önemli ölçüde kırıldığını” dile getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hem gençlerin hem de ailelerinin kariyer planlamalarında mesleki ve teknik eğitime daha fazla önem vermeye başladıklarını anlattı.

 

Erdoğan, “Aynı şekilde üreticilerimiz, sanayicilerimiz ve resmî kurumlarımız da lise çağında verilen mesleki eğitimin değerini çok daha iyi anlamıştır. Bu anlayış birliğinin neticesinde tüm sektörlerle güçlü ve kapsamlı iş birlikleri kurulurken ‘eğitim, üretim, istihdam’ çevrimi de güçlenmiştir.” diye konuştu.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, meslek lisesi mezunlarının üniversite sınavlarındaki başarı grafiğinin de giderek yükselmesinden memnuniyet duyduklarını belirttiğini de sözlerine ekleyerek eğitimde günü kurtarmanın değil, istikbali garantiye almanın derdinde olduklarını vurgulayarak, “Türkiye’yi, milletimize söz verdiğimiz şekilde eğitim, sağlık, adalet ve emniyet temelleri üzerinde yükseltmeyi sürdürüyoruz. Bu amaçla, son 20 yılda hazırladığımız tüm bütçelerde aslan payını eğitime ayırdık.” Dedi.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan  gündemde olan 3600 ek gösterge konusuna da değinerek kadro tahsislerinde de en büyük payı eğitime verdiklerini dile getirdi. 2002 yılından bugüne kadar tam 713 bin 625 öğretmenimizin atamasını gerçekleştirdiklerini söyledi. “Bütün meselenin öğrencilerle geleceğimizi de emanet ettiğimiz öğretmenlerimizin huzuru, esenliği, refahı ve motivasyonudur.” Diyen Erdoğan, sözleriyle öğretmenlerin önemine de vurgu yaptı. Son 19 yılda devletin imkânları genişledikçe toplumun tüm kesimleri gibi öğretmenlerin de bundan payını aldığını söyledi.

 

 

Bugünkü tören vesilesiyle mesleki eğitimde bazı müjdelerinin olacağını dile getiren Erdoğan, “Mesleki eğitim merkezlerinde kapasitenin daha fazla artırılması ve genç işsizlik oranının düşürülmesi için iki yeni düzenleme yapıyoruz. Bunlardan birincisi, mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrencilerin dört yıl boyunca aldıkları ücretlerin işveren üzerindeki yükünü tamamen kaldırmaktır. Bu yükü, devlet olarak biz üstleniyoruz. Böylece iş gücü piyasamızın güçlenmesi için işverenlerimize önemli bir destek sunuyoruz. İkinci olarak mesleki eğitim merkezlerimizin son sınıfına kalfa olarak devam eden öğrencilerimizin aldıkları ücretleri de iyileştiriyoruz. Artık kalfalar, son sene asgari ücretin üçte biri kadar değil, yarısı kadar ücret alacaklar. Her iki hedefle ilgili olarak Mesleki Eğitim Kanunu’nda gerekli düzenlemeleri kısa sürede yapacağız. Böylece mesleki eğitim merkezleriyle ilgili kalıcı bir iyileşme sağlayacak ve Türkiye’de mesleki eğitimi yeni bir evreye taşıyacağız.” İfadelerini kullandı.

 

Erdoğan, konuşmasının sonunda özel eğitim merkezlerinin 24 saat açık olması konusunda Adana’da öğrencilere söz verdiğini dile getirerek “Şu anda Külliye’mizdeki kütüphanemiz 24 saat açıktır. Aynı şekilde özel eğitim merkezlerimizi de 24 saat açık hâle, inşallah, getireceğiz ve 24 saat burada öğrencilerimiz, her türlü imkândan istifade edecekler.” şeklinde konuştu.

 

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise, mesleki ve teknik eğitim kurumlarının genç işsizliğinin azaltılmasında ve Türkiye’nin kalkınmasında oldukça kritik kurumlar olduğunu vurgulayarak Türkiye’de mesleki eğitimin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde büyük bir paradigma değişimi yaşadığını belirtti.

 

Mesleki eğitimin gelişmesi ve büyümesinin istihdamın artması, gençlerin geleceğe daha güvenle bakması ve üretimin artması anlamına geldiğinin altını çizen Bakan Özer, “Bu bağlamda, önem verdiğimiz konuların başında sektörler ile mesleki ve teknik eğitim kurumları arasında daha güçlü ve kapsayıcı bir bağ kurulması ve yapılan iş birliklerinin zenginleştirilmesi gelmektedir. Şu anda mesleki eğitime verdiğimiz tüm alanlarda, sektörlerin güçlü temsilcileriyle iş birliği kurmuş bulunuyoruz. Eğitim verdiğimiz ve iş birliği kurmadığımız hiçbir alanımızı bulunmuyor. Bu iş birlikleri kapsamında, mezunlarımıza istihdam öncelikli bir meslek eğitimi sunulması sağlanmıştır.”

 

Eğitim alanında yaşanan bir diğer önemli gelişmenin de fikrî mülkiyet alanında olduğunun altını çizen Bakan Özer, mesleki ve teknik eğitim veren okullar bünyesinde toplam 50 AR-GE merkezi kurduklarını belirtti. Bu merkezler sayesinde öğrenci ve öğretmenlerin yeni ürünler tasarlayarak o ürünlerin fikrî mülkiyet kapsamında tescil alabileceklerini dile getiren Bakan Özer, “AR-GE merkezlerimizde tescili alınan patent, faydalı model, tasarım ve marka sayısı her geçen gün artmaktadır.” dedi.

 

“Mesleki Eğitimde 1000 Okul Projesi”nin en önemli özelliğinin okullar arası başarı farklarını azaltıcı bir rol oynaması olduğunu kaydeden Özer, projeye ilişkin “Proje sayesinde seçilen okulların altyapısını güçlendirerek okullar arasındaki başarı farkının azaltılmasını hedefledik. Bu proje ile amacımız son yıllarda mesleki eğitim alanında yaptığımız iyileştirmelerin tüm okullarımıza yayılmasını sağlamaktır. Bir yıl gibi bir süre içerisinde hükûmetimiz tarafından projemize aktarılan 1 milyar lira bütçe kullanılmıştır.” Dedi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.