DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 20903961,29%
Ağrı
19°

AÇIK

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

HAKSIZ FİYAT ARTIŞLARI VE TÜKETİCİLER

HAKSIZ FİYAT ARTIŞLARI VE TÜKETİCİLER

ABONE OL
15:05 | 13 Mart 2020 15:05
HAKSIZ FİYAT ARTIŞLARI VE TÜKETİCİLER
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çin’in Wuhan eyaletinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, dünyadaki birçok ülkeyi etkisi altına aldığı gibi son birkaç gün içinde ülkemizde de görülmeye başlanmış ve an itibari ile ikinci vaka görülmüştür.

Toplumun %90‘nından fazlasının Müslüman olduğu bir ülkede yaşamaktayız. Bu ülke Kürt, Türk, Laz, Çerkez, Arap, Acem vb… milletler ile tek bir ruh tek bir beden olmuştur. İçinde bulunduğumuz 2020 yılı bize göster ki zor süreçlerde dürüst insan bulmak çok zor, geçenlerde Sunucu Ece Üner’in programını izliyorum. Ece Üner sözlerine şöyle direk aktarıyorum “ Namuslu esnafa hiçbir sözümüz yok ama; virüs mü yoksa fırsatçılar mı daha hızlı yayılıyor bilemedik. Corona Virüs geliyor Maske fiyatları beş katına çıkıyor . Dezenfektan bilmem kaç katına çıkıyor. Makarna üç katı fiyatına çıkıyor. Deprem oluyor ev sahipleri kiraları üç katına çıkarıyor. Ramazan oluyor yiyeceğe zam geliyor. Sorsan hepimiz Müslümansız ama gel gör ki Namaz 5 vakit, ahlak 24 saat farz” ifadelerini kullanmıştır. Burada sadece bir inanç grubunu ele almak doğru olmamakla beraber büyük bir kesiminin Müslüman olduğu bir ülkede bu durumların görülmesi takdir edersiniz ki kabul edilecek bir durum değildir.

Burada önemli olan hangi inançtan olursa olsun zor zamanlarda veya krizlerde bilhassa toplum ile beraber hareket edip var olan sorunları en kısa sürede çözmek önemli olmalıdır. Toplumsal dayanışmanın/ kenetlenmenin artması gereken bu günlerde toplumu ayrıştıracak/ kutuplaştıracak eylem ve söylemlerden kaçınılması gerekmektedir. Bu husus bütün toplumsal tabakalar için geçerli olmalıdır.

Bu süreçte tüketicilerimizin daha dikkatli ve bilinçli olması gerekmektedir. Nitekim Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından yapılan açıklamalarda anlaşıldığı kadarıyla haksız fiyat artışı yapan market ve zincir marketler sıkı bir denetime tabi tutulmuştur. Halkımızda istirhamımız herhangi bir market veya işletme ürün fiyatlarını yüksek oranda artırıyorsa hemen şikâyet yollarını kullansınlar. Halkımızın bilinçli olmasını tavsiye ediyoruz. Burası Muz cumhuriyeti değil yasalar var. Fahiş fiyata ürün satan iş yeri ve firmaları Alo 175 Tüketici Danışma Hattına şikâyet ediniz. Bir diğer yöntem ise Haksız Fiyat Artışı ( HFA) mobil uygulaması üzerinden şikâyetlerinizi Ticaret Bakanlığına veya belediyelere iletebilirsiniz. Şikâyet edilen işletme denetlenir fahiş fiyat artışı tespit edilirse hakkında idari para cezası uygulanır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.