DOLAR 32,5916 0.34%
EURO 34,8561 0.34%
ALTIN 2.495,340,45
BITCOIN 21184354,84%
Ağrı
19°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

GÜNEYDOĞU İLE KARADENİZ’İ BULUŞTURAN GAZETECİ

GÜNEYDOĞU İLE KARADENİZ’İ BULUŞTURAN GAZETECİ

ABONE OL
00:03 | 15 Nisan 2019 00:03
GÜNEYDOĞU İLE KARADENİZ’İ BULUŞTURAN GAZETECİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çok emek verdi, gayret gösterdi, her şeye rağmen yılmadı ve sonunda kardeşlik köprülerinin kurulmasında büyük pay sahibi oldu. Trabzonlu gazeteci Ahmet Külekçi, Trabzon Kültür Sanat Yaşam Dergisi’ne Güneydoğu ile Karadeniz buluşmasının hikayesini yazdı

Terörle mücadele noktasında devletimizin gösterdiği kararlılık her kesimden büyük destek ve takdir toplarken özellikle yöre halkının güvenini ve huzurunu temini noktasında bir çok sosyal proje de hayata geçiyor. İşte bu projelerden en önemlisi de Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi ile Karadeniz Bölgesi arasında kurulan kardeş şehirler gönül köprüleri. Ön yargıların kalkması, bölgesel farkında lığın oluşması, iç turizmin hareketliliği ve kardeşliğin pekişmesi için yaşamın her alanında gündeme gelen bu projeler çok anlamlı ve önemli.
Karşılıklı ziyaretler gerçekleşiyor, tarihi yerler keşfediliyor, birlikte spor karşılaşmaları izleniyor, oyunlar oynanıyor ve sohbetler ediliyor. Güneydoğu ile Karadeniz illerinin güzellikleri birlikte paylaşılıyor. İşte bu paylaşıma ön ayak olan isimlerden biri de meslektaşımız gazeteci Ahmet Külekçi. Külekçi aynı zamanda İçişleri Bakanlığı bünyesinde devam eden şehirlerin buluşması ve gönül köprülerinin kurulması projelerin de koordinatörü olarak görev yapıyor. Son 1,5 yıl içinde Mardin’den Bitlis’ten Muş’tan, Batman’dan, Bingöl’den, Tunceli’den, Şanlıurfa’dan Adıyaman’dan, Van’dan ve son olarak ta Siirt’ten öğrenci, muhtar, taraftar, gazeteci ve sivil toplum kuruşları temsilcilerinden olmak üzere toplum her katmanından bir çok insan bölgeye taşıdı.

Peki bu projelerde ne amaçlanıyor? Bu gidiş-gelişlerin nasıl bir katkısı var? Bundan sonraki beklentiler neler? Kardeş şehirler buluşmasına başta yerel yönetimler olmak üzere gereği kadar destek veriliyor mu? Bütün bu soruların cevabını Külekçi’den dinledik. İşte kendisinin dilinden Güneydoğu ve Karadeniz buluşmasının perde arkası

BİZ ANADOLUYUZ
Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çok büyük önem verdiği projelerin başını milli birlik ve kardeşlik üzerine yapılan çalışmalar çekmekte. Kıymetli eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan ve İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun himayesinde kısa bir zaman dilimi öncesi tamamlaman “Biz Anadolu’yuz” projesi işte tam bu noktada hedefine ulaşan çok anlamlı bir projeydi. 22 ilden 50 bine yakın öğrenci kardeşlerimizin buluşması gerçekleşti. Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgemizden çocuklarımızı yurdun dört bir tarafı ile buluşturduk. Gezdikleri illerde yeni arkadaşlıklar ve aileler kazandılar. Müthiş bir kaynaşma ortamı oluştu. Terör örgütlerinin tuzağına düşürmek için pusu kurduğu bölgedeki çocuklarımızın okuması daha iyi şartlarda büyümesi ve geleceklerini kazanması için ülke olarak her türlü gayreti göstermeye devam edeceğiz .Bu tür sosyal projeler gerek devlet destekli, gerek özel firmalar gerek se de yerel yönetimlerin desteği ile devam edecek

SOYLU BAKANIN GÖZÜ KULAĞI HEP BÖLGEDE
İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun gözü-kulağı-aklı-yüreği hep Güneydoğu’da. Her fırsatta bölgeye ziyaretler yapan sayın bakanımız bir bakmışsınız Hakkari’de askerle kahvaltı yapıyor, bir bakmışsınız Mardin’de yer sofrasında, bir bakmışsınız Diyarbakır’da sokaklarda, bir bakmışsınız Cizre’de cami avlusunda, bir bakmışsınız Siirt’te çocukların yanında. .İnanılmaz bir temposu var. Allah onunla birlikte çalışanlara güç kuvvet versin. Çünkü onun temposuna kavuşmak her babayiğidin işi değil. Bugün eğer Karadeniz’den Güneydoğu ve Doğu’ya geziler düzenleniyor, buluşmalar gerçekleşiyor, etkinlikler düzenleniyorsa yine aynı şekilde oradan Karadeniz’e çok rahat ve güvenli bir şekilde insanlar gelebiliyorsa bunun baş mimarı sayın bakanımızdır. Terörle ve uyuşturucu ile mücadele noktasında göreve geldiği günden bu yana ki emeği, hırsı, başarısı, azmi asla ama asla tartışma götürmez. Yiğidin hakkını teslim etmek gerek. Çünkü ben şahsen bire-bir şahidim. Bakın hayatta her şeyin öyle veya böyle bir çaresi var. Açlık, yokluk, sefalet.. Tek bir şeyin çaresi yok.” Vatansızlık”. Vatan elden gitti mi, bayrak gönderden indi mi konuşacak tek bir şeyimiz de kalmaz. Onun için hepimizin daha dikkatli ve sağduyulu olması gerek.

BİR TARAFTA HALAY BİR TARAFTA HORON
Kardeş şehirler buluşmasında bugüne kadar Trabzon-Mardin, Artvin-Bitlis, Giresun-Muş ve Gümüşhane-Bingöl arasında karşılıklı ziyaretler gerçekleştirdik. Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesinden son dönemde bir çok vatandaşımız Karadeniz Bölgesine gelmeye başladı. Hem bizim sosyal projelerimiz hem de tur şirketlerinin düzenlediği geziler sayesinde bölgeye gelenlerin sayısındaki artış çok sevindirici. Aynı şekilde Karadeniz Bölgesi illerinden doğunun gizemli kadim şehirlerine geziler düzenleniyor. Sadece geziler değil bir çok etkinlikler de hayata geçiyor. Geçen yıl Aralık ayında Mardin’in Kızıltepe ilçesinde gerçekleşen “Hamsi Festivaline” 30 bin kişi katılım göstermişti. Bir tarafta halay çekildi, bir tarafta horon oynandı. Türk bayrakları altında muhteşem bir buluşma gerçekleşti. İnşallah bu festivalin devamı gelecek. Trabzon’da ise Ekim yada Kasım ayı içinde “Bulgur Festivali” gerçekleşecek. Mardin Trabzon’un meydanında her yönüyle tanıtılacak. Kardeşlik hukukunu sonuna kadar diri tutacak, alçak hain terör örgütlerine aman vermeyeceğiz Allah’ın izniyle. Hayata geçirdiğimiz her proje, her ziyaret ve her buluşmanın hedefi birlik ve beraberliğimizi korumaya yöneliktir. Dosta-düşmana bu birlikteliği göstermeye devam edeceğiz.

TRABZONSPOR SEVDASI KARDEŞLİĞE KATKI SAĞLIYOR
Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesinde Trabzonspor sevdası insanı hayrete düşürecek kadar büyük ve değerli. Gittiğimiz her yerde her ilde bunu görüyoruz. Şırnak’tan Muş’a Mardin’den Gaziantep’e kadar Trabzonspor sevdası almış başını gidiyor. Bir çok ilde ise Trabzonspor dernekleri var. Mardin’de Mardin Trabzonspor Taraftarlar Derneği Başkanı İbrahim Aydın ve ekibinin de hakkını teslim etmek gerek. Kardeşliğimizin pekişmesindeki projelerde onlarında çok ciddi gayretler. Van’da Muş’ta Diyarbakır’da Trabzonspor taraftar dernekleri mevcut. Bir çok ilden talepler var Trabzonspor’un karşılaşmasını Akyazı’da izlemek ve destek olmak için. Bir çok taraftar zaten kendi imkanları ile Trabzon’a gelip bu desteği gönülden veriyor. Son olarak ta Siirt Valimiz Trabzonlu hemşerimiz Ali Fuat Atik’in desteği ile Siirt’ten 150 taraftar Trabzon’a gelerek Kasımpaşa maçında statta yerini aldı. Trabzonlu taraftar grupları ile birlikte maçı izleyen Siirtsporlu taraftarların coşkusu ve heyecanı görülmeye değerdi. Trabzonspor Kulübü de sağ-olsun bu tür organizasyonlarda üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor.

Kaynak: Trabzon Kültür Sanat Yaşam Dergisi Sayı 19

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.