DOLAR 32,4792 -0.2%
EURO 34,9704 0.36%
ALTIN 2.435,730,53
BITCOIN 20989420,48%
Ağrı
22°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cahit Kılıç’ın Kaleminden, Patnoslu Bitlisîler

Cahit Kılıç’ın Kaleminden, Patnoslu Bitlisîler

ABONE OL
13:41 | 20 Aralık 2022 13:41
Cahit Kılıç’ın Kaleminden, Patnoslu Bitlisîler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ağrı ilimiz Patnos ilçesinin kanaat öderlerinden olan politikacı ve siyasetçi mühendisi Cahit Kılıç, Patnoslu Bitlisîleri konu edindiği bir köşe yazısı kaleme aldı.

Cahit Kılıç’ın 04.05.2020 tarihli yazısından derlediği yazısında, “Her dört mevsimde de Patnos’u maharetleriniz ve marifetlerinizle rengarenk donatıyordunuz adeta.

Elinizi attığınız herşeye, ruhunuzdaki güzelliği katıp nakşederek cezbettiriyordunuz insanlara.

Yaptığınız her işe ayrı bir güzellik katıyordunuz.

Sizinle yapılan sohbetin, muhabbetin, ticaretin ve her bir organizasyonun tadı ve zevki bambaşkaydı.

Samimiyetiniz, esnaflığınız, dürüstlüğünüz ve kişiliğinizle kendinizi mutlaka hissettiriyordunuz.

Hele o şiveniz ve cümlelerinizde kullandığınız ‘’PA’’ bile konuşmalarınıza bambaşka bir haz veriyordu.

Çalışkanlığınız, taşı sıkıp suyunu çıkarırcasına olan azminiz insana her daim ayrı bir heyecan veriyordu. Ektiğiniz soğanların; patates, biber, maydanoz, turp, kabak, salatalık, mısır ve fasulyelerin tadı apayrıydı.

Sizden satın alınan fidanlar bir başka büyüyordu.

Sattığınız odun ve kömür bile bambaşka tutuşuyor daha uzun ömürlü ve daha fazla ısı veriyordu sanki.

Patnos sizlerle beraber sizler gibi olan Patnoslu Siirtlileri, Mardinlileri, Urfalıları, Licelileri, Koçerleri, Tortumluları, Bulanıklıları, Trabzonluları, Karslıları, Kafkasyalıları, Malaganları, Muhacirleri; Kağızmanlı,  Tutaklı, Eleşkirtli, Ağrılı, Diyadinli, Doğubeyazıtlı ve diğerlerini silmedi kalbinden ve zinhar silmeyecek. Herbirinizin ayrı bir yeri var Patnos’un yüreğinde ve herbiriniz ayrı bir güzellik katıyordunuz Patnos’a. Sizleri görmüş ve sizlerle komşuluk yaşamış olan yaşı müsait her Patnoslunun sizleri unutmadıklarını ve her daim hasretle yadettiklerinden emin olunuz.

İşyerleriniz, mağazalarınız, hamamlarınız,  bağ ve bahçeleriniz, kamyonlarınız, fırınlarınız, lokanta ve kahvehaneleriniz; pastacı, tüpçü, saatçi, kuyumcu, camcı, dişçi, kasap, manav, mobilya, manifatura ve seyyar satıcılarınız; terzilik, berberlik, ayakkabıcılık, nalbantlık, marangozluk, değirmencilik ile diğer iş ve hünerlerinizi alınterinizle yoğurup Patnos’un üretimine bahar ve bereket getiriyordunuz.

Tefecilik, faiz, riba ve riya yoktu muamelelerinizde. Alışverişlerinizde müşterilerinizi sıkıştırmazdınız.

Siz sevindiğinizde Süphan ve Badişan gülüyordu. Üzülünce Aladağ, Kartavin ve Aznavur küsüyordu.

Siz gittiniz bulutlar kurudu, toprak cimrileşti, rüzgar sertleşti, güneş uzaklaştı. Bunlar yetmiyormuş gibi tefecilik icat edildi. Bereket uçtu, samimiyet kalktı, huzur kaçtı. Dostane sohbet ve muhabbetler, ikili ilişkiler ve hatta selam bile menfaate endekslendi. Patnos’un tadı da tuzu da sizlermişsiniz ve sizler gibi, sizinle aynı meziyette olan büyüklerimizdi. Sizler göçtünüz ve onlar da birer birer yıldız gibi aramızdan kayınca artık o eski tadımız kalmadı.

Eskiyi yeniye göstermek ve yaşatmak kolay değildir ve özellikle malumunuz, günümüz dünyasında selam bile nerdeyse menfaate endekslenmiş olsa da şunu biliniz ki sizi yenilere hasretle anlatıp yad edenler vardır. Unutulmadınız ve unutulmazsınız.” ifadeleri yer aldı.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.