Dışişleri Bakanlığı’na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla 3 yeni bakan yardımcısı atandığı bildirildi.
Resmi Gazete’de 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesini’nin 2’inci ve 3’üncü maddeleri gereğince yapılan atama kararı yayımlandı. Böylelikle; Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcılığına Ayşe Berris Ekinci, Burhanettin Duran ve Nuh Yılmaz atandı.
Ayşe Berris Ekinci lise eğitimini 1982-1985 yıllarında Marsilya’da Dame de Sion Lisesi’nde tamamladı, 1985-1987 Aix-Marseille Üniversitesi’nde ekonomi lisans eğitimini 1987-1990 yıllarında ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde lisans eğitimini ardından 1991-1992 yıllarında Boston College’de finans alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı.
1992-1994 yıllarında Türkiye Bankalar Birliği Ekonomi Bölümü’nde kariyerine başladı. 1994 yılında Dışişleri Bakanlığına girdi.
2007-2010 yılları arasında Enerji Daire Başkanlığı’nda şube müdürü ve daire başkanı oldu.
2010-2011 yılları arasında Marsilya Başkonsolosu, 2012-2016 yılları arasında ise Enerji ve Su İşleri Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.
30 Kasım 2016 – 1 Nisan 2021 tarihleri arasında Küba – Havana Büyükelçisi oldu. Bu süreçte özellikle ABD’nin Küba’ya uyguladığı ambargolara karşı açıklamalarda bulundu.
Ekinci, 17 Mayıs 2024 tarihinde Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak atanmıştır.
1971 yılında Sakarya Adapazarı’nda doğdu. Duran, Sakarya’da lise eğitimini Adapazarı İmam Hatip Okulu’nda devam etti. 1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisans eğitimi sırasında Bilkent’te araştırma görevlisi olarak çalıştı. 1993-2001 yılları arasında Sakarya Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak, 2001-2009 yılları arasında yine aynı üniversitede Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi olarak görev yaptı. 2006 yılında Sakarya Üniversitesi’nde doçent oldu. 2006–2009 yılları arasında Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı olarak görev yaptı.
2009 yılında İstanbul Şehir Üniversitesi’ne geçti. Burada Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı olarak görev yaptı. 2010-2011’de George Mason Üniversitesi’nde misafir akademisyen olarak bulundu.
2013 yılında SETA’nın (Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı) İstanbul şubesinin genel koordinatörlüğüne atandı. 2014 yılında SETA’nın genel koordinatörü oldu.
Burhanettin Duran, 17 Mayıs 2024 tarihinde Dışişleri Bakan Yardımcılığına atandı.
Lisans eğitimini ODTÜ Sosyoloji Bölümü’nde bitiren Yılmaz, Bilkent Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladı. George Mason Üniversitesi Kültürel Çalışmalar Bölümü’nde başladığı doktorasını Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamladı. Star gazetesi, Sabah gazetesi ve CNN Türk Washington temsilciliği görevlerini yürüttü. 2008-2011 arasında SETA’nın Washington DC Ofisi’nin kurucu direktörlüğünü yaptı.
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Dış politika, strateji, eleştirel düşünce, kültürel çalışmalar alanında yerli/yabancı birçok dergi ve gazetede yazılar yayımladı.
Nuh Yılmaz 17 Mayıs 2024 tarihinde Dışişleri Bakan Yardımcılığına olarak atandı.