DOLAR 32,5087 0.18%
EURO 34,8237 0.26%
ALTIN 2.487,871,05
BITCOIN 2003962-2,58%
Ağrı
15°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İÇİMİZDEN BİRİ: REKTÖR ABDULHALİK KARABULUT

İÇİMİZDEN BİRİ: REKTÖR ABDULHALİK KARABULUT

ABONE OL
09:56 | 13 Temmuz 2020 09:56
İÇİMİZDEN BİRİ: REKTÖR ABDULHALİK KARABULUT
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Moliere “ Güçlükler Başarının Değerini Arttıran Süslerdir.” diye başarıyı ne güzel anlamlandırmış. Biz Ağrılılarda yıllardır şehrimizde büyük sıkıntılar ve eksikler olmasına rağmen bir şeylerin daha iyi olması için başta bulunan bürokrat ve yöneticilere destek olmak şiarı ile yapılan güzellikleri ve değişimleri köşe yazılarımızda ele alıyoruz.

Bu kapsamda geldiği günden itibaren bizim gibi düşünüp Ağrı’nın tanıtımı ve üniversitemizin büyümesi için gecesini gündüzüne katıp çalışan Rektörümüzü konu alıyoruz.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut ile yedincisi gerçekleşen basın ve üniversite görüşmeleri bizi hayli umutlandırdı. Rektör Karabulut 21.01. 2017 tarihinde Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesine Rektör olarak atanmıştır. Geldiğinde ilk olarak üniversitenin eksiklerini tespit etmiş ve basın ile ilk görüşmesini gerçekleştirmiştir.

Göreve başladığından bu yana yaklaşık dört yıl geçmiştir. Rektör Karabulut’un ilk toplantısında Ağrı’nın kaderini değiştirecek adımlar atacağını tahmin etmiştik ve öyle de oldu. Yıllar geçtikçe üniversitemiz hem fiziki hem de nitelik olarak önemli gelişmelere ön ayak olmuştur. (2000’li yıllardan sonra şehrimize yapılan en büyük Kamu Yatırımlarından biri de üniversitemizin kurulmasıdır.)

Türkiye’nin en fakir şehirlerinden biri olan Ağrı’ya akademisyenler çalışmaya gelmek istemezken sayın Rektör’ün girişimleri ile 2017 yılında itibaren Akademik kadro 374 iken bu sayı 2020 Temmuz ayında 490 olmuştur. Bu dönemde Eczacılık Fakültesi Sağlık Yüksekokulu gibi birçok birimde önemli laboratuvarlar kurulmuştur.

2017 yılında URAP bilimsel yayın sıralamasında 54 devlet üniversitesi arasında son sırada iken bugün 95 üniversite içerinde üniversitemiz 64. sırada. Görüldüğü üzere Sayın Karabulut’un bilime destekleri de gözle görülür bir şekilde artmıştır.

2017 yılından itibaren üniversite de bilimsel etkinlikler hız kazanmıştır. Üniversiteye yerli ve yabancı akademisyenler gelip sempozyumlara katılıp çeşitli bilgiler vermişlerdir. 2017 yılında 13 etkinlik, 2018’de 19 etkinlik, 2019’da 26 etkinlik ve 2020’de ise 3 etkinlik yapılmıştır. Toplam 61 etkinlik yapıldığı görülmüştür. 2020 yılında Uluslararası ve Ulusal onlarca etkinlik ise pandemi nedeniyle iptal edilmiştir. Yapılan bu etkinlikler şehrin tanıtımında önemli bir etkiye sahip olmuştur. Rektör Abdulhalik Karabulut çalışma süresince çeşitli yayın organlarına üniversitemiz ve şehrimizle ilgili tanıtıcı bilgiler vermiştir.

Bir Ağrılı olmamasına rağmen içimizden biri gibi çalışmıştır. Geldiğinde bu yana şehir ile üniversite arasında bir gönül bağı oluşması için çalışmıştır. Göreve başladığında Üniversitemizde doktora programı bulunmamaktaydı ve bize hayal gibi görünüyordu. Fakat gördük ki özverili çalışmaları sonucunda Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde Türkçe Eğitimi Bilim Dalı Doktora Programı, Türk Dili ve Edebiyatı Doktora Programı ve Fizik Doktora Programı açmayı başarmıştır. Bu ise büyük bir çalışma ve gayretin sonucudur. Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde ise Beden Eğitimi ve Spor alanında hem yüksek lisans hem de doktora programı Rektör Karabulut döneminde açılmıştır.

Rektör Abdulhalik Karabulut yaptığı tanıtımlar ve görüşmeler sayesinde üniversitemize yeni bölümler kazandırmayı başarmıştır. Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans (Tezli ve Tezsiz) , Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü, İktisat ve İdari Bilimler Fakültesi’nde ise Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümlerini 2020 yılında şehrimize/üniversitemize kazandırmıştır.

Sadece Ağrı merkezde öğrenci sayısının artması için uğraşmamış ek olarak ilçelerin kalkınması sosyalleşmesi ve modernleşmesi için ise ilçelerde çeşitli bilimsel etkinlikler yapmıştır. Rektör Karabulut, bu dönemde Patnos Sosyal Hizmetler Yüksekokulu bünyesinde Sosyal Hizmetler, Biyomedikal ve Cihaz Teknolojisi ve Eczane Hizmetleri bölümlerini aktif hale getirip öğrenci alınmasını sağlamıştır.

Ağrı’nın -en büyük ilçesi olan kadim yerleşim yeri- Doğubayazıt Ahmed-i Hani Meslek Yüksekokulu’na ise Türkiye’de son yıllarda çok popüler olan ve öğrenci kapasitesi bakımından boş kalmayan Çocuk Gelişimi ve İlk ve Acil Yardım, bölümlerinin açılmasını sağlamıştır. Eleşkirt Meslek Yüksekokulu bünyesinde ise Sağlık Kurumları İşletmeciliği bölümlerinin açılmasını sağlamıştır. Bölümlere bakacak olursak öğrencilerin genelde tercih ettiği bölümlerin açılmasını Rektör Karabulut sağlamıştır.

Rektör Abdulhalik Karabulut’a yeni kurulan bir üniversite olmasına rağmen yeni bölümler ve doktora programlarının açılmasının Ağrı’ya ne gibi faydaları olacaktır sorusunu yönelttik. Rektör Karabulut,” Genç üniversiteler arasında bulunan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi , Ağrı ili ve bölgesinin önceliklerini ve çağın gereklerini dikkate alarak açtığı yeni bölümler ile ülkenin ve bölgenin ihtiyaç duyduğu insan gücünü yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Yeni açmış olduğu lisansüstü programlar ile akademik personel isteklerini karşılamak bilim alanında uzman araştırmacılar yetiştirmek ve öğretim programının niteliğini ulusal ve uluslar arası topluluklar ve araştırmacıların katkıları ile daha ile aktarmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda özellikle doktora programlarının açılmasının ve çeşitli bilim dallarında uzmanlaşacak bilim insanlarının yetiştirilmesinin ülkemiz bilimine ve ekonomisine faydalı olacağı düşünülmektedir. “

Son olarak da ilimizde yıllardan beri herkesin hasretle beklediği Tıp Fakültesini kurup öğrenci alınmasını sağlayan ve bu süreçte Ağrı Devlet Hastanesini üniversite bünyesine bağlanmasında öncülük etmiştir. Ağrı Devlet Hastanesi, Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesi olmuştur. Bu kapsamda önemli ünitelerin açılması için ise çalışmalara başlanılmıştır. Değerli Rektörümüz Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut’a  kalbi teşekkürlerimizi sunuyor, başarıları daim yolu açık olsun diliyoruz.

Sağlıcakla kalın dostlar

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.