Niğde KGK Medya Buluşması sonuç bildirgesi açıklandı
Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) İl Temsilcileri ile bir kısım yaygın ve yerel medya üyeleri Niğde’de toplandı.
M. Kemal Atatürk’ün Niğde’ye gelişinin 86’ncı yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirilen toplantıya, KGK’nın 79 İl temsilcisinden 55’i katıldı. KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, toplantıda yaptığı konuşmada, geleneksel medyanın dijital dönüşüme karşı zor günler geçirdiğini belirterek, “Bu da bizim için bir kaos ortamı yaratıyor. Dijital dönüşüme yol verecek olan yasanın çıkarılması için gayret içerisindeyiz” dedi.
Niğde Valiliği, Niğde Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti ile KGK Niğde Temsilciliği’nin ev sahipliğinde gerçekleşen toplantı çerçevesinde yapılan ziyaretlerde Genel Başkan Mehmet Ali Dim, konseyin ulusal ve uluslararası etkinlikleri hakkında bilgi vererek, “Ülkemizde ilk olarak açılışını gerçekleştirdiğimiz KGK Niğde İl temsilciliği bürosuna yer tahsisi ve işbirliği konusunda sayın Vali ve Belediye Başkanına camiamız adına teşekkür ediyorum” dedi.
KGK heyeti, 15 Temmuz Şehidimiz Ömer Halisdemir’in Çukurkuyu Beldesinde bulunan kabrini ziyaret etti. Genel Başkan Dim, burada yaptığı değerlendirmede, İdlip, Van ve Hakkari şehitlerini rahmetle andığını belirterek, “KGK olarak her zaman şehit ve Gazi ailelerimizin yanında olacağız. Güvenlik güçlerimizin terörle mücadelesine sonuna kadar destek verdik, vermeye de devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) heyeti, Niğde Şehit Ömer Halisdemir Üniversitesi’ni ziyaret ederek, Rektör Vekili Prof. Dr. İlyas Gökhan’dan üniversite hakkında bilgi aldıktan sonra İletişim Fakültesi’nde öğretim üyeleri ve öğrenciler ile soru cevap şeklinde bir panelde buluştu.
Anadolu’nun kadim kentlerinden biri olan Niğde’nin, Marka Kent Projesi ve Logo Lansmanı programına da katılan heyet adına bir konuşma yapan Genel Başkan Mehmet Ali Dim, Niğde’nin değerlerinin tanıtımı konusunda, KGK bünyesinde bulunan üç medya meclisinin üzerlerine düşeni fazlasıyla yapacağına dikkat çekerek, “Niğde’nin herkesin ilgisini çekecek bir hikayesi olmalı. İnsanlar bu hikayeyi yaşamak ve görmek için gelmeliler” dedi.
Milletvekilleri, Belediye Başkanları ve Protokol mensuplarının hazır bulunduğu toplantıda konuşan Vali Yılmaz Şimşek, markalaşmanın önemine dikkat çekerek, “Proje kapsamında, Niğde, Mersin, Adana, İzmir, İstanbul ve Ankara’da arama konferansı düzenledik. Elde edilen bulguları bilimsel yöntemlerle analiz ederek sonuç raporunu hazırladık. Bundan sonra yapmamız gereken, oluşturulan bu yol haritasını ivedilikle uygulamaya koymaktır. Marka şehir Niğde’nin tanıtımı konusunda KGK üyelerinden destek bekliyoruz” dedi.
KGK Temsilciler Kurulu toplantısında konuşan Genel Başkan Dim, her önüne gelenin haber sitesi açtığı, sadece sosyal medyada paylaşım yaparak gazeteciyim diyerek piyasaya çıkanların olduğu bir ortamı yaşadıklarını belirterek “Gazetecilikte sayıca artışın bu şekilde kontrolsüz oluşu kaliteyi düşürüyor. Bizim mesleki anlamda itibar kaybımızı hızlandırıyor. Biran önce bu dijital dönüşüme yol verecek ve denetim mekanizmasını başlatacak olan yasanın çıkarılması gerekiyor. Bu konuda Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Başkan Prof. Fahrettin Altun ile de dayanışma ve işbirliği içindeyiz” dedi.
Dim, Elazığ depreminde üç meslektaşımızın konutlarının depremden etkilendiğini belirterek, bu arkadaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi hususunda ilgili kurumlarla irtibata geçildiğini söyledi. Kişisel Verileri Koruma Kanunu’nun çok ağır müeyyideler getirdiğini belirten Genel Başkan Dim, “Bu kanunla, Kayseri’de bir meslektaşımıza 125 bin lira ceza kesti. Biz mesleğin etik kurallarına elbette uyarız, uymalıyız. Ama bu cezalar da çok ağır” diye konuştu. Konseyin olağan kongre süreci hakkında da bilgi veren Dim, “Konseyi oluşturan Yerel, Yaygın ve Dış Medya Meclisi üyeleri, 21-22-23 Şubat tarihlerinde genel kurul yaparak tüm organlarını seçecek. Son olarak Mart ayı içerisinde KGK 1. Olağan Genel Kurulu’nu yapacağız” dedi.
“Basın camiası uzun süredir zor günler yaşıyor. Dijital değişim ve dönüşüm geleneksel medyayı zorluyor. Meslektaşlarımızın bu değişim ve dönüşüme ayak uydurması lazım. TBMM’nin, sosyal medya ve dijital dönüşüm de dahil, bütün basın-yayın kuruluşlarını kapsayan genel bir yasayı ivedilikle çıkartması lazım. AB kriterlerine uygun olarak, yargı reformunun 2. paketinin de Meclis’e sevk edilerek, basın özgürlüğü ile ilgili düzenlemeleri yasalaştırmasını beklemekteyiz” diyen Dim,
Küresel Gazeteciler (KGK) Niğde Medya Buluşması sonrasında aşağıdaki hususların sonuç bildirgesinde yer almasının kararlaştırıldığını açıkladı:
1- Küresel Gazeteciler Konseyi olarak, bu yıl içerisinde yaşanan Elazığ merkezli deprem, Van’daki çığ faciası sonucu 82 vatandaşımızın hayatını kaybetmesinden derin bir üzüntü duyulmuştur. Deprem, Türkiye’nin bir gerçeğidir. Depremlerde, bir daha acı yaşamamamız için, kentsel dönüşümlerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
2- Ülkemiz, uzun süredir terörle mücadele ediyor. Son olarak ne yazık ki Suriye’de 8 Mehmetçiğimizi şehit verdik. Ülkemiz başta olmak üzere, yakın coğrafyamızda Küresel güçlerin kendi menfaatlarını korumak amacıyla başlattıkları kaos ortamından bir an önce kurtulması için, devletimizin verdiği mücadelede sonuna kadar destekçiyiz. Bunun yanı sıra Doğu Akdeniz’de Türkiye ve KKTC’nin hak ve çıkarlarını korumaya yönelik atılan adımları da yerinde bulduğumuzu belirtmek isteriz. KKTC’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimini de dikkatle izlemekteyiz. Türkiye karşıtı eylem ve söylemleri şiddetle kınıyoruz.
3- Ülkemizde basın yasaları eskidi. Değişim ve dönüşümün çok gerisinde kalan basın yasalarının, meslek örgütleri ve Üniversitelerden görüş alınarak, yeniden ve ivedi olarak TBMM gündemine getirilmesini beklemekteyiz. Son olarak yaşadığımız deprem ve çığ felaketinde, sosyal medyadaki sorumsuz paylaşımlar, böyle bir yasal düzenlemenin gerekliliğini çok net olarak ortaya koymuştur.
4- İçişleri Bakanlığı kayıtlarına göre, adında medya, iletişim, gazetecilik ve basın sözcükleri geçen 400 civarında dernek, federasyon ve konfederasyon gibi yapılar bulunmaktadır. Bu tablo basın sektöründeki bölünmüşlüğün en bariz bir göstergesidir. Diğer mesleklerde olduğu gibi, basın sektöründe de her ilde gazetecileri tek çatı altında toplayacak mesleki örgütlenme biçimi konusunda bir an önce bir yasal düzenleme yapılmalıdır.
5- Yayınlanan yönetmeliğe bağlı olarak, yurt genelinde bin civarında IP TV’nin ruhsat için RTÜK’e başvurduğunu biliyoruz. Şubat ayı sonuna kadar eksik evraklarını tamamlaması gereken bu medya kuruluşları ile ilgili teknik denetim ve güvenlik soruşturması sürecinin hızlandırılmasını beklemekteyiz.
6- Uydu üzerinden yayın yapan TV ve Radyo kanallarından TÜRKSAT tarafından tahsil edilen kira ücretlerinin döviz değil, TL bazında uygulanmasını talep etmekteyiz.
7- Basın kartı değişikliği nedeniyle, farklı gerekçelerle yeni kartlarını alamayan meslektaşlarımızla ilgili sürecin bir an önce tamamlanmasını beklemekteyiz.