DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2074648-2,72%
Ağrı
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bülent Arınç’tan seçim açıklaması geldi!

Bülent Arınç’tan seçim açıklaması geldi!

ABONE OL
23:43 | 13 Şubat 2023 23:43
Bülent Arınç’tan seçim açıklaması geldi!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük depremin 10 ilde büyük bir yıkıma sebep olmasının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi Eski Başkanı Bülent Arınç, yaklaşan seçimlerin ertelenmesi gerektiğini söyledi.

Arınç yaptığı açıklamada, “Benim seçimleri erteleme konusundaki naçizane düşüncelerim şunlardır: Birinci tercihim; Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ile 2024 yılı Mahalli İdareler Seçimleri birleştirilebilir. Bunun geçmişte örnekleri vardır. Bu yöntemle halka fazladan tercih hakkı verilecektir.

İkinci tercihim Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimleri’nin ötelenerek Kasım 2023’te yapılmasıdır.

Üçüncü tercihim ise ilk iki seçenekte anlaşılamadığı takdirde tüm siyasi partilerin mutabık kalacağı başka bir tarih üzerinde anlaşma sağlanmasıdır.” dedi.

Anayasa’nın 78. maddesine bağlı olarak 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu’nun 5. Maddesi gereğince, seçim Meclisi tarafından savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkân görülmediğine dair bir karar vermesi halinde Cumhurbaşkanının seçimi bir yıl erteleyebileceği belirtiliyor.

Anayasanın ilgili maddesi şöyle: “Seçimin geri bırakılması

MADDE 5 – (1) Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkân görülmediğine dair karar verilmesi hâlinde, Cumhurbaşkanı seçimi bir yıl geriye bırakılır.

(2) Geri bırakma sebebi ortadan kalkmamışsa, erteleme kararındaki usule göre bu işlem tekrarlanabilir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan 11 Şubat’ta yaptığı açıklamada yıkılan binaların bir yıl içinde yeniden yapılıp hak sahiplerine teslim edileceğini açıklamıştı.

Millet İttifakı’nın üyesi, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, Erdoğan’ın bu sözlerine göndermede bulunarak sosyal medya hesabından şu paylaşımı yapmıştı:

“Erdoğan’ın ‘bana 1 yıl verin’ sözünden anladığımız, 18 Haziran 2023 seçimini YSK eliyle ‘seçmen kütüklerinin fiili imkansızlık nedeniyle hazırlanamaması’ gerekçesiyle muhtemelen yerel seçimlerle birleştirmek! Çünkü seçime yönelik tüm popülist kurgusu bozuldu!”

Tartışmalara Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş da katılmış ve

“Gelen bilgilere göre, herkes felakete yoğunlaşmışken bir grup hukukçuya, seçimlerin ertelenmesi için çalışma yapılması talimatı verilmiş. Bir kez daha, oldu bitti yaparak Anayasa’yı yok saymaya hazırlanıyorlar. Seçimler, Anayasa’nın 78. maddesine göre sadece TBMM’de ve resmen ilan edilmiş savaş hali kararıyla ertelenebilir. Bunun istisnası yoktur. TBMM’yi yok sayıp seçimleri erteleme kararı almak, açıkça siyasi darbe olur. Anayasal suç olmasına rağmen seçimler bir kez ertelenirse bunun önü açılır ve kimse Yüksek Seçim Kuruluna bir daha seçim kararı aldıramaz. Deprem felakettir, diktatörlüğe geçiş için “Allah’ın lütfu” değildir. Halk buna izin vermez, nokta.” ifadelerini kullanmıştı.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.