DOLAR 32,5237 -0.08%
EURO 34,8023 -0.2%
ALTIN 2.420,11-0,40
BITCOIN 21597630,26%
Ağrı
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kraliçe Elizabeth hayatını kaybetti!

Kraliçe Elizabeth hayatını kaybetti!

ABONE OL
22:42 | 08 Eylül 2022 22:42
Kraliçe Elizabeth hayatını kaybetti!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı Kraliçe II. Elizabeth, 70 yıl hüküm sürdükten sonra 96 yaşında Balmoral’da hayatını kaybetti.

Ailesi, Perşembe günü erken saatlerde sağlığıyla ilgili endişelerin artması üzerine İskoçya’da Balmoral Kalesi’nde toplandı.

Buckingham Sarayı’ndan yapılan açıklamada, “Kraliçe bu öğleden sonra Balmoral’da huzur içinde öldü. Kral ve Kraliçe Eşi bu akşam Balmoral’da kalacak ve yarın Londra’ya dönecek.” denildi. 

Kraliçe Elizabeth hükmü boyunca İkinci Dünya Savaşı sonrası yaşanan değişim, Soğuk Savaş, Birleşik Krallık’ın AB’ye dahil olması ve ayrılması gibi tarihi olaylara tanıklık etti. 1952 yılında tahta çıkan Kraliçe Elizabeth’in tam 70 yıl boyunca tahtta kalarak Birleşik Krallık’ın en uzun süre hüküm süren lideri oldu.

Kraliçe 2. Elizabeth tahtta kaldığı süre boyunca 15 başbakanla birlikte çalıştı. İlk beraber çalıştığı başbakan Winston Churcill olurken, son çalıştığı başbakan ise pazartesi günü seçilen Liz Truss oldu. 1874 doğumlu Churcill ile 1975 doğumlu Truss’ın doğum tarihleri arasındaki 101 yıllık fark Kraliçe’nin on yıllar süren hükmünün uzunluğunu ortaya koyan çarpıcı detaylardan biri olarak öne çıkıyor.

70 yıldır tahta bulunan Kraliçe’nin ölümüyle birlikte, eski Galler Prensi olan en büyük oğlu Charles, yeni kral olarak ülkeyi yasta yönetecek.

Kraliçe’nin ölümünün ardından tahta çıkan Kral Charles yaptığı ilk açıklamada, “Sevgili annem, Kraliçe’nin ölümü benim için en büyük üzüntü anıdır.” ifadelerini kullandı.

Başbakan Liz Truss ise Başbakanlık Konutu önünde yaptığı açıklamada, Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümünün hem İngiltere’de hem de dünyada şok etkisi yarattığını söyledi.

Truss, “Kraliçe 2. Elizabeth modern Britanya’nın üzerine inşa edildiği bir kaya gibiydi. Britanya bugün büyük bir ülkeyse, onun sayesindedir. Taç, artık Kral III. Charles’a geçiyor. Kral’a sadakat ve bağlılığımızı sunuyoruz. Tanrı Kral’ı korusun!” diye konuştu.

21 Nisan 1926’da Londra, Mayfair’de dünyaya gelen Elizabeth’in tahta çıkmasına küçük ihtimal olarak bakılıyordu. Ancak 1936’da amcası Edward VII’ın daha önce iki kere boşanmış olan Amerikalı Wallis Simpson ile evlenmek için tahttan feragat etmesi üzerine Elizabeth’in babası Kral George tahta çıktı.

Elizabeth henüz 13 yaşındayken İngiltere, Nazi Almanyası ile savaşa girdi. Elizabeth ve kız kardeşi Prenses Margaret, aileleri Kanada’ya tahliye edilmeleri önerilerini reddedince savaş döneminin önemli bir bölümünü Windsor Kalesi’nde geçirdi.

Savaş dönemi boyunca uzaktan kuzeni Yunanistan Prensi Philip ile mektuplaşan Elizabeth, 1947’de Philip ile evlendi. Prens Philip de geçtiğimiz yıl 99 yaşında hayatını kaybetmişti.

1952’de Kenya gezisi sırasında babası George’un ölüm haberini alan Elizabeth hemen İngiltere’ye dönerek 27 yaşında Kraliçe olmuştu. Elizabeth’in taç giyme törenini 20 milyon kişi izlemiş ve o dönem bu bir rekor olarak kayıtlara geçmişti.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.