DOLAR 32,5841 0.28%
EURO 34,7540 -0.01%
ALTIN 2.488,500,18
BITCOIN 20508362,69%
Ağrı
19°

AÇIK

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Emekliler fazla ödemeleri nasıl geri alabilecek?

Emekliler fazla ödemeleri nasıl geri alabilecek?

ABONE OL
12:00 | 10 Eylül 2020 12:00
Emekliler fazla ödemeleri nasıl geri alabilecek?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Fazla ödemeleri de geri alabilen emeklilerin maaşlarına kendisi istemedikçe haciz de konulamıyor. Peki, emekliler hangi şartlarda vergi ödemez? İşte merak edilen tüm detaylar…

12.8 milyon emekli için yasalarımızda bazı ayrıcalıklar bulunuyor. Özellikle vergi konusunda emeklilerimizin muaf tutulduğu alanlar bulunuyor. Emlak vergisinde emekliler belli metrekare ev için maaşlarından başka gelirleri olmamaları şartıyla muafiyetten yararlanabiliyor.

İŞ-METREKARE KRİTERİ

Emekli Sandığı, Bağ- Kur ve SSK emeklileri, aldıkları maaşlarından başka gelirleri yoksa, brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için vergi ödemiyor. Emekli olduktan sonra başka bir işyerinde çalışarak gelir elde eden emekliler ise vergi ödüyor. Bankalarındaki paralarından dolayı kazanç elde eden emekliler de muafiyetten yararlanabiliyor. Eşinden dolayı ölüm aylığı alan emekliler de bu gelirleri olduğu halde emlak vergisi ödemiyor.

5 YILLIK İADE İMKANI

Emeklilerin belediyelere giderek konutlarıyla ilgili beyanda bulunurken emekli olduklarını da bildirmeleri gerekiyor. Bu durumda belediyeler emeklilerin emlak vergilerini sıfıra düşürüyor. Geçmişte emlak vergisi ödemiş emekliler, yukarıdaki şartları taşıyorlarsa bağlı bulundukları belediyelere dilekçe ile müracaat ederek 5 yıl geriye doğru ödedikleri paraları geri alabiliyor.

TAKİP VARSA İTİRAZ EDİN

Sosyal Güvenlik Kurumu alacakları ve nafaka dışında emeklilerin maaşlarına haciz konulamıyor. Ancak emeklinin izni olursa haciz uygulanabiliyor. İcra daireleri emeklinin yazılı rızası yoksa haciz taleplerini reddediyor. İcra takibi başlatılırsa icra dairesine itiraz edebilirsiniz.

Kaynak:Ş.V.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.