DOLAR 32,3346 0.25%
EURO 35,0788 -0.16%
ALTIN 2.302,071,09
BITCOIN 22767660,56%
Ağrı

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

KOSGEB Kredi Başvuruları İçin Süre Uzatıldı

KOSGEB Kredi Başvuruları İçin Süre Uzatıldı

ABONE OL
23:56 | 11 Temmuz 2021 23:56
KOSGEB Kredi Başvuruları İçin Süre Uzatıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, daha fazla işletmenin yararlanması için süre uzatımı kararı aldıklarını söyledi.

İlk başvuruları ​​3-21 Mayıs’ta alınan programın kapsamı genişletilerek, programdan imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerinde faaliyet gösteren daha fazla işletmenin yararlanması amacıyla 21 Haziran-9 Temmuz döneminde ikinci başvuru açılmıştı.

PROGRAMIN İKİNCİ FAZINDA BUGÜN SONA ERECEK BAŞVURU DÖNEMİ 28 GÜN UZATILDI

KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, daha fazla işletmenin bu programdan yararlanması için süre uzatımı kararı aldıklarını söyledi. Kurt, “Şartları sağlayan mikro ve küçük ölçekli işletmeleri desteğimizden faydalanmaya davet ediyoruz.” dedi.

GELİR KAYBI KRİTERİ

İmalatçı Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı, iki bileşenden oluşuyor. İmalat ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki mikro ve küçük işletmeler birinci, 2017 ve sonrasında kurulan imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki yenilikçi genç mikro ve küçük işletmeler de ikinci bileşen kapsamında değerlendiriliyor.

Programdan yararlanmak için işletmelerin COVID-19 salgınından önce faaliyette bulunması ve 2019’da en az 75 bin lira gelir seviyesine ulaşmış olması gerekiyor. Yenilikçi genç mikro ve küçük işletmelerde bu asgari gelir kriterine bakılmayacak.

2020 ve 2019 net satış hasılatları karşılaştırıldığında gelir kaybı olan işletmeler programdan faydalanabilecek. Gelir kaybı kriterinde 2019 yılı toplamıyla 2020 toplamı yani 12 aylık dönem dikkate alınacak.

Gelir kaybı, KDV beyannamesi üzerinden değil, defter türüne bakılmaksızın hesaplanacak. Yenilikçi genç mikro ve küçük işletmeler bu kriterden de muaf olacak.

FAİZSİZ, GERİ ÖDEMELİ VE TEMİNATSIZ

Mikro ölçekli işletmelere 3 ay boyunca 30 bin, küçük işletmelere de yine 3 ay boyunca 75 bin liraya kadar destek sağlanacak. İşletmeler, bu destek programından faizsiz, geri ödemeli ve teminatsız olarak yararlanacak. 2017 ve sonrasında kurulan ve yenilikçi faaliyetlerde bulunan işletmelere 25 bin liraya kadar ilave destek verilecek.

Kamu bankaları tarafından başlatılan “İşe Devam Kredisi”ni 250 bin liraya kadar kullanan işletmeler ve daha önce KOSGEB’den girişimcilik kredisi alanlar program kapsamında olacak.

Ana veya yan faaliyet kodları hedef sektörler arasında bulunanların, yani mali kayıtlardaki sektör kodlarının herhangi biri programın hedef kitlesine uyan ve bu sektörlerin en az birinde faaliyet gösteren işletmelerin başvurusu kabul edilecek.

BAŞVURU İÇİN BEYANA BAKILACAK

Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması bağlamında vergi veya SGK borcu olan işletmeler, başvuru sırasında borçlarını erteleyeceklerine veya taksitlendireceklerine ilişkin beyanda bulunurlarsa programa başvuru yapabilecek. KOSGEB, destek ödemesi öncesinde borcunu kapatan, erteleyen veya taksitlendiren işletmelere bakarak destek ödemesi yapabilecek.SGK

SKG Borcu

3-21 Mayıs’taki ilk dönemde başvurusu reddedilen işletmeler, koşulları karşılıyorsa başvuruda bulunabilecek.

Desteğin geri ödeme süreci 2024’te başlayacak ve 2025’in sonuna kadar devam edecek. Geri ödeme, 4’er aylık 6 eşit taksitte yapılacak.

Başvuru ve uygunluk kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler, programa e-Devlet üzerinden 6 Ağustos’a kadar çevrim içi olarak başvurularını gerçekleştirebilecek.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.