DOLAR 32,3330 0.24%
EURO 35,0937 -0.11%
ALTIN 2.298,920,95
BITCOIN 22857151,16%
Ağrı

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

BioNTech ve Pfizer’in aşısı ne zaman kullanıma sunuluyor?

BioNTech ve Pfizer’in aşısı ne zaman kullanıma sunuluyor?

ABONE OL
22:46 | 21 Kasım 2020 22:46
BioNTech ve Pfizer’in aşısı ne zaman kullanıma sunuluyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bilim insanları Özlem Türeci ile Uğur Şahin’in başında bulunduğu Almanya merkezli BioNTech ile Pfizer tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının 25 Aralık’tan önce Covid-19’a karşı kullanımına sunulabileceği belirtildi.

Merkezi Amsterdam’da bulunan Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından, Aralık ayı başlarında BioNTech-Pfizer ve Moderna tarafından geliştirilen aşılara geçici ruhsat verilebileceği açıklanmıştı.

ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer’in Hollanda tıbbi sorumlusu Marc Kaptein, 25 Aralık’taki Noel Bayramı öncesi corona virüs aşısına başlanmasının büyük olasılıkla mümkün olacağını duyurdu.

BBC Türkçe haberine göre, Hollanda Televizyonu’nda (NOS) yayınlanan Haber Saati (Nieuwsuur) programına konuşan Kaptein, 25-26 Aralık’ta kutlanan Hıristiyanların en önemli dini bayramı olan Noel’den önce aşılamaya başlamanın, şirketin en büyük hayali olduğunu söyledi.

Pfizer’in, bunu hırs haline getirdiğini vurgulayan Kapitein, “Bu senaryonun gerçeğe dönüşmesi gittikçe daha olası hale geliyor. Bu çok iyi bir haber” dedi.

Hollandalı yetkili, BioNTech – Pfizer tarafından geliştirilen aşıyı eksi 70 derecede tutacak donduruculara da gerek olmadığını belirtti. Kapitein’e göre, aşıların eksi 70 dercede saklanması zorunluluğu, gerçekte daha az sorun teşkil edecek.

Aşının çözülmesinden itibaren 5 gün boyunca buzdolabında saklanabileceğini söyleyen Pfizer yetkilisi, “Hayat kurtaran bir ilacı kim 5 gün bekletir? Sanırım saatler içinde hepsi kullanılır” diye konuştu.

Kapitein’e göre, Pfizer, aşıya gereğinden fazla talep helse bile, patenti yayınlamayacak. Şirkete, üretimi arttırmak için lisans vermesi yönünde eleştiriler var. Ancak ABD’li firma, bunun mantıklı olup olmadığını sorguluyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa İlaç Ajansı’nın, Pfizer ve Moderna aşılarına Aralık ayı ortalarında geçici ruhsat verebileceğini açıklamıştı.

Avrupa İlaç Ajansı tarafından tüm aşıların uygun şekilde değerlendirileceğini belirten Von der Leyen, “Herşey yolunda giderse, EMA tarafından Aralık ayının ikinci yarısında corona virüs aşıları için şartlı pazarlama izni verebilir” demişti.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.