DOLAR 32,3203 0.2%
EURO 35,1188 -0.04%
ALTIN 2.293,120,70
BITCOIN 22941281,95%
Ağrı

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

BİR VİRÜSLE DAĞILAN DÜNYA

BİR VİRÜSLE DAĞILAN DÜNYA

ABONE OL
01:38 | 02 Ekim 2020 01:38
BİR VİRÜSLE DAĞILAN DÜNYA
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarihler 17 Mart 2020 tarihini gösterirken içinde bulunduğumuz bu günlerde hastalıklar, doğal afetler ve yıkılan ülkelerle beraber dünya’da yeni bir düzen mi oluşturulmayı çalışılıyor.

1900’lü yıllar büyük devletlerin küçük devletleri işgal ettiği dönem iken, 2000’li yıllar ise teknolojiyle beraber zihinlerin işgal edildiği bir dönem olmuştur. Bu dönemde her üç yılda bir yeni bir hastalık ortaya çıkmakta ve bu hastalıkla beraber dünya’da kaos ortamı oluşmaktadır. Son yüzyılda dünyada yaşanan büyük salgınlara bakacak olursak bu virüse hiç de yabancı olmadığımız anlarız. Son dönemde yaşanan virüslere bakalım;

1918- 1920 yılları arasında İspanyol nezlesi sebebiyle dünyada yaklaşık 100 milyon kişi ölmüştür. O günün koşulları için insan kayıpları çok fazla olmuştur.

2000’li yıllarda ise bu durum daha farklı şekilde ve daha farklı virüsler ile meydana gelmiştir. 2003- 2004 yılları arasında SARS virüsü dünyayı etkisi altına aldı. İlk olarak bu virüsü Çin’de ortaya çıktı ve bütün dünyaya kısa sürede yayıldı. Bu hastalığında ortaya çıkmasının sebebi bir kedi olduğu düşünülmektedir. Kısa süre de Dünya Sağlık Örgütü ile Hastalık kontrol Merkezi çalışmaları ile virüsün yayılması engellemiştir.

2003- 2008 yılları arasında ise bu kez dünyayı etkisi altına (H5N1) Kuş Gribi almıştır. Bu virüste beklenenden hızlı bir şekilde yayılmıştır. Bu virüste hayvanlardan insan ırkına geçti.

1970‘li yıllardan başlayıp günümüze kadar devam eden Batı Afrika hastalığı olan EBOLA’dan halen insanlar ölmekte ve bu hastalığa karşı herhangi bir tedavi bulunmamaktadır. 2010’ların ortasında bu hastalıktan 11 bin kişi ölmüştür.

2013 – 2014 yılları arasında ise bu kez dünyayı etkisi altına alan virüs MERS’tir. Suudi Arabistan’da ortaya çıkıp dünyaya yayılıyor. Bu virüsün deve veya yarasa yoluyla bulaştığı tahmin edilmektedir.

Şimdi’de 2019 yılının son ayında ortaya çıkıp 2020 yılının ilk aylarında dünyayı etkisi altına alan yeni tip “Corona Virüs” ( covid-19) hastalığına bakalım; Corona Virüs dört gruptan oluşmaktadır. Bunlar: Alfa, Beta, Gama ve Delta Coronavirusler’dir (koronavirüs). İnsan ırkına, yarasa, domuz, kedi, köpek, kemirgen ve kanatlılarda bulaşabildiği düşünülmektedir.

Corona / Covid-19 (Korona) virüsleri hayvanlarla insan temasından yayılabilir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre MERS’in develer arasında, SARS’ın ise misk kedileri arasında yayıldığını düşünülüyor. Corona / Covid-19 (Korona) virüslerinin insandan insana bulaşması, genellikle sağlıklı bir insanın enfekte bir insanın vücut salgılarıyla temas etmesi sonucu mümkün oluyor. Virüs hasta insanlardan öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçılan damlacıklarla ve hastaların temas ettiği yüzeylerden göz, ağız, burun mukozası ve el sıkışma ile bulaşabilmektedir.

Corona’nın yaygın belirtileri ise şunlardır: solunum semptomları, ateş, öksürük ve nefes darlığıdır.

Bu virüse karşı özel bir tedavi yöntemi yoktur. Çoğu zaman belirtiler kendiliğinden kaybolur. Uzman hekimler teşhis sonrası ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar ile belirtileri hafifletmek için tedavi uygulayabilirler.

Bu süreçte 4S kuralını gündelik yaşamamıza uygularsak salgına karşı bağışıklığımız kuvvetlenir.

Bu 4S kuralı yani Sabun, Sirke, Sarımsak ve Soğanı hayatımızın bir parçasıymış gibi düşünebiliriz. Sabunu kişisel temizliğimizde bir rutin olarak günde ortalama yedi sekiz defa etkin bir biçimde kullanabiliriz.

Sirke’yi aldığımız sebze ve meyvelerin temizlenmesinde kullanabiliriz. Soğan ve sarımsağı ise günlük tüketim maddelerinin arasında tüketmemiz faydalı olacaktır.

Corona virüs hakkında detaylı bilgi için hsgm.saglik.gov.tr adresini ziyaret edip gereken bilgileri edinebilirsiniz. Ayrıca hastalığın hızlı yayılmasını önlemek için sosyal izolasyona dikkat edelim.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgının başından beri düzenli olarak kamuoyunu bilgilendirmiş bilgi kirliliğinin önüne geçmiş Corona Virüs ile alakalı Ulusal Bilim Kurulu’nun kurulmasına zemin hazırlayarak çok ciddi bir özveri ile çalışmıştır. Sürecin başından itibaren yönetiminiz ve ciddiyetle aldığınız önlemleri takdir ediyor ve size güveniyoruz. Bu süreçte panik havası yaratılmaması gerekmektedir. Tedbiri elden bırakmadan, talimatla uyalım. Unutmayalım yaşadığımız gezegende tarihin her döneminde salgınlar olagelmiştir.

Sağlıkla kalın değerli dostlar

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.