DOLAR 32,3431 0.18%
EURO 35,2150 0.06%
ALTIN 2.246,360,14
BITCOIN 2126792-3,06%
Ağrı

HAFİF YAĞMUR

13:18

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Ev sahiplerinin son taktiği pes dedirtti!

Ev sahiplerinin son taktiği pes dedirtti!

ABONE OL
13:25 | 29 Haziran 2022 13:25
Ev sahiplerinin son taktiği pes dedirtti!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ev sahipleri ve kiracılar için çıkarılan yüzde 25’lik zam düzenlemesinden yararlanmak istemeyen ev sahipleri kiracılarını evlerinden çıkarmak için para teklif ediyor. Bazı ev sahiplerinin taşınma masraflarını ve birkaç aylık kira bedelini verip evi boşaltmasını teklif ettiği de iddialar arasında yer alıyor.

Son günlerde artışa geçen kira fiyatları vatandaşı zor duruma sürüklemeye devam ediyor. Önce yasal sınırın üzerinde zam ve ara zam gibi talepler gündeme geldi. Zam ile beklentisi karşılanmayan ev sahipleri, kiracısını çıkarıp 2-3 kat fiyat farkıyla evi yeni birine kiralamanın yollarını aradı. Bu kez tahliye baskısı başladı. Ancak tahliye için kiranın ödenmemesi, gereksinimin ispatı, esaslı aykırılık ve yıkım gibi sebepler aranıyor. ‘Çocuğum gelecek’ diyerek kiracısını çıkarıp, yeni kiracı alanlara karşı da 3 yıl kiralama yasağı bulunuyor. Ev sahiplerinin bu formülü de düzenlemeye takılınca, ‘tahliye taahhütnamesi’ baskısı başladı. Ancak bu yöntem eski kiracılarda işe yaramadı. Son olarak 1 Temmuz 2023’e kadar yüzde 25 artış sınırı getiren düzenleme devreye girince, ev sahipleri kiracıyı çıkarmak için bir formül daha buldu.

Kaynaklardan edinilen bilgilere göre, 1 yıl boyunca yüzde 25’ten fazla zam yapamayacak olan ev sahipleri hem düzenlemeden sıyrılmak hem de 2-3 kat daha fazla bedelle kiraya vermek için eski kiracısını ‘parayla’ çıkarmanın yolunu deniyor. Kiracısına taşınma masraflarını ve birkaç aylık kira bedelini verip evi boşaltmasını teklif edenler var. Kiracılar, “Yeni kiracıya evi 2-3 kat fazla paraya verince, tek aylık kira bile bu teklif ettiği parayı karşılıyor.” diyor.

Mevcut kiracısına istediği oranda zam yapamayan ev sahipleri, eve ihtiyacının olduğunu söyleyip, ‘ben kullanacağım, çocuğum gelecek’ diyerek daha sonra başkasına kiraya veriyor. Ancak kiraya veren, gereksinim amacıyla kiralananın boşaltılmasını sağladığında, kiralananı üç yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamaz. Kiraladığı takdirde, eski kiracısına son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödemekle yükümlü. Kiracı bunu tespit ettirip şikayet ederse ev sahibi bu tazminatı ödemek zorunda.

Eğer ev sahibinin iletişimi rahatsız edici bir boyuta ulaşırsa, kiracıların Türk Ceza Kanunu’nun 123’üncü maddesi gereği savcılığa suç duyurusunda bulunma hakkı var. Kanun, “Mağdurun şikayeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.” diyor.

 

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.