DOLAR 32,5219 0.09%
EURO 34,9875 -0.1%
ALTIN 2.439,750,18
BITCOIN 21181311,20%
Ağrı
22°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gelir testi süresi 30 Kasım’da doluyor

Gelir testi süresi 30 Kasım’da doluyor

ABONE OL
12:05 | 18 Kasım 2021 12:05
Gelir testi süresi 30 Kasım’da doluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Milyonlarca vatandaşın sağlık harcamalarının finansmanını sağlayan Genel Sağlık Sigortası (GSS) için zorunlu olan gelir testi süresi 30 Kasım’da doluyor. Geliri düşük olanlar, eğitimini tamamlayıp çalışmayanlar, işsiz kalanlar tek kuruş ödemeden ya da ödeme kolaylığı ile sağlık primi borçlarından kurtuluyor.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) için prim borcu olup daha önce gelir testi yaptırmayanlar için tanınan süre 30 Kasım’da doluyor. Ödeme gücü olmayanın primini devlet ödeyecek, borcu silinecek. Yaş haddini aşmayan gençler primden muaf olacak. Sigortalı çalışan, kendi hesabına çalışan, memur, 65 yaş, şeref aylığı alan, stajyer avukatlar, işsizlik ve kısa çalışma ödeneği alan bütün vatandaşlar sağlık sigortası kapsamında bulunuyor. Borcunuz varsa başvuru şartı bulunmuyor. SGK tarafından otomatik olarak yapılandırılıyor. 31 Aralık tarihine kadar borcunuzun anaparasını ödemeniz halinde faiz ve cezalar silinecek.

Başvurular Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na. Bu testle prim ödenip ödenmeyeceği belirleniyor. GSS’liler bakmakla yükümlü olduğu kişi durumunda olmayanların primleri işsizlik fonundan karşılanıyor. GSS prim borcu olanlar bu yılın sonuna kadar devlete ait hastaneler ile devlet üniversitelerine ait hastanelerden sağlık hizmeti alabiliyor.

Gençler belli yaş ve süre sınırı olmak üzere sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilir. Hane içinde kişi başına gelirin bin 192 TL’nin altında çıkması halinde prim ödeme yükümlülüğü ortadan kalkıyor. Öğrenimini tamamlayan gençler, yaş haddini aşmamak şartıyla iki yıl GSS priminden muaf. Bu süre ilköğretimde 18, ortaöğretimde 20, yükseköğretimde ise 25 yaşını aşamıyor. Prim borcunu yapılandırma kanunu kapsamında ödemek isteyenlerin başvuru yapmaları gerekmiyor. Doğrudan SGK ile anlaşmalı bankalara giderek borçlarını ödeyebilir.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.